onsdag 7 december 2016

Lucka 7

Hjärtansfröjd


Citronmelissen kallas också för hjärtansfröjd. Det är en av våra vanligaste kryddväxter och den är relativt lättodlad. Sist jag var på Fredriksdal, så besökte jag deras örtagård.


Den är otroligt stor och där finns massor av olika sorters örter och medicinalväxter. Var och en har en liten plakett där det står namnet och vad den kan användas till. Trädgården är indelad i små rum där man planterat växter som hör ihop på nåt sätt. Alla rum har olika namn. I Hjärta-smärta rummet hittade jag citronmelissen.


Den härstammar från Orienten och har spridit sig över hela Medelhavsområdet. På 900-talet var den populär som hjärtstärkande medel och som hjälp mot melankoli. Alla delar av örten, särskilt bladen, har en stark doft av citron. Citronmeliss ingår i både chartreuse- och bénédictinelikör. Karmelitersprit är ett destillat av citronmeliss, citronskal, lavendelblomma, kanel, nejlika, muskot, koriander och angelicarot. Det var karmelitermunkarna i Paris som använde detta som ett läkemedel på 1600-talet. Det användes både utvärtes och invärtes mot olika smärttillstånd, trötthet och illamående. Idag används växten fortfarande inom alternativmedicinen. Den påstås vara bra mot matsmältning, lindra vid magkatarr, migrän och spänningshuvudvärk och vara bra vid sömnproblem.

Det är bladen på växten som används och de går att använda både färska och torkade. Det går även bra att frysa in färsk citronmeliss, eftersom de torkade bladen har kort hållbarhet. Om vi återgår till Fredriksdal så finns det något som heter Fredriksdals hjärtevärmare. Jag har aldrig testat det, men här kommer receptet ifall någon känner för att värma sitt hjärta.

Fredriksdals hjärtevärmare

Till 70 cl Brännvin Special behövs:
10 blad av citronmeliss
3 st mogna enbär
1 krm koriander
3 krm kummin
1 krm fänkål

Gör så här: Välj fina nyplockade blad av citronmeliss. Krossa enbären och koriander grovt. Fyll kryddorna på en flaska sprit och låt stå en vecka. Smaka av och sila av brännvinet när kryddningen känns lagom. Låt smaken mogna en vecka. Lagra gärna snapsen till jul för då blir smaken ännu bättre.

24 kommentarer:

 1. Det var intressant att gå bland växterna på Fredriksdal. Tyvärr så kommer jag inte ihåg vad de olika växterna var bra till. Vi var väldigt nöjda med ditt tips att besöka Fredriksdal.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra. Fredriksdal är ett mycket uppskattat friluftsmuseum, och det är värt ett besök när som helst undre året.

   Radera
 2. Nu fick du mej att längta till sommaren. Kanske man skulle prova att göra sej en liten hjärtevärmare till nästa jul! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommaren längtar jag med till. Det går kanske att acceptera vintern bättre om man kan trösta sig med en hjärtevärmare.

   Radera
 3. Det finns många bra kryddor.Tyvärr så saknar vi ibland kunskap om dom!
  ......Du får gå in ett par nya innan de gamla helt är sönder.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr i tiden var kunskapen mycket större. Synd att en del har glömts bort.

   Radera
 4. Det finns verkligen många kryddor och örter som kan användas på olika sätt. Tyvärr är jag inte så bra på just det området...

  Ha en fortsatt bra onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller särskilt kunnig när det gäller örter.

   Radera
 5. Mmm, citronmeliss doftar - och smakar - så fräscht! --- Fredriksdal förknippar jag mest med Nils Poppe och Eva Rydberg. Visste inte att anläggning var så stor och utbudet så varierat. Verkar vara ett mycket trevligt utflyktsmål. I dessa tider skulle jag gärna besöka julmarknaden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julmarknaden är alltid trevlig och även Mikaeli marknad på hösten.

   Radera
 6. Det visste jag inte att det också heter hjärtansfröjd!
  Visst är det mysigt att strosa runt inne på Fredriksdal :)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Säkert bra med denna smaksatta snaps till julmaten så att man får igång matsmältningen, nu har jag fruktansvärt svårt för just snapsar...men sjunger gärna med =) =)

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller någon snapsfantast....och sjunga kan jag inte.

   Radera
 8. Citronmeliss = Hjärtansfröjd. 💙💚💖
  Tack för intressant inlägg.
  Fredriksdal är en fantastisk park,
  Har varit där två gånger, gärna fler.

  Skriver på mobilen. Datorn skriver att jag inte är 'nät'inkopplad. Igen.
  Men det är jag. Hallå cybern ???
  Må väl / Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket strul med datorer märker jag. Kommenterandet funkar ibland och ibland inte.

   Radera
 9. Vilken spännande örtagård där vid Fredriksdal! Snaps är inget för mig, men receptet ser ändå spännande ut :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte snaps, men man kan ju bjuda på det.

   Radera
 10. Kom Liljor och Akleja, kom Rosor och..........ljuva Krysmynta och Hjärtansfröjd.
  Hade ingen aning om att det var Citronmeliss.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det finns någon idag som kallar örten för hjärtansfröjd, men det låter vackert.

   Radera
 11. Nu känns Fredriksdal som ett trevligt måste. Jag bara måste komma mig dit om jag har vägarna i närheten. Tack för tipset, säger jag som är lite örtanörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen du besöker Fredriksdal nån gång....och jag bor inte långt därifrån.

   Radera
 12. Svar
  1. Min mor odlade mycket citronmeliss.

   Radera