fredag 26 oktober 2018

Rasmus och Amanda


Mitt första barnbarn har namnsdag idag. Det är egentligen lite kul det här med namn. Vissa perioder är en del namn väldigt populära och då döps nästan alla barn efter det modet. Det kan bli lite problem i skolan när en 4-5 stycken reagerar om man säger ett visst namn. När jag gick i skolan hade jag 3 stycken i min klass som hette Ingrid. Vi fick hålla isär dem genom att kalla dem för Ingrid A, Ingrid O och Lilla-Ingrid. Kanske inte så kul för dem, men en stor hjälp för vår "fröken". 

Man påverkas i viss mån till att antingen tycka om eller kanske direkt avsky ett namn. Visst är det så att om man träffar på ett barn eller en vuxen person som man gillar, så tycker man om namnet också och samma gäller på andra hållet. När jag väntade mitt första barn jobbade jag på Barnsjukhuset i Helsingborg och där passade jag två små för tidigt födda flickor som hette Ulrika och Hanna. När min flicka var född och det blev tal om namn så hade jag allt redan klart för mig. Men föräldrarna ska ju helst vara överens. Ulrika godkände min man med en gång. Hans mormor, som jag aldrig träffat, hade hetat Ulrika, men Hanna gillade han inte. Ulrika föddes den 5 jan och gissa vem som har namnsdag den dagen.....Hanna! Där fick jag in en fullträff. Det visade sig att min svärmor hette Hanna som andra namn, men eftersom hon inte tyckte om namnet, så hade jag aldrig hört något om det. Vi fick komma överens om ett namn till och det blev Magdalena. 

Min andra flicka ville jag döpa till Anna Viktoria eftersom jag gillar gamla namn, och för att min farmor hette Anna och min morfar hette Viktor. Göran är inte lika förtjust i alla gamla namn så det fick istället bli Katarina Viktoria. Min son tyckte jag vi kunde döpa till Kristoffer, mest p.g.a. att jag kände en liten pojke med det namnet och som jag tyckte var så gullig, men Göran tyckte bättre om Peter. Vi enades då om Peter Daniel. Daniel efter en liten kille jag hade som dagbarn. Jag har valt att ha så enkel stavning som möjligt på deras namn. Inga extra bokstäver någonstans. 


När Ulrika var liten fick hon en docka som hette Amanda, och hon sa alltid att om hon fick en flicka skulle hon döpa henne till Amanda. Hon var också väldigt glad för Rasmus Nalle eller Rasmus Klump som seriefiguren heter i Danmark där han kommer ifrån. Hon fick ju en liten Rasmus för 15 år sedan och det är ganska kul att både Rasmus och Amanda har namnsdag samma dag.


Zoé  får fira namnsdag samtidigt med sin mamma i fruntimmersveckan när det är Katarinas dag. Hennes andranamn är Katarina.


När Peter fick en son ville han och hans fru att det skulle vara ett namn som var lätt att säga både på svenska och engelska. Daniel var ett utmärkt val, och nu delar han och hans pappa namnsdag.


Även lilla Hannas namn är lätt att uttala på båda språken. Nu har jag två Hannaflickor att fira den 5 januari.


19 kommentarer:

 1. Så roligt att får läsa om era barn och barnbarns namn. Visst är det så att det går mode i namn men det stämmer också bra att personer man träffat påverkar vad man tycker om ett namn.

  Min syster heter Catarina och det har äldsta dottern som andranamn. Alla våra barn har tre förnamns Vår yngsta dotter heter Sarah och det fick Lilla S som tredjenamn eftersom Sarah är hennes fadder.

  När vi valde namn så valde vi ganska så traditionella svenska namn. Fyra av nio namn återfinns i fruntimmersveckan och sonens tredje namn är Fredrik. Själv var jag inte alls nöjd med mina namn som liten och tilltalsnamnet uppfattade jag som extremt tantigt. Tänk så gärna jag hade velat heta ett vanligt namn som var på modet då. Numera tycker jag namnet är okej men nu är jag ju en tant ;-)

  Kram och god helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig heller gillat mitt namn, men nu hör jag många småflickor som heter så och det passar jättebra på dem.

   Radera
 2. Du kan hälsa Rasmus att han var den första jag tänkte på i morse när jag fick se vilka som har namnsdag i dag.
  Grattis Rasmus!
  Min kusins dotter som är gift i Spanien har döpt sina två pojkar till Eric och Oscar. Det går också bra på båda språken.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska hälsa Rasmus. Han kommer hit i eftermiddag efter skolan.

   Radera
 3. Eftersom Anne-Louice har aldrig namnsdag så har jag aldrig blivit firad, mitt andranamn är Eva, så på julafton har ingen kommit ihåg mig. Lisa är mitt smeknamn, så ibland så får jag en grattishälsning, men inte alltid. Därför firar jag aldrig en namnsdag.
  Therese är född den 2 december, på Beata-dagen, min syster tyckte att hon skulle heta Beata. Sofie är född den 26 april, på Therese-dagen, så då tyckte åter min syster att Beata skulle passa fint, för då hade de haft namnsdagar på varandras födelsedag. Men min syster fick inte alls vara med om våra namnval.
  Trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
 4. Så kul att läsa om namnen på barnen och deras barn :)
  Jag har Linnéa som andranamn - och åh vad jag skämdes för det - ingen annan hette Linnéa. Idag tycker jag det är ett så fint namn ... och jag fick det efter min farmor :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linnea är sött, tycker jag. Det var alltid många flickor som hette Linnea under de åren jag jobbade i skolan. Det är tydligen väldigt populärt.

   Radera
 5. Mitt barnbarn
  heter Linnea.
  S...Där var många fina saker på museet.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande med namn och deras historia.

   Radera
 6. Det är så intressant med namn. Idag slumpade det sig så under en taxiresa att alla vi tre i bilen hette Annica, alltså två passagerare och föraren. Vi kom överens om att vi "dagen till ära" skulle köpa varsin Trisslott. Tyvärr vann jag inget på min. Kanske de två andra hade bättre tur. :)
  Kram från snötäckt norr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket sammanträffande! Synd att du hade otur med lotten.

   Radera
 7. Grattis till Rasmus! Hela dagen är hans!
  Här börjar vi glömma bort namnsdagarna överlag. Förr blev jag alltid gratulerad på Karin-dagen men sedan de äldre i släkten har försvunnit så är det sällan någon kommer ihåg dagen. Jag hör heller aldrig att mina barn firar sina namnsdagar. De ser bara förvånade ut när jag gratulerar dem; själva har de inte alls tänkt på det hela, trots att jag alltid har firat deras namnsdagar. Men Uffe och jag grattar varandra.
  Så fina bilder av dina barnbarn! Och all historik runt deras namn är fint att läsa.
  Ha en fin helg Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi firar inte heller namnsdagar mer än att vi säger Grattis till varandra....om vi kommer ihåg det.

   Radera
 8. Hela dagen var hans, måste jag tillägga. Det var ju igår han firade och jag hann inte alls in på bloggen då. :)

  SvaraRadera
 9. Vi brukar inte fira våra namnsdagar om inte någon påminner oss. Annat var det förr. Då var det litet viktigt att bli uppvaktad. När jag sitter i väntrummet till mammografin låter det så här: Kerstin, Brita, Ann-Mari, Elisabeth osv är välkomna in. Visst är det trender i namn!
  Fina bilder på dina barnbarn. Till slut fick du alla namn du ville ha! Kul!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ofta så att ett eller några namn är mer populära än andra vissa tider. Det finns en hel del i min ålder som heter Gunnel.

   Radera
 10. Så roligt att höra om barnens namn! Vi är dåliga på att fira namnsdagar, men jag gratulerar alltid min bror som heter Johannes när det är Bror. Första gången förstod han inte varför, det var ju inte Johannes den dagen....Nej, men det är Bror och du är ju min bror, sa jag. Sen har det blivit en kul grej varje år :)
  Kram

  SvaraRadera