måndag 1 oktober 2018

En lille en


Det är ett uttryck man ofta hör människor säga och då är det inte bara danskar jag menar. Lite skämtsamt kallas en sup i Danmark för just en lille en. Min frukost består för det mesta av fil, banan, knäckebröd, kaffe och en lille en. Nu är det inte lika farligt som det låter, för den där "lille" är en ingefära shot. Det sägs att ingefära är bra för immunförsvaret och jag har druckit ett litet glas ingefärablandning länge. Förkylningen har lyst med sin frånvaro, men om det beror på ingefäran eller något annat vet jag inte. Jag brukar inte bli förkyld så ofta, så det är kanske bara inbillning att det hjälper. Hur som helst så blir jag i varje fall inte sjuk av drycken.

Ingefära har fått ett rejält uppsving. Det finns massor av recept där den kryddan ingår. När jag var barn och yngre minns jag mest ingefära ihop med pepparkaksbaket. Ungefär som det har blivit med saffran. Min mor använde bara saffran när hon bakade lussekatter. Jag har det gärna i maträtter också, men jag minns att för en del är sen var det några butiker som endast tog hem den här kryddan vid jultid. Idag går det att få tag på när som helst på året. Det är en extremt dyr krydda, men eftersom det behövs så ytterst lite för att ge både smak och färg, tycker jag det är överkomligt.

Det finns även ingefäratabletter. De importeras från Indonesien. I min affär är de placerade tillsammans med halstabletterna, så jag antog att de skulle vara bra för halsen. De är paketerade med ett papper runtom precis som en kola, och de är sega som en kola också. Smaken är väldigt stark när man tuggat på dem en stund, men inte så jag tycker det är obehagligt...tvärtom. De är supergoda. Jag tycker faktiskt att de hjälper när jag har ont i halsen, så jag ser alltid till att ha ett paket hemma. Ibland tar jag en eller två tabletter/kolor i förebyggande syfte. Man kan aldrig veta när det halsonda slår till.


16 kommentarer:

 1. Har precis gjort en sats med ingefärsshot - jag brukar ju inte bli förkyld så ofta och nu hoppas jag att jag inte blir förkyld alls!
  Skål ... nu ska jag ta mig min "lille en"
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag kanske borde ta mig en lille en jag också, för jag någonting i kroppen som inte vill bryta ut. Jag kan inte bestämma mig för om jag är förkyld eller inte....
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta du det säkra före det osäkra och häll upp en lille en.

   Radera
 3. Ingefära är en krydda och smak som jag har väldigt svårt för. Den enda gången den är okej är när den befinner sig i pepparkaksdegen!

  Kram och ha en bra dag :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är det gott, men jag gillar den annars med.

   Radera
 4. Åh, jag har gjort många ingefärsshotar! Jag älskar ingefära! Men det har inte blivit något gjort på ett tag och jag har hållit mig frisk ändå. Men shoten är god, så jag får se.
  Ha det gott, kram!

  SvaraRadera
 5. Ingefära lär ju vara bra mot mycket. Och gott är det dessutom, så det är klart att du ska ta en tablett i förebyggande syfte :D
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är en bra idé.

   Radera
 6. Har inte druckit ingefära.Men det kanske blir av nu!
  S..Vi vill alla leva ett Långt roligt liv!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det smakar ganska ok. Kolorna är godast.

   Radera
 7. Ingefärsshot har jag faktiskt aldrig testat så det kanske är på tiden. Här blir det vanligtvis havtornsshot istället och så mycket vitlök på det.
  Nu ska jag köpa hem ingefära för shots också. Bra att testa allt så man håller sig frisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid bra att gardera sig. Hur gör du havtornsshot?

   Radera
 8. Skulle kanske prova det där med ingefära. Men jag tror ju att det är bättre att undvika kollektivtrafiken om jag vill slippa bli förkyld.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du nog rätt i. Jag slipper anlita något sådant, men kan givetvis råka bli smittad ändå. Ingefäran gör i varje fall ingen skada.

   Radera