onsdag 17 oktober 2018

Härliga trädgårdsdagar


Efter att vi sått gräs i "sandbunkern" plockade vi fram bärnätet vi köpt. Fåglarna är och sprätter överallt, så vi ville hindra dem från att förstöra vår blivande gräsmatta. Det var inte det lättaste att få nätet på plats. Vi höll i var sin ände och drog ut det och sen skulle det fästas med en tegelstenar så det låg kvar. Nätet levde sitt eget liv. Jag har aldrig varit med om ett så tålamodsprövande bärnät. Det var elastiskt som ett gummiband. Till sist lyckades vi ändå få det på plats och då var det nästan helt mörkt ute. Det är så konstigt för det skymmer inte så där normalt, som en dimmer t.ex. utan det var som om någon bara tryckte på en knapp och så var det beckmörkt. Jag tänkte att jag skulle gå upp tidigt nästa morgon och fixa resten innan fåglarna vaknat. Nu blev det inte så för jag tog sovmorgon...och det gjorde visst fåglarna också som tur var.


Det är inte så mycket färger i trädgården längre, men höstastern lyser lila och en stackars rudbeckia hittade jag bland en ljusgrå perenn som jag inte minns namnet på. Ölandstoken har blommat hela sommaren och ser ut att vilja fortsätta ännu ett tag.


När jag gick till baksidan av trädgården hördes ett väldigt kvittrande. Vi har flyttat fågelbordet så det nu står framför en hög thuja i stället för att ha det utanför köksfönstret. Här är småfåglarna mer ostörda. Jag brukar sätta ut en stol och sitta och kika på dem emellanåt.


Igår när jag satt där ställde jag in kameran så att fågelbordet var i centrum, och sen var det bara att vänta.


Det dröjde inte länge förrän en hungrig blåmes dök upp. Den nonchalerade mig helt och jag kunde knäppa den ena bilden efter den andra. Jag hoppas att alla fåglarna ska bli lika orädda som koltrasten alltid har varit. Den brukar följa med oss när vi gräver eller räfsar i hopp om att det skall dyka upp några godsaker.

10 kommentarer:

 1. Så smart med ett nät över det nysådda. Fåglarna har verkligen sprätt där jag sådde och det syns på hur ojämnt det blivit. Suck.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte stå och passa hela dagen som en fågelskrämma.

   Radera
 2. Smart! med nätet. :)
  Blåmesarna är orädda. Riktigt kaxiga och jättesöta.
  Trädgårdsarbete är härligt eller hur?
  Ha en fin onsdag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas gräsfröna får vara kvar. Det är så kul att studera fåglarna på så nära håll.

   Radera
 3. Smart idé med nätet! Du kommer att ha massor med fåglar att fota där snart. Blåmesarna brukar vara de tuffaste när det handlar om nya platser för maten. Först kommer blåmesarna och sen när talgoxarna upptäckt att det år OK, då vågar sig de också fram - ja, de andra med förstås :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi trodde det skulle ta lång tid innan fåglarna vande sig vid nya matstället, men det dröjde ett par timmar, sen var det kö. Det är rogivande att titta på dem även om de verkar stressade.

   Radera
 4. Vi har några underbara höstdagar, det gäller att njuta. Jag har också en stol stående ute, men vi har inte börjat mata fåglarna ännu.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är full rulle här hos oss redan.

   Radera
 5. Jag har inte börjat mata än!
  S....Barn är så spontana.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi började i och med att vi flyttade på matbordet, så de säkert skulle hitta det i vinter...och det har de verkligen gjort.

   Radera