onsdag 24 oktober 2018

Hemma-hos-reportage


Jag tycker att Skype och Face time är perfekt. Nu kan jag prata helt gratis med mina barn och barnbarn var de än befinner sig i världen. Eftersom det är personer som jag känner väl, så känns det helt naturligt att vi ser varandra när vi pratar. Det blir ungefär som när man träffas i verkligheten. Inte någon gång har jag funderat på om jag var särskilt välkammad eller sminkad. För det mesta blir jag uppringd när jag sitter vid datorn, och inte katten springer jag ifrån då och börjar lägga make up innan jag klickar på luren. Jag blir så glad när någon ringer och svarar givetvis med en gång.

Jobbintervjuer via datorn är tydligen inte helt ovanligt idag. Det tycker inte jag låter kul alls. Det är ju nästan som om de skulle göra ett hemma hos-reportage. Då gäller det att verkligen ha städat runt ikring sig. Åtminstone det som kan synas via datorn, så man inte framstår som en som inte kan hålla ordning. Samma sak gäller personen själv. En bra idé är nog att öva framför spegeln på olika poser som passar. Sen gäller det att sitta ordentligt också. Skrivbordsstolar är ofta sköna att sitta i och ibland händer det väl att man sjunker ner i dem som en hösäck. Har man ett långt skohorn är det bra att sätta ner det baktill under tröjan så är det problemet löst. Det är noga med ljussättningen i rummet också, så man inte får mörka ringar under ögonen och ser ut som världens partynisse. Ifall det blir mer och mer vanligt med den här typen av intervjuer så kommer vi att behöva en ny arbetsgrupp: jobbsökarstylister. De kan då fixa till den arbetssökande och gärna göra en provfilmning. Dessutom måste klart datarummet stylas precis som hus och lägenheter innan försäljning.

Det är skönt att inte behöva bekymra sig om sådana saker. 

14 kommentarer:

 1. Jag brukar Skypa ibland med mina vänner i Sverige. Litet ordning på mig själv försöker jag nog ha ;) men annars är det väldigt avslappnat och praktiskt att kunna prata med någon på andra sidan jordklotet.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man pratar ju med varandra för att huta hur det står till och inte för att kolla hur det ser ut hemma hos personen.....ifall man inte själv vill visa upp det, så klart.

   Radera
 2. Jag är också väldigt glad för att det finns bra kontaktmöjligheter. Varje dag har jag kontakt med mina barnbarn, det ena i Sverige och det andra på Cypern. Det känns halvt annars.
  Något hemmareportage ska man nog inte göra precis vid mitt skrivbord just nu. Jag är i röjartagen och någonstans ska saker mellanlanda medan jag synar dem och placerar dem där ska vara.
  Här blåser det hårda vindar just, det är mörkt som i en säck och jag väntar på dagsljuset.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väderomslaget kom väldigt plötsligt här. Jag har lite svårt att vänja mig vid att det blir mörkt så tidigt på kvällarna.

   Radera
 3. Astrid brukar face time-ringa. Alltid lika roligt. Skyp har jag aldrik testat.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ja du det är skönt ibland att vara gammal :-)
  Ja det år praktiskt att ha kläder packade på detta viset.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Skönt att slippa den sortens intervjuer men samtidigt så kan det vara ett praktiskt alternativ om man är på annan ord. En variant som förekommer är också att man filmar sig själv och det hade jag tvärvägrat kan jag säga.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är givetvis mycket praktiskt att inte behöva åka långt iväg för en jobbintervju, men jag är inte mycket för att vara framför kameran. Trivs bäst bakom.

   Radera
 6. Ja, det 'r konstigt hur det håller på att bli. Att inte kunna träffas i det verkliga livet... Doktorn behöver ingen helhetssyn på människan som behöver hjälp. arbetsgivarna behöver inte heller se hela den arbetssökande, och en del vårdhem har kameror som tittar till de gamla.
  Det enda, jag kommer på, som är bra med skype är väl just att man kan ha "närmare" kontakt med familjemedlemmar och vänner som bor långt borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det absolut bästa med Skype och Face-time att man kan se sina nära och kära.

   Radera
 7. Jag håller med dig till hundra procent! Glad att slippa nymodigheter som att bli intervjuad via datornätet. Men i vissa fall kan jag faktiskt tycka att det kanske kan vara vettigt i ett första steg när man har många sökande som är likvärdiga. För visst gör man ett första intryck som är mer värt än bara ett brev med ett cv. På den tiden då jag anställde personal på banken, mitten av 80-talet fanns ju inte ens internet och om någon sagt att om trettio år söker man jobb i en chatruta på nätet ja då hade jag nog gapat stort...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hänt mycket de senaste åren och ibland är det svårt att hänga med i svängarna.

   Radera