måndag 15 oktober 2018

Jag hör det mesta


Jag har efter alla år med jobb inom skola och barnomsorg inte superhörsel längre, men jag klarar mig i varje fall bra utan hjälpmedel. För en del år sen blev jag sjuk i influensa och tappade hörseln totalt. Jag har nog aldrig varit så skärrad i hela mitt liv. Det var hemskt! Ungefär som att titta på TV och skruva ner ljudet helt...fast nu hade jag inte gjort det frivilligt. Läkaren sa, att de som varit "öronbarn" som små kunde få de här problemen, men det skulle gå över inom en vecka. Det var den längsta vecka jag upplevt. Jag har alltid ansett att synen var det viktigaste av våra fem sinnen, men nu upptäckte jag att det är ett lika stort handikapp att inte höra.

Det var då jag bestämde mig för att om jag börjar höra dåligt igen så ska jag skaffa mig hörapparat bums. Strunt samma hur de ser ut. En del backar kanske så fort de hör talas om hörapparater. Men det är ju inga stora hörlurar det är tal om. De blir mindre och mindre. Jag minns den apparaten min svärmor hade. Den var väl inte bland de mest diskreta, men den fyllde sin funktion. När batteriet började ta slut tjöt den som en brandvarnare, annars var det nog inga större klagomål på den. Jag vet att det finns små apparater som går att sätta fast på glasögonskalmarna och det tycker jag låter smart. Idag går det kanske att bygga in dem i skalmarna så de inte syns över huvud taget. Jag är inte så uppdaterad i ämnet. Med tiden kanske glasögonbågarna säljs med inbyggd hörapparat, och det enda man behöver göra är att logga in på nätet och aktivera den, när man känner att det är så dags. Ungefär som när man beställer nya TV-kanaler.

De flesta går med en grej i örat och pratar rakt ut i vädret och numera är det ingen som reagerar. I början blev man lite fundersam och trodde att man blev tilltalad. Men personen som pratade hade blicken riktad i fjärran och var inte alls intresserad av någon pratstund. De liknar en slags robotar med reservdelarna utanpå. Ingen tycker det är "skämmigt" att gå med en sån grej fastlimmad i ansiktet, men slår bakut om det gäller en liten hörapparat. Ifall man utformade hörapparaten så den liknade de här "hands free" så tror jag det hade tilltalat många. Att höra bra är viktigt så man inte går miste om något. Jag har alltid sagt att det vore katastrof om någon sa: "Vill du ha kladdkaka med vispgrädde?" och jag inte hörde det.


18 kommentarer:

 1. Nej det är inte alls skämmigt att ha hörapparat. Men det gäller att använda och vänja sig med apparaten. Många går med "pinnen" i örat, det kan man jämföra med en hörapparat.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla hjälpmedel som finns tycker jag man ska använda om man har behov av det.

   Radera
 2. Numera är hörapparaterna väldigt små och smäckra så förhoppningsvis är det ingen som skäms för det. Hjälpmedel är till för att användas och den nya tekniken har gått framåt rejält!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara bättre att använda hörapparat än att inte höra vad andra säger.

   Radera
 3. Bra att det finns fungerande hjälpmedel! Jag försöker övertala Lasse att han ska skaffa hörapparat, för numer hör han dåligt på riktigt - inte bara när han själv vill :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Alla våra fem sinnen är viktiga! Jag klarar mig ganska bra ett tag om hörseln blir dålig Jag ära ganska bra på att avläsa läppar i och med att jag har arbetat som teckenspråkslärare och tolk.
  S.....Då har du och jag samma vighet :-)
  Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en fördel, men jag tror man hade saknat allt ljud om man aldrig fick höra det mer.

   Radera
 5. Jag har hörapparat. Det började med att det skulle distrahera min tinnitus och det hjälpte. Hjälper fortfarande, fast nu hör jag sämre. Men mina apparater är så pyttesmå, ingen ser dem. Fantastiskt och de kan kopplas till TV med streamer och jättebra i teleslinga i kyrkan mm. Så jag är tacksam!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så mycket finesser det finns. Det visste jag inte.

   Radera
 6. Jag förstår verkligen att du blev skärrad när hörseln försvann i samband med influensan. Och jag ska absolut också skaffa mig hörapparat om jag börjar höra dåligt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktigt obehagligt och jag fick mig en tankeställare. Det går inte att ta saker och ting för givet. Allt kan ändras på en sekund.

   Radera
 7. Det ska vara svårare att vara döv än blind, fick jag lära mig när jag läste medicin för många år sedan. Är du döv så förlorar du så mycket av sociala aktiviteter och gemenskap. Du blir isolerad helt enkelt. Många fler döva som får pyskiska besvär än bland de blinda. Innan jag fick den kunskapen trodde jag som du, att det var tvärtom.

  Hörapparater... vad gör det om de syns? Det är ett handikapp som inte är något att skylla på. När jag tar på mig mina så säger ett av mina barnbarn att sådana har Hugo på förskolan också... Sedan är det inte mer med det. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant det du skriver om syn och hörsel. Jag förstår inte heller varför det är så tabu för en del när det kommer till hörapparat. Då skulle samma sak gälla för glasögon. Vi använder ju så många olika slags hjälpmedel och det är inget konstigt med det.

   Radera
 8. Jag skulle oxå utan tvekan skaffa mig en hörapparat om jag skulle få nersatt hörsel. Visserligen säger Lennart att jag hör dåligt redan nu.... men man hör ju vad man vill höra....Ha nu en fortsatt bra vecka. Kramelikram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan det nog vara bra slippa höra allt.

   Radera
 9. Numera syns knappast hörapparaterna - jag har haft mina sedan i början av 90-talet och skulle inte kunna tänka mig att vara utan dem. Åtminstone när jag behöver dem, som d.v.s. när jag är ute bland folk, i affären, när jag är bortbjuden eller ska gå på något föredrag. Även tillsammans med barnbarnen behöver jag dem eftersom de pratar med så små röster. Jag är så oändligt tacksam över att de finns. Det är bara hemma till vardags som jag inte använder dem - jag hör ganska bra på nära håll så diskussionerna kring köksbordet går bra utan. Sen är det ju också mycket lättare att höra någon när hon eller han talar långsamt och tydligt - min yngsta dotter har lärt sig det. Så henne hör jag bra ändå.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del röster är helt klart lättare att höra än andra. Det märker även jag som hör ganska bra.

   Radera