lördag 3 december 2016

Lucka 3

Amor och Eros


Det är egentligen samma "person" men Eros omtalas i den grekiska mytologin och Amor i den romerska. Han räknas som den manliga kärleksguden. Modern sägs vara hos grekerna Afrodite och hos romarna Venus. Båda två är kvinnliga kärleksgudinnor. Vem fadern var till den här lille parveln råder det olika uppfattningar om.

Eros/Amor avbildas ofta som ett litet barn eller som en ung tonårspojke med vingar på ryggen precis som en ängel. Till en början hade han alltid en lyra med sig, men sen blev det i stället pil och båge. Med den sköt han mot människornas hjärtan och när de träffades av hans pilar så blev de förälskade. Ibland kunde man se honom med en fackla i handen och med den satte han hjärtan i brand.

När han växte upp förälskade han sig i Psyche (själens gudinna). Han dolde för henne att han var en gud och hon fick lova att aldrig titta på hans ansikte. Naturligtvis var Psyche nyfiken och tog en oljelampa och kikade på honom en natt. Då droppade det olja ner på hans ansikte och han övergav henne för att hon brutit sitt löfte. Till sist ångrade han sig ändå och gifte sig med henne och de fick en dotter som döptes till Hedone (Njutningen).

I vårt språk finns ord och uttryck som sammankopplas med de här tre gudarna som Eros och erotik, Amor och amorbåge (överläppens form lär vara lik Amors pilbåge). En hedonist sägs vara en livsnjutare. De här gudomliga varelserna omtalas sen lång tid tillbaka och jag tycker det är fantastiskt att vi inte ifrågasätter det så mycket. Idag måste annars allting kunna bevisas för att det ska bli godkänt. Så härligt att något får vara lite svävande.

16 kommentarer:

 1. Vilken änglalik berättelse. En del hade jag nog läst, men inte allt. / Britt

  SvaraRadera
 2. Det blir en liten återkoppling till min första kalender för två år sen, som handlade om änglar, men jag tycker att änglar och hjärtan hör ihop på nåt vis.

  SvaraRadera
 3. Det var längesedan som jag blev träffad av Amors pil, ja jissus vad tiden går, det är 35 är sedan jag träffades. Jag var då bara 13 år, och pilen sitter fortfarande kvar.
  Jag tycker också att hjärtan och änglar hör ihop.
  Trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där träffade Amor/Eros tydligen rätt.

   Radera
 4. Ett härligt och kärleksfullt inlägg :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amor/Eros är nog den ängel som alla känner till.

   Radera
 5. Det var lääängesen jag träffades av Amors pil!
  SV....Ja nu ligger alla töserna bra!
  Ha en bra lördag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag var här i förmiddags och kommenterade och förutom några rader om Amor och Eros och att jag nu fick lära mig vad en Hedonist var för något, skrev jag att jag aldrig har några problem att kommentera här hos dig.
  Då gick det inte att publicera!!
  Nu gör jag ett nytt försök. Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att du inte gav upp. Jag fattar inte varför det strular så ibland.

   Radera
 7. Dessa små luringar som gör att vi faller pladask för varandra!
  Vem var Cupido? En likadan Gud, va???

  SvaraRadera
 8. Jag har för mig att Cupido är ett annat namn på Amor, men jag är inte säker.

  SvaraRadera
 9. Vi behöver de här små gudasagorna, som i och för sig kan vara rätt långa.
  Cupido är densamma som Amor i den romerska mytologin, men har en annan betydelse. Tror att cupido är detsamma som begär medan amor står för kärlek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förklaringen. Jag var inte alla säker på hur det var.

   Radera
 10. Du bildar mig ju :-) nya upptäckter och repitetion av det som doljer sig bakom pannbenet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har upptäckt under tiden jag letade information att det är mycket jag minns från skoltiden, men också mycket som jag aldrig hört talas om. Det är spännande att leta på nätet för man hamnar på så många olika sidor och får veta så mycket som egentligen inte hör till det man började leta efter.

   Radera