onsdag 21 december 2016

Lucka 21

Tro, hopp och kärlek


Det finns en berlock som kallas för tro, hopp och kärlek och består av ett kors, ett ankare och ett hjärta. Det är tre ord som hänger tätt samman. Alla känner nog tro, hopp eller kärlek någon gång i sitt liv.


TRO

Det passar in på konfirmationen.  När jag konfirmerades för väldigt många år sedan hade alla flickor vita klänningar och pojkarna hade mörk kostym. Hur många gånger användes den där kostymen efter den dagen, tro? Den vita klänningen gick åtminstone att färga eller dekorera med lite annat tyg så den såg ut som en vanlig sommarklänning. Numera är det tack och lov så bra ordnat att alla konfirmander bär en likadan kåpa. På det viset behöver ingen känna någon press när det gäller klädsel. 


HOPP

I studentsången sjungs om den ljusnande framtid. Man unnar verkligen ungdomarna en ljus framtid med jobb eller vidare studier, vilket de än väljer. Det är inte lätt att välja linje, som man får göra redan på högstadiet. De har ingen erfarenhet av arbetslivet och får bara gå efter vad de tycker är roligt och betygen som förhoppningsvis räcker att komma in på önskad linje. 


KÄRLEK

Berlocken för kärlek är givetvis hjärtat. Förlovning och vigsel är bevis på kärlek. Alla tre begreppen tro, hopp och kärlek eller konfirmation, student och vigsel har en sak gemensam....nämligen den vita färgen. För en tjej blir det tredje gången hon klär sig i vitt när hon gifter sig. Det kan faktiskt vara fjärde också ifall man räknar dopklänningen. 

20 kommentarer:

 1. Det var väldigt vanligt med berlocker Tro, hopp och kärlek när jag var tonåring. Alla bar sådana i sina halskedjor. En evig symbol. I Österbotten i Finland har man symbolerna gjorda i tunt papper istället för vår mera vanliga adventsstjärna.
  Ha en fin dag, då ljuset återvänder igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte att man gjorde så i Finland. Låter trevligt och lite annorlunda. Jag ska Googla och se om jag kan få syn på en bild av det.

   Radera
  2. I Jakobstadstrakten är det mycket vanligt och det fina är att när man ser en sådan adventsbelysning vet man att det bor folk med anknytning till Österbotten.

   Radera
 2. Det är något speciellt med tro hopp och kärlek.
  Det är inte alla kyrkor som har kåpor vid konfirmationen. Här i Linneryds kyrka finns inga, så våra tjejer hade inga kåpor. Däremot så var det en röstning om de ville låna kåpor ifrån Älmeboda kyrka, men det blev inte så.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde faktiskt att det var lika över hela landet. Det är en väldigt bra idé tycker jag.

   Radera
 3. Där kom inlägget - jag satt och väntade under tiden jag bloggrundade.
  Tron, hoppet och kärlekens innebörd har du fått med på ett fint sätt - du är minsann en filosof Gunnel! En god!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag vaknade med en sprängande huvudvärk och såg mest stjärnor och inga hjärtan, så det blev en liten fördröjning idag.

   Radera
 4. Det är en väldigt fin berlock!
  Ser i en kommentar att du hade huvudvärk! Hoppas du känner dig bättre nu!
  Kram och trevlig onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har blivit betydligt bättre under dagen.

   Radera
 5. När jag var yngre så var det väldigt populärt med sådana berlocker.
  SV....Det sägs att man blir klok av att följa bra råd!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskade alltid mig en sådan berlock, men fick aldrig någon. Jag fortsätter att önska.

   Radera
 6. En så´n silverberlock hade jag, men tappade den någon gång för länge, länge sedan.
  Hoppas huvudvärken är lite bättre nu.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken. Det är bättre nu.

   Radera
 7. Tro, hopp och kärlek - fint att ha med sig genom hela livet. De väcker både minnen, tankar och förhoppningar.
  Nu sänder jag en varm julekram till dig och önskar härliga helger.

  SvaraRadera
 8. Tro, hopp och kärlek behöver vi och det är ord som följer oss genom livet. Redan på min tid hade vi kåpor vid konfirmationen vilket var väldigt praktiskt och bra. Då var det en självklarhet att konfirmera sig men det är andra tider nu...

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite annorlunda idag. Men jag kan tycka det är bra att ungdomarna funderar lite över konfirmationen och inte bara slentrianmässigt väljer att konfirmera sig.

   Radera
 9. Tro, hopp och kärlek - en fin och viktig trio. Under livets slingrande berg- och dalbana behöver vi alla tre delarna. Jag har aldrig haft någon berlock med alla tre tillsammans, bara vara för sig.
  Hoppas du mår bättre, huvudvärk är USCH! Ha en bra kväll, värkfri!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det känns bättre nu. Har varit lite mosig i skallen hela dan.

   Radera
 10. Jag tror aldrig jag använde mina konfirmationskläder tillsammans. Jag hade kjol och topp. Tror kjolen användes, minns inte riktigt. Högklackade, sylvassa klackar, de användes däremot flitigt... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad man har plågat sina fötter i spetsiga högklackade skor.

   Radera