tisdag 30 oktober 2018

Min syn på saken


I lördags kom de första snöflingorna hos oss. Det såg lite skumt ut när vi satte oss i bilen för det liknande inte bara regndroppar på rutan. Mycket riktigt så visade det sig vara snöblandat regn. Senare blev det lite större flingor, men inte så många. "Snöstormen" är över för länge sen och det ser lika grått och trist ut som tidigare. En ljusglimt tycker jag ändå det är att vintertiden kommit tillbaka. Nu blir morgnarna lite ljusare igen. Det är så svårt att vakna när det är beckmörkt i hela huset. Så fort jag stigit upp tänder jag alla lampor....även i de rum som jag inte behöver gå in i. I morse behövde jag inte göra det och det gjorde att jag kände mig pigg "på riktigt".


Jag har nu hämtat ut mina läsglasögon. När jag beställde mina progressiva diskuterade optikern och jag att det kunde vara praktiskt med ett par läsglasögon också, speciellt när jag handarbetade eller satt vid datorn. Jag har aldrig kunnat ligga och läsa med progressiva glasögon även om jag alltid valt att ha det bästa glaset med det största synfältet. Hela tiden har jag fått vrida och vända på huvudet för att få in skärpan på texten och det har tagit bort lusten att läsa helt. Nu kan jag bara lägga huvudet på kudden och hålla upp bok eller tidning och läsa utan besvär.


Den butiken jag handlat i har erbjudande om att köper man ett par nya glasögon, så behöver man bara betala halva priset för ett extra par. Naturligtvis nappade jag på det erbjudandet. När jag provläste med mina nya brillor kunde jag t.o.m. läsa den allra minsta texten....den som jag annars tycker liknar flugskit. Enligt optikern var det en synskärpa på 120%...med andra ord falkblick. Det är inte mycket som kommer att undgå mig i fortsättningen.

20 kommentarer:

 1. Bra beskrivande bilder till texten idag Gunnel! :)
  Att ha en synskärpa på 120 % är inte dåligt. Då är du besläktad med falken, helt säkert.
  Så skönt att ha liggaisängenläsglasögon nu. En klar fördel helt säkert. Jag läser också i sängen innan jag somnar men har inte tänkt på om jag vrider och vänder på mig för att se ordentligt ( har progressiva) så jag måste tänka till ikväll. Kanske jag också behöver tänka till vad gäller mitt glasögonseende. Få se hur det går, mitt i allt. Kanske jag också behöver nya brillor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan också vara så att det är jag som inte får riktigt kläm på hur jag ska göra när jag ligger och läser. Men jag har märkt att det är betydligt enklare att sitta vd datorn nu eller handarbeta, och det är det viktigaste.

   Radera
 2. Jag hörde en man i radion som relaterade till enundersökning angående människors välmående av ljuset. Tyvärr vet jag inte vilken undersökning han stödde sig på, men kontentan av vad han sade var detta: Att vi behöver ha det ljust på morgonen för att kunna fungera i t.ex. arbetslivet. Vi vaknar till bättre och får energi för att möta dagen. Ljuset på morgonen får oss helt enkelt att må bättre, rent psykiskt. Så han ville verkligen ha normaltiden (alltså den tid vi har nu) som konstant tid.
  Jag tyckte att det lät vettigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket vettig man. Precis så känner jag det med. Jag är väldigt beroende av ljus för att må bra, och enligt undersökningen är det inte bara inbillning då.

   Radera
 3. Jag borde nog göra som du, ha ett par läsglasögon, för det går absolut inte att ligga och läsa med progressiva glas, så det har jag helt slutat göra.
  Falkblick vill jag också ha!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner att jag har full koll på omgivningen nu.

   Radera
 4. Jag har ett par vanlig läsglasögon för att ligga ner och läsa med progressiva glas är direkt hopplöst har jag kommit framtill. det går helt enkelt inte :-(

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det tydligen inte bara jag som tycker det är besvärligt.

   Radera
 5. Vad härligt att du har fått"falkblick"!!!
  S....Ibland så undrar jag vem är det som har tagit hem allt skräp??
  Skönt när det har körts bort!

  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns riktigt bra att kunna läsa allt tydligt.

   Radera
 6. Så skönt att dina nya glasögon verkar fungera!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 7. jag läser utan glasögon och hoppas synen fin tills jag läst alla mina böcker...

  SvaraRadera
 8. Låter helt underbart att få så bra glasögon. Duktig optiker. Ditt inlägg påminde mig om att jag måste beställa tid för att kolla synen. Tror att det är över sex år sedan senast.
  Vi har också haft lite snö, men i dag har det regnat nästan hela tiden.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så länge har jag aldrig klarat mig utan att byta glasögon.

   Radera
 9. Då ser du nu riktigt bra ut! Härligt.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Falkblick borde alla ha begåvats med. Så viktigt att se bra. Man vill ju ha full koll på omgivningen. ;)
  När solen står som högst är klockan 12:00. Så är det bara. Allt annat är trams! Leve normaltiden!!!

  SvaraRadera