söndag 18 december 2016

Lucka 18

Vägbeskrivning


Det sägs att vägen till mannens hjärta går genom magen. Det kan inte stämma. I så fall skulle Göran och jag aldrig ha blivit ett par. Jag har aldrig varit nån mästerkock och kommer aldrig att bli. Det är i och för sig inte Göran heller så där är vi likvärdiga. Det är troligtvis ett gammalt uttryck från den tiden när kvinnan skulle göra allt hushållsarbetet i hemmet.


Egentligen förstår jag inte varför det oftast är kvinnan som lagar maten i hemmen. Ja, idag är det förhoppningsvis lite mer jämställt. De flesta kockar är manliga...i varje fall de som visas i TV....och det måste väl ändå betyda att män är bättre än kvinnor på att laga mat. Är man bra på något ska man naturligtvis göra det. Det finns givetvis några undantag som t.ex. Tina Nordström. När det nu för det mesta är karlar som visar upp sina matlagningskonster i rutan så tycker jag vi borde tänka om när det gäller det där gamla uttrycket. Nog borde vi i stället säga att vägen till kvinnans hjärta går genom magen.Idag är det fjärde advent och vi går in i julveckan

24 kommentarer:

 1. Hm ... ibland blir jag så otroligt less på att laga mat att mitt hjärta skulle kunna klappa varmt för vem/vad som helst i kockkläder, t.o.m. en matlagande känguru. Men helst Ernst K. förstås. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag hade nog litat mer på Ernst än kängurun.

   Radera
 2. Man skulle ha haft en privatkock i köket haha.

  Ha en underbar söndag och kram

  SvaraRadera
 3. Jag har haft förmånen att ha två matlagande män och de fann mitt hjärta :-) Så jag håller med i din teori om att vägen till kvinnans hjärta. Nu höll inte matlagningskonsten för det övriga i ett förhållande.
  Men numera gråter jag inte över spilld mjölk :-)
  Fjärde adventskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är vardagsmatlagning ett nödvändigt ont...men jag gillar att fixa mat till fester.

   Radera
 4. Hemma är det Kent som lagar all mat för det mesta. Han är vegetarian så vill jag ha något med fisk eller kött får jag laga det själv. Vilket jag sällan gör. Han är jätteduktig på matlagning, det är bara larv och bekvämlighet att hemmamän inte kan laga mat och sällan gör det. För det finns knappast någonting som är så jobbigt som att stå flera timmar i köket och hacka eller mala, steka eller koka. Jag är jätteglad att jag slipper.
  Kram från Ingrid som önskar dig en skön söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis är det en myt att det alltid ska vara kvinnan som måste laga maten. Både mannen och kvinnan äter ju den och då bör de kunna hjälpas åt att laga den med.

   Radera
 5. Jag tror knappt att Stefan vet hur spisen fungerar, iallafall inte då jag är hemma. Han brukar hjälpa till då vi ska ha gäster, han håller sig borta, ofta ute i skogen.
  Ibland så är det kul att laga mat, och ibland så är det fruktansvärt.
  Ha en fin fjärde advent! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran är inte helt bortkommen när det gäller matlagning, men han tycker nog inte det är så kul.....det tycker inte jag heller.

   Radera
 6. Här är det relativt jämlikt och Husse står ofta vid spisen. Men det är alltid han som grillar så där har vi en bit att jobba på ;-)

  Trevlig fjärde advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det! När det kommer till grillning då är karlar alltid på alerten.

   Radera
 7. Här är det Patrik som grillar. Annars är det nog bara jag som står vid spisen!
  Och hemma hos Max och Frida är det för det mesta Frida som sköter matlagningen....fast Max är kock :)
  Kram och trevlig fjärde advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir för det mesta jag som lagar maten här. Men vi gillar inte matlagning nån av oss, så det får bli en kompromiss. Medan jag lagar mat får Göran fixa sånt som jag inte klarar av.

   Radera
 8. Jag har två söner som är jätteduktiga kockar, men det är dottern också, så jag tror inte att det spelar någon roll om det är män eller kvinnor som står vid spisen. Det är matlagningsintresset som gör kocken.
  Trevlig söndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles bestämt intresset som styr. Både kvinnor och män kan göra samma slags jobb, det ser vi ju idag. Tyvärr hänger många gamla fördomar kvar.

   Radera
 9. Haha ... ja kanske är det så istället att vägen till kvinnans hjärta går genom magen :)
  Lasse kan laga mat om han vill - synd bara att det är så sällan han vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som här då. Om vi båda bara skulle laga mat när vi ville så blev det aldrig något lagat. Tydligen är det jag som är mest hungrig för det är oftast jag som lagar.

   Radera
 10. Ja, jag lagar mest mat hos oss. Varför? Annars hade vi fått äta massor av Fiskpinnar och därutöver en ganska sparsam storlek på menyn.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis en av anledningarna till att det är jag som lagar middag de flesta dagarna hos oss.

   Radera
 11. Hos oss var det tvärtom. Jag lagar mat men Uffe lagar också mat och vilken mat sen! Den gick raka vägen till hjärtat! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min son och mina svärsöner är jättebra på att laga mat. Jag tror det är mer vanligt att den yngre generationen delar upp hemarbetet på ett annat vis än förr.

   Radera
 12. Hår har det alltid varit jag som lagat maten.Jag har alltid undrat när man ser matlagningsprogram i TV så är det mest män.Samma med ridsport Mest flickor som rider på ridskolan .Men i Tv är det män som tävlar .Var kom dom ifrån ??
  Kram!

  SvaraRadera