fredag 12 oktober 2018

Oumbärliga saker


Jag har tidigare skrivit om olika maskiner jag tycker är helt livsviktiga att ha i ett hushåll idag, som t.ex. diskmaskin, assistent, dammsugare, tvättmaskin m.m. Det skulle säkerligen gå att klara sig utan dem precis som man gjorde förr i tiden. Men vad skulle det vara bra för? Någon har ju uppfunnit dem för att de ska användas. Dessutom är livsstilen helt annorlunda nu, och då förutsätter man ju att hushållsarbetet inte ska ta lika lång tid som förr. Vem har tid med det efter att ha jobbat en hel dag? Inte ens som pensionär har jag varken tid eller lust att ägna hela dagen åt den slags sysselsättning. Det finns roligare saker att göra. 

Det finns så klart vissa maskiner som jag är lite skeptisk till ifall de verkligen behövs. Bakmaskinen som var så populär för en del år sedan har jag aldrig förstått vitsen med. Hushållsassistenten däremot skulle vara inmonterad i ett köksskåp, så den alltid kom med när man köpte inredningen. Jag fick en potatisskalare i present en gång. En sån där behållare som man lägger potatisen i och sen bara vevar. Nypotatis har ju inte så tjockt skal, så den skulle var jättebra för det ändamålet fick jag veta. Potatisen var alldeles knottrig när den var "färdigskalad". Såg ut som små vita kastanjer med skal på. Den maskinen for iväg till tippen. 

När äppelklyftaren var en nyhet köpte jag den och använde på Fritids. Den var helt ok när man skulle dela äpplen till ett antal barn vid mellis. I hemmet vet jag inte om den är så oumbärlig. Äppelskapare annonseras det om med jämna mellanrum. Den mojängen kärnar ur, skalar och skivar äpplet på 8 sek stod det i annonsen. Jag blev lite nyfiken på hur lång tid det annars skulle ta, så jag plockade fram min gamla äppelurkärnare (som jag köpt för en tia) och en liten skalkniv. Nu var både jag och tidtagaruret redo. Utan att stressa klarade jag det på 37 sek! Tänk om jag hade haft den där skalaren. Då hade jag tjänat in 29 sek. Tid är pengar. 

28 kommentarer:

 1. 29 sekunder! En jättelång tid i tiden, haha...Jag läser in lite galghumor, sarkasm i ditt uttalande.
  Jag tror jag också måste testa och se hur lång tid det tar att skala, kärna ur osv. Om jag har tid, vill säga.
  Ha en god tid Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade kanske hunnit göra många viktiga saker på de sekunderna.

   Radera
 2. Ha ha Du är härlig!!
  Svar..Bra att veta vad man ska göra ,så att man inte vimsar omkring som en yr höna .
  Fast jag lyckas ändå att vimsa till det!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Det finns en hel del som vi inte vill vara utan. Jag fick en elektrisk potatisskalare för många år sedan, den kommer väl till användning då vi ska ha gäster.
  Idag ska jag ta en vals med dammsugaren både uppe och nere. Den vill man inte vara utan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många elektriska apparater är nödvändiga, men inte alla.

   Radera
 4. Vissa hushållsmaskiner är förstås jättebra, och ingen ifrågasätter dem, diskmaskin osv som du nämnde som du inte vill vara utan.

  Men jag, liksom du, ifrågasätter en massa andra prylar som lanseras som nödvändiga... Herregud, var ska vi ha allt. Vår tids hushåll har nog större problem med att förvara alla (onödiga) prylar än de har nytta och glädje av dem. Om inte personerna lever efter slit och släng. Alltså ut med annat användbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det stora problemet var man ska få in alla prylar.

   Radera
 5. Hushållsassistenten skulle jag inte vilja vara utan och det samma gäller en del andra saker. Potatisskalaren förstörde däremot potatisen helt så den mötte samma öde hos oss. Elvispen däremot, den går varm här hemma :D

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
 6. Ja, tänk så många onödiga maskiner det finns! Fast den som man skalar nypotatis i är jag jättenöjd med. Fast nu har jag "bytt upp mig" till en elektrisk i stället så jag slipper veva....men den är jättebra :)
  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den elektriska är kanske bättre än den man vevar.

   Radera
 7. Största problemet med alla (viktiga?) maskiner är, precis som nämnts här ovan, att hitta plats för dem. Man skulle behöva ett maskinrum. ;)
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Ja, en kan grunna. Det står en bakmaskin här också. Ingen av barnen vill ha den. Hushållsassistenten gav jag tidigare bort, jag gör inga storbak numera, inte ens små.
  Potatisskalargrejen har jag haft, ja det är mycket jag haft, även diskmaskin, men inte nu.
  Bästa maskinen är MoccaMasterbryggaren! Sen kommer elvispen.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elvispen tar liten plats och kan användas till mycket.

   Radera
 9. Det finns många grunkor man inte visste att man behövde....
  Många bra, men också en hel hop värdelösa.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skaffat mig en del som jag med tiden upptäckte att jag egentligen inte behövde.

   Radera
 10. Roligt och tänkvärt inlägg! Den enda maskiner som jag absolut inte skulle klara mig utan är dammsugaren och tvättmaskinen. Tänk om jag skulle behöva ta ut mina stora mattor för att piskas för att få dem något så när rena?
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Piskat mattor har jag inte gjort sen jag var barn och hjälpte mor med fredagsstädningen.

   Radera
 11. Den maskin jag skulle sakna mest är nog tvättmaskinen. Jag är gammal nog att veta hur det är att leva utan den. Jag jobbade som hembiträde i en läkarfamilj med två barn 1958 och där fick man tvätta kläderna på ett tvättbräda i badkaret och vittvätten kokades i en stor kastrull på spisen. Är man gammal eller.......
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt också varit med om att koka vittvätt på spisen. Tvättbrädet har jag också ett svagt minne av. Hu, vad det känns länge sen.

   Radera
 12. Köpte en ny hushållsassistent för nåt år sen, och har ännu inte provat den. Så vi har visst lite olika behov

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla behöver väl inte samma slags hjälp.

   Radera
 13. De hushållsmaskiner jag inte vill vara utan är tvättmaskin, dammsugare och elvisp. Diskmaskin har jag ingen numer och saknar den inte heller! Angående tvättmaskin så är ju även jag så gammal att jag minns hut det var förr ...
  Ha en trevlig lördag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa maskiner räknas som helt oumbärliga och man tänker inte längre på att de inte alltid har funnits.

   Radera
 14. Det är en och annan mojäng som har inhandlats och ställts längst in i skåpen innan dom åkte ut. Jag har gått på reklamtricken flera gånger. Andra hjälpmedel skulle jag inte vilja vara utan idag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också köpt saker utan att tänka efter om de egentligen var så viktiga att ha.

   Radera