lördag 12 december 2020

Lucka 12

Månadsstenar

 Månadsstenar har sina rötter så långt tillbaks som runt 600-400 f Kr. I Exodus beskrivs Aarons bröstharnesk. Aaron var Moses äldre bror och överstepräst. Bröstplattan bars över prästens klädnad och sattes fast med ett slags hängslen. På framsidan av bröstplattan var infällt 12 ädelstenar. De var indelade i 4 rader med 3 ädelstenar i varje rad. 

                            


Det råder viss förvirring om vilka stenar som hör till vilken månad dels för att man inte säkert vet vilka ädelstenarna i Aarons bröstharnesk var och dessutom har olika länder olika traditioner. En gemensam nämnare är att man förknippar månadsstenarna med helande och stärkande krafter. En annan trosuppfattning var att månadsstenen skulle lotsa bärarens själ till himlen efter livets slut. Den nuvarande västerländska traditionen härstammar från Bibeln, där stenarna syftar på Israels 12 stammar, och från astrologin med de 12 stjärntecknen.

1912 samlades USA:s officiella juvelerarorgan för att enas kring en gemensam lista. För att göra det möjligt för flera att köpa en månadssten valde man att inkludera flera olika ädelstenar vissa månader med några billigare alternativ. Listan har uppdaterats några gånger och senast gjordes det år 2002. 


Jag är född i augusti och min månadssten heter Peridot. Det är en klargrön ädelsten som kan variera i färg från klart gräsgrön med stänk av gult till mörk olivgrön. Ibland har den misstagits för smaragd, men är betydligt billigare. En spännande sak med peridot är att det är en av få stenar som vi med säkerhet vet kan skapas i rymden och inte bara på jorden. Det finns slipade exemplar som har hittats i meteoriter, och de är givetvis mycket dyra. 


Peridot har varit mycket populär genom historien T.o.m. Cleopatra hade den som en favoritsten, inte bara för dess skönhet utan även för sin påstådda förmåga att hålla onda andar på avstånd och den brukar kallas för solens ädelsten. Det finns historier långt tillbaka om vulkaniska utbrott på Hawaii där man fortfarande kan hitta små gruskorn av peridot i vattenbrynet. I de inhemska sagorna berättas att de små peridotdelarna är vulkangudinnan Peles tårar.

27 kommentarer:

 1. Tack igen Gunnel för en lärorik och intressant lucka. Din månadssten är väldigt vacker. Jag har för mig att min är turkos men jag är inte säker. Måste googla och se efter. Topas hör annars till mina favoriter om man nu kan ha en enda sådan när det gäller ädelstenar.
  Ha en fin lördag på alla sätt och vis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Dt finns många tjusiga ädelstenar.

   Radera
 2. Tack för dagens information. Jag är född i september, så min månadssten är blå.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid roligt att ha ett smycke med sin månadssten.

   Radera
 3. Får ta och kolla vad jag har för månadssten. Hoppas att den inte är grå och tråkig som månaden november är. Behövs lite glad färg den månaden. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får hoppas att det är en sten som lyser upp tillvaron lite.

   Radera
 4. Återigen ett intressant inlägg. Var tvungen att googla på de olika månadsstenarna. Jag visste att min var eller åtminstone varit smaragd (maj) men var tvungen att se att det fortfarande var så och det var det. Peridot har jag aldrig hört talas om men visst påminner den om smaragden. Och så var det ju väldigt spännande att den kan skapas i rymden.
  Tack för lucka 12 och en trevlig lördag till dig!

  SvaraRadera
 5. Min månad sten är topas
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Vad många spännande historier du delar med dig av. Själv har jag för mig att min månadssten är turkos, men jag måste googla på vad den heter. Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många spännande berättelser om de olika månadsstenarna.

   Radera
 7. Det där med månadssten har jag aldrig tänkt på, så nu fick jag googla. Jag är född i september, så min månadssten lär ska vara safir.
  Ha en fin lördag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit roligt om man kunde ha alla månadsstenar precis som Aaron.

   Radera
 8. Tack för intressant och trevlig information om månadsstenar. Jag är också född i augusti och fick äntligen veta lite mer om "min" sten.

  Kram och god lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi i varje fall tre bloggare som har samma månadssten.

   Radera
 9. Vacker sten. Nu blev jag nyfiken på vilken färg min månad har.....jag ska genast googla på det. Ha en bra lördag =)

  SvaraRadera
 10. Intressant lucköppning!
  Din månadssten är väldigt vacker!
  Jag vet att jag har turkos men googlade och såg att jag även har blå topas.
  Annars gillar jag grön smaragd.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del månader har mer än en sten, läste jag. Jag tycker också smaragden är väldigt vacker.

   Radera
 11. Så roligt att vi har samma månadssten.

  SvaraRadera
 12. Helt otroligt! Vilken allmänbildning du har, imponerande:-)
  Har aldrig hört talas om månadsstenar. Men ditt inlägg gjorde mig nyfiken och jag googlade min månadssten för juni. Det blev månsten, som jag heller aldrig hört talas om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Månadsstenar kände jag till sen tidigare, men jag visste inget om historien bakom. Men det hittade jag information om på nätet.

   Radera
 13. En tjusning med dina luckor är att de väcker nyfikenhet. Jag håller tummarna för att svaret börjar med b som i ...
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. En diamant kan ju slipas till en briljant och det hade passat briljant till dig. Att vara nyfiken är kul...men också ganska jobbigt. När jag letat information till mina inlägg är datorn ett perfekt hjälpmedel. Men när jag då hittat vad jag letar efter så finns det alltid hänvisningar i massor och det är då nyfikenheten är jobbig. Naturligtvis måste jag klicka vidare och se vad som står där, och sen går jag vidare och vidare och vidare. Suck!

   Radera
 14. Vad roligt att få veta mer om stenar, månadsstenar och ursprung. Din månadssten kände jag inte till alls. Men nu har jag lärt mig namnet peridot och den ser ut att vara väldigt vacker. Jag har varit på de olika Hawaiiöarna men då aldrig letat efter peridot eftersom jag inte visste om den.
  Antar att jag inte kommer dit igen.
  Jag vet att jag har akvamarin som månadssten i mars. Men min favorit är en vackert slipad mörkblå safir.
  Tack även för denna spännande lucköppning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att peridot är en smyckesten man tänker på i första hand. Safir är mer känd och väldigt vacker.

   Radera