tisdag 22 december 2020

Lucka 22

                        Lyckoklöver                                    

                              

När jag var barn bodde vi i Eslöv. Vi hade en tvårumslägenhet på Vångavägen i ett gult hyreshus med en stor gräsmatta framför. Tyvärr så fick man inte vara på gräsmattan över huvud taget. Enda gången någon gick på den var när vaktmästaren klippte gräset. Det fanns en hel del barnfamiljer i huset, och jag tycker det verkar helt huvudlöst att ha en gräsmatta bara till prydnad. Den hade säkert tålt att man satt på en filt och fikade där. Det fanns en stor lekplats bara snett över gatan med sandlåda, gungor och stor gräsplan för fotboll och brännbollsspel, så risken för den sortens aktiviteter på den här förbjudna mattan var inte så stor.

Vi smög klart ändå in på den ibland och letade efter fyrklöver. Så lycklig man blev över att hitta ett sådant, för det betydde tur. Det var inte alls ovanligt att vi kunde hitta flera stycken på en dag. Jag har försökt leta i gräsmattor nu med, men jag lyckas då aldrig upptäcka något. Är det annat sorts gräs idag kanske eller det är jag som ser sämre?


                                                     

Ett annat uttryck för pengar är klöver. Hör klöver och lycka samman på något vis? Betyder det att man blir glad om man har mycket pengar? Jag tror absolut att det påverkar humöret. Det spelar ingen roll hur mycket någon försöker övertyga mig om att man inte blir lycklig för att man har mycket pengar. Jag tror inte att lyckan ökar i takt med att förmögenheten ökar, men nog måste det ändå kännas tryggt och bekymmersfritt att ha så pass mycket pengar så det täcker räkningar och gärna blir lite över att sätta lite guldkant på vardagen för.

Lyckan kan inte köpas för pengar, hör man ofta. Naturligtvis inte! Pengar kan inte bota sjukdomar heller, och visst är jag hellre frisk än rik. Men går det inte att vara båda delar, tro? Då skulle jag ha möjligheten att kunna hjälpa andra mycket mer än annars, och det skulle ha gjort mig glad. Alltså blir man lycklig när man har mycket klöver.

30 kommentarer:

 1. Det finns nog gränser för hur mycket klöver man behöver. Och som gör skillnad. Är det så att man blir mer givmild då man har mycket klöver ? Säkert personligt, men min erfarenhet är att de som har det gott ställt är rätt gnidna.
  Fyrklöver...det var länge sedan man såg...eller också letar msn inte längre.
  Det där med att inte använda gräsmattan....klart att man ändå gör, det är så gott att gå barfota i gräset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sägs ju att rika är snåla, men det stämmer klart inte in på alla. Ska bli skönt att kunna gå barfota på gräsmattan igen.

   Radera
 2. Ja, tänk så många lyckoklöver, fyrklöver man har letat upp och också plockat, lagt i press i någon bok osv. Man var glad åt det lilla och såg med stor förhoppning på lyckoklövern som skulle medföra bara bra saker åt en i livet :).
  Pengar behöver inte betyda lycka men att vara utan pengar är inte lycka alls. Mat på bordet är viktigt för att man ska känna sig lycklig. Det finns så många olika uttryck som jag tror att man ska ta med en nypa salt. Jag skulle gärna ha mycket mera pengar än jag har för att kunna dela med mig av.
  Ha en fin tisdag Gunnel! En lyckosam sådan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också kunna tänka mig att ha betydligt mer pengar, men precis som du skriver, för att kunna dela med mig åt andra.

   Radera
 3. Lyckoslanten, en sparbankstidning. Föll mig i tanken.
  Jo, man ville söka lyckan. Men som du skriver, lyckan kan inte mätas i pengar.
  Fast sjuk och fattig vill man inte vara. Hellre frisk och lagom.
  God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frisk och lagom är det bästa jag hört på länge.

   Radera
 4. Underbara vinklingar på den gröna klövern, i form av gräs eller pengar. Jag har aldrig hittat en lyckoklöver så vitt jag minns. Senast i sommar letade jag för att de skulle vara roligt att ha hittat en. Men jag har fått en i gåva för många år sedan.
  Pengar ja, se pengar ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyrklöver har jag inte hittat sen jag var barn. Pengar är ett nödvändigt ont. Men jag tycker att om man har väldigt gott om pengar är det helt naturligt att dela med sig.

   Radera
 5. Visst är det bra att ha pengar. Men jag tror inte att man är lyckligare om man kan köpa allt man vill ha, tror att det är stötte lycka om man sparar ihop pengar för att köpa något som man längtar efter.
  Ann Wible sa för många år sedan att varje arbetare bör ha minst en årslön sparad på banken. Jag vet inte vem som ändrade på summan, för nu sägs det att varje arbetare bör ha en månadslön på banken.
  I hela våra liv så måste man spara, spara för att kunna unna oss något.
  Tänk vilken lycka att hitta ett fyrklöver, som ger oss lycka!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att man har gott om pengar behöver man ju inte köpa allt. Det finns så många välgörenhetsorganisationer man kan stötta.

   Radera
 6. Jag är helt övertygad om att det fanns fler fyrklöver i gräsmattorna förr. Jag hittar aldrig några längre jag heller. Men jag har en femklöver som min mamma hittade i ungdomen och som ligger i en bok. Det håller knappt ihop längre och jag är väldigt rädd om det. Pengar i form av klöver ja ... började av någon anledning att nynna på "klöversnoa" .... "Den som har klöver på ängarna, lägger rabarber på pengarna" lät väl en av raderna.
  Tack för lucka 22. Nu är det bara två luckor kvar ... som tiden går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Femklöver har jag aldrig sett. förstår att du är rädd om den. Ja, december månad har spurtat rejält.

   Radera
 7. Jag har minsann också varit med om att leta lyckoklöver, men jag har inte tänkt på att göra det som vuxen. Nu är det mest maskrosor jag jagar runt efter på gräsmattan.
  Annars är nog klöver bra att ha, men i måttlig mängd så att de inte blir en belastning. Man har ju sett i tv-reklamen hur besvärligt det kan vara att helt plötsligt bli rik.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja, och reklamen ska man lita på.

   Radera
 8. Det händer att jag tittar efter fyrklöver i gräsmattan....men som sagt inga hittat i vuxen ålder. Jag ska titta vid farmors sommarstuga nästa gång jag är där - för det är i den gräsmattan jag hittat alla fyrklöver genom tiderna så det beror säkert på grässorten =)
  Sant att pengar gör det lättare men det går inte att köpa varken lycka eller hälsa för klöver. Ha nu en bra tisdag=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer säkert att det är annat slags gräs idag. Pengar underlättar mycket men inte allt.

   Radera
 9. Jag letade också efter fyrklöver. Men man kan inte köpa allt för klöver. Lyckan finns i annat. Bra att tänka på att du kan inte ta med dig något dit du går..
  Ha en bra Helg!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckan finns i mycket, men tyvärr är vi väldigt beroende av pengar för att kunna klara oss.

   Radera
 10. Det finns mycket som inte kan köpas för pengar men samtidigt så underlättar det att ha lite av den varan.
  Jag tror att gräsblandningar nu är renare och därför är det inte lika vanligt att hitta fyrklöver.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom är vl alltid bäst. Så är det nog att det tillsats något medel så inte så mycket ogräs ska finnas där.

   Radera
 11. Jag kommer ihåg jakten på fyrklöver i barndomen.
  Då bodde du inte långt från Bosjökloster. Hade du hittat väldigt många klöver kunde du köpt slottet och haft det som en sommarkåk.
  Kombinationen skulle jag uppskatta om andra inte visste om ena saken. Då kunde jag lekt hemlig tomte hela året om. Jag har faktiskt lekt med den tanken av flera "hemliga" orsaker.

  Kram från ett grått Visby

  SvaraRadera
 12. Hahaha! Ja, Bosjökloster är ju en liten nätt sommarkåk. Det tycker jag med hade varit kul om man kunnat hjälpa andra människor ekonomiskt utan att de visste var hjälpen kom ifrån. Som du skriver...lite tomtestuk över det hela.

  SvaraRadera
 13. Min faster behövde bara sänka blicken mot gräsmattor så hittade hon fyrklöver, flera stycken. Jag har möjligen funnit en under hela mitt liv.
  Det är kul att drömma om allt gott man kunde göra om man var rik på "klöver". Jag gillar också tanken på att vara hemlig givare.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur din faster hade. Jag minns att det var sällan jag hittade något, men så glad jag blev när det dök upp ett fyrklöver.

   Radera
 14. Visst letade vi tjejer (aldrig killarna) efter fyrklöver på olika gräsytor när jag var liten. Kan inte minnas att jag hittade jättemånga, men de jag såg stoppades i mina föräldrars tjocka lexikonböcker för att torka. De användes sedan som bomärken.

  Klöver som i pengar. Jag tror absolut inte att man blir lyckligare när man har massvis med pengar, men jag är helt övertygad om att klöver är det bästa sömnpillret som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukade också pressa de fyrklöver vi hittade. Pengar är på gott och ont ibland.

   Radera
 15. Vill också minnas att jag letade fyrklöver och visst fanns de ibland. Men som du skriver, idag är det inte lika vanliga. Klöver/pengar kan underlätta en hel del. alla falla att man har så man klarar sig och lite till. Hade jag mer skulle jag också dela med mig mer. Sen tror jag ju inte att lycka kan köpas för pengar men man kan slippa en hel del bekymmer om man inte ständigt behöver tänka på dem.
  (Men jag tänker på en sak och det är att pengar kan hjälpa en till vård utomlands som inte bekostas av Sverige och likaså till aktiv dödshjälp om man skulle önska.) Men inte är det så att jag sparar till vare sig detta eller annat. Livet pågår här och nu.
  Kram och tack för denna lucköppning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit riktigt skoj om man någon gång hittre ett fyrklöver igen. Det får bli ett projekt frö vår och sommar. Pengar kan vara en stor hjälp många gånger.

   Radera
 16. Det där med förbjudna gräsmattor minns jag från min barndom också ... och det i ett område med massor med barn. Konstigt att alla barn var så lydiga - vi fick inte gena över gräset och gjorde det inte heller ... men jag minns att vi småflickor försiktigt kröp och letade efter lyckoklöver - och att en av oss fick stå vakt :)
  Lite mer klöver på sparkontot skulle vara trevligt - lite till egen guldkant och lite för att kunna dela med sig ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förundrar mig också över att alla barn rättade sig efter reglerna som gällde. Det låter som en saga.

   Radera