lördag 19 december 2020

Lucka 19

Dödssynder

De sju dödssynderna finns inte uppräknade i bibeln, men har sina rötter där. Inom katolicismen är de fortfarande gällande. De anses vara svåra synder som begås frivilligt. Från början var det åtta men påven Gregorius I sammanfattade dem i en lista som kom att bli "de sju dödssynderna."

De är: högmod, avund, vrede, lättja, girighet, frosseri och vällust.

De här synderna blev väldigt populära ämnen under medeltiden både inom konsten och litteraturen. Det skrivs om dem i Dantes Skärselden och Den gudomliga komedin.

Synderna blev även sammankopplande med ett husdjur för att det skulle vara lättare att komma ihåg dem: högmod-påfågel, avund-hund, vrede-varg, lättja-åsna, girighet-räv, frosseri-gris, vällust-get. Jag har även läst att varje dödssynd representerades av en färg: högmod-violett, girighet-gul, vällust-blå, avund-grön, frosseri-orange, vrede-röd, lättja-ljusblå.


Violett räknas ofta som en kunglig eller högadlig färg. 


Att man kan bli röd av vrede stämmer ganska bra.


Jag frossar i orange. Det finns mycket i mitt hus som är orange.
 

Bli grön av avund är ett välkänt begrepp, men varför de två kopplats samman vet jag inte. När Nanne Grönvall sjöng Jag är så avundsjuk påminde hon mycket om bilden här ovan...åtminstone vad det gäller öronen. 

26 kommentarer:

 1. God morgon Gunnel!
  Du är en fena på att få ihop din kalender till en intressant och lärorik upplevelse för den som öppnar dina luckor. Tack igen säger
  Karin som önskar dig en fin lördag!

  SvaraRadera
 2. Ny kunskap...hade inte en aning om färgerna. Grön av avund, det har jag blivit många gånger. Inget bra karaktärsdrag. Är glad att det blivit bättre med åren. Har man ett bra liv behöver man inte vara avundsjuk på andra.
  Tror att egentligen alla dödssyndsdragen, vilka vi nog andra har mer eller mindre utav, suddas ut och blir mildare med åren.
  God lördag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att de mildras med åren....men att frossa i orange kommer jag att göra så mycket jag bara orkar hela mitt liv.

   Radera
 3. Uttrycket "grön av avund" har jag ju naturligtvis hört men har aldrig kopplat ihop med en av dödssynderna. Djuren har jag nog däremot läst om men kom inte ihåg vilka dom var.
  Och visst minns jag Nannes öron!

  Tack för lucka 19 och en trevlig lördag till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också mest bekant med avundsjuksfärgen och naturligtvis den orange, som är min älsklingsfärg.

   Radera
 4. Nannelåten var bra och de öronen är klassiska.
  Då har jag lärt mig lördagsläxan. Jag lider av vällust och du av frosseri.
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Nanne. Att din älsklingsfärg är blå kommer jag ihåg.....men inte påminner vi väl om varken gris eller get?

   Radera
 5. Jag tror aldrig att jag hört kopplingen med djuren, men man lär så länge man hänger med i bloggvärlden. Grön av avund har man nog blivit någon gång och kanske lite röd om kinderna av ilska också, även om jag är ganska tålmodig.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avund och ilska är det jag också mest kan minnas att jag känt någon gång.

   Radera
 6. Grön av avund är väl det de flesta känner till, och kanske också upplevt sig ha blivit. Vet inte om violett och lila är samma färg, men lila har med andlighet att göra har jag för mig. Fast det ingår väl inte under dödssynderna! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är violett och lila samma färg men med olika nyanser. Lila är ju en färg man ser i kyrkan så det kan nog stämma att det har med andlighet att göra.

   Radera
 7. Vilken enkel rätt som helst smakar som en lyxmåltid i orange karotter.

  SvaraRadera
 8. God middag! Det var intressant läsning, lite av dagens lucka har jag hört talas om, men inte så i detalj, eller riktigt vad det kommer ifrån. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väl aldrig så noga funderat övar att frosseri eller avundsjuka eller något av det andra varit dödssynder.

   Radera
 9. Färgerna står för väldigt mycket och signalerar en hel del till oss. Därför är det ingen slump när företag väljer en viss färg till sin loga. Orange fanns det en del av under min uppväxt så en period tålde jag inte att se färgen. I sommarstugan är det orangea köksluckor som plötsligt känns inne nu igen. Blå är min favoritfärg och lite vällust är väl inte helt fel ;-)

  Kram och god lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vällust är aldrig fel. Jag vill helst ha små saker som är orange, för annars tar det över för mycket. Men jag måste ha något orange kring mig alltid.

   Radera
 10. Vad fint att få sig lite lärdom till livs så här en solig lördag!
  Bra utrett.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Lärorikt och intressant. Har aldrig hört om hur dödssynderna kopplats till färger eller djur ...
  Så söt prinsessa!
  Ha en fin lördagskväll!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Då är vi två som är barnsligt förtjusta i orange. men ingen av oss ägnar sig väl åt frosseri;-) Älskar violett/lila också, men är inte högmodig heller - högmod kommer ju före fall, så...

  SvaraRadera
 13. Vad roligt att få veta mer! Dödssynderna i sig kände jag till men inte alls kopplingen till olika djur. Grön av avund och ilsken som en röd gris visste jag. Inte de andra färgerna- Nu har jag lärt mig flera nya saker idag också. Stort tack.
  En ljuvlig blid på den fina "kungliga flickan", en prinsessa, i lila med krona. Är det månne Zoe?
  Tack för denna öppning av lucka nr 19.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lilla prinsessan är Zoé. Hon älskade att klä ut sig till prinsessa när hon var mindre. Ibland bar hon diadem till vardagskläder också.

   Radera