torsdag 18 oktober 2018

Och inget öga var torrt


Jo, det vänstra...det högre forsade som ett vattenfall. I tisdags kväll höll jag på att rensa ogräs bland de höga buskarna ute vid gatan. Då upptäckte jag ett ogräs i asfalten, och naturligtvis böjde jag mig för att dra upp det. Jag kom lite väl nära en cypress för barren smög in under mina glasögon och for in i ögat. Det gjorde fruktansvärt ont och ögat började rinna. Jag fick avsluta rensningen och gå in och badda ögat i stället. Det dröjde länge innan det kändes något sånär.

På morgonen när jag vaknade hade jag ont igen och ögat rann så jag kunde inte se med det. Jag började åter att badda det med kallt vatten och efter lång tid så kändes det ganska ok. Senare på eftermiddagen var det färdigt igen. Det gjorde så ont när jag blinkade och det kändes som om det satt något under ögonlocket. Jag ringde min läkarcentral, men där blev jag bara hänvisad till sjukvårdsupplysningen. Jag tänkte att jag kunde nog vänta till nästa morgon och ringa min vårdcentral då. Det gick inte, för jag fick mer och mer ont, så det blev ett samtal till sjukvårdsupplysningen.

Där fick jag prata med en väldigt förstående sjuksköterska som trodde att jag nog hade fått ett sår på hornhinnan, för det brukade göra väldigt ont. Hon föreslog att jag skulle ringa till kvällsmottagningen på lasarettet, vilket jag gjorde. Jag kom fram väldigt snabbt och fick en tid en timme senare. Läkaren undersökte mitt öga och kunde konstatera att det satt inget fast under ögonlocket, men jag hade precis som sköterskan trodde fått ett sår på hornhinnan. Hon skrev ut en antibiotikasalva som jag nu måste ta 3 gånger om dagen i ungefär en vecka.

Jag vet att Göran har skyddsglasögon liggande nånstans. De ska jag leta upp nu och använda i trädgården. I fortsättningen kommer jag att tänka mig för mer än en gång innan jag böjer mig ner för att dra upp ett ogräs.

20 kommentarer:

 1. Tänk om du hade fått komma till din vårdcentral då du ringde dit, det hade sparat dig lite av ditt lidande.
  Krya på dig kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det gick väldigt snabbt på kvällsmottagningen så jag är nöjd med att få komma dit.

   Radera
 2. Klokt att använda skyddsglasögon i vissa arbetsuppgifter i trädgården. Ögonen är utsatta när man håller på med kvistigt jobb. Tack för den påminnelsen för jag skulle förmodligen inte ha tänkt tanken om inte du nu har varit med om det här. Så småningom under hösten ska jag ta ner syrenhäcken utanför sovrumsfönstret och då ska jag tänka till före. Så skönt att du fick bra hjälp även om det tog ett tag. Ögon är känsliga. Ha en fin torsdag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kommer att vara extra försiktig nu. Man ser hur snabbt olyckan kan vara framme, och ögonen är känsliga.

   Radera
 3. Bra att du fick det undersökt för ögonen ska vi vara rädda om. Sår på hornhinnan brukar läka ganska så snabbt men skyddsglasögon låter som ett bra alternativ.

  Kram och krya på ögat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Doktorn sa att det skulle nog vara ok om en vecka. Jag ska ändå vara försiktig för det gjorde rejält ont, så jag hoppas slippa sånt fler gånger.

   Radera
 4. Använd skyddsglasögon i fortsättningen när du är i trädgården. :-)
  S...Skype är en bra kommunikation att använda.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer nog att användas en hel del.

   Radera
 5. Usch det lätt jobbigt. Sådant sker så snabbt när olyckan är framme. De där glasögonen är "bökiga" men en god investering. Jag känner igen det där med att "glömma" sätta på dem.
  Hoppas det blir bra snabbt nu.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta tänker man att det är så kort tid, så det är inte lönt att sätta på glasögonen, men det tar inte många sekunder för att något otrevligt ska hända.

   Radera
 6. Vilken tur att du fick hjälp till slut. Synen måste man vara rädd om. Hoppas att salvan hjälper och att du snart är återställd igen.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns redan bättre idag, så det var en bra salva.

   Radera
 7. Vilken tur att du åkte in så de fick titta på ögat. Hoppas nu att salvan hjälper dig!
  Kram och krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Antibiotika brukar hjälpa snabbt och det verkar som jag fått rätt medicin, för det är betydligt bättre idag.

   Radera
 8. Ont i ögat, ont i örat, ont i näsan. Man tänker inte på hur förskräckligt ont det verkligen kan göra! Jag kommer ihåg min ena dotter, som fick en kattreva på hornhinnan. Men en vända till sjukhuset och en salva, så var det kirrat.
  Krya på ögat! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror också att detta ska vara läkt snart.

   Radera
 9. Ajajaj! Sår på hornhinnan gör verkligen ont! Jag skadade hornhinnan när en torr grangren träffade mitt ansikte under en skogspromenad för många, många år sedan, men jag minns smärtan!
  Krya på dig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag blev glad när läkaren sa att det skulle läka väldigt snabbt och enkelt.

   Radera
 10. Men oj - ajajaj- det är inte roligt när man får något i ögat och dessutom sår på hornhinnan trots att du hade glasögon. Tur att hjälp finns. Hoppas du är mycket bättre nu! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir bättre för varje gång jag tar salvan.

   Radera