lördag 10 december 2016

Lucka 10

Hjärterum


Innan det blev modernt med vattenklosetter hade man utedass. De små trähusen hade ofta ett hjärta utskuret i dörren. Jag vet inte om det var för ventilationens skull, men jag tyckte då inte att det gjorde så stor nytta. Det sämsta med att tillbringa loven hos farmor var att de hade utedass på sin gård. Farfar hittade på en lösning åt min syster och mig, men övriga fick snällt gå ut till hemlighuset. Jag trodde det hette hemlighus för att det var lite hemligt och inget man berättade om att man behövde gå dit, men jag läste att det skulle i stället ha berott på att människor berättade hemligheter för varandra när de satt där. Det fanns utedass med plats för mer än en person. Det måste ändå ha varit väldigt kortfattade hemligheter man berättade där, tror jag. Dagens badrum och toaletter kan var rejält lyxiga och likna riktiga rum. Vi gjorde om vårt badrum i fjor, men det är fortfarande ett helt normalt badrum.


Vi tog bort badkaret eftersom vi hellre duschar. Badkaret stod framför fönstret men det skulle inte kunna gå att öppna ifall vi satte en duschkabin där. Vår kontaktperson i badrumsaffären föreslog då att vi skulle ha en dusch med dörrar som gick att vika in. Jag hade aldrig testat en sådan förut, men jag är mycket nöjd med den vi har nu. När dörrarna är infällda tar den väldigt liten plats.


Det blev t.o..m. plats till en stol med hög rygg där det går att hänga badlakanet när man duschar. Stolen är perfekt att dra fram till spegeln när jag sitter och fönar håret. Jag ville gärna ha ett litet gästhandfat och vi beställde ett som stod på fot. Ovanför hänger farmors gamla spegel.


Kommoden med det stora handfatet har två lådor med väldigt praktisk inredning för småsaker. Spegeln ovanför är rejält tilltagen och har en ljusramp överst.


Till vänster har vi en hylla där jag kan förvara handdukar och lite parfymer, krämer och spray.


Till höger om kommoden står en egentillverkad tvättkorg. Det gick inte att få tag på någon med de mått som passade i det utrymmet, så Göran gjorde en låda som jag klädde med säckväv och sydde en avtagbar linnepåse och satte inuti. Som handtag använde jag en knopp till en gardinstång.


Badlakanen fick inte plats i hyllan och då kom min gamla vedkorg till heders. Efter att ha sytt ett fodral som passade till var det bara att rulla badlakanen och stoppa ner i korgen.


33 kommentarer:

 1. Så fint du har i ditt nyrenoverade badrum - så välplanerat och snyggt! De där vikdörrarna är verkligen praktiska och sparar mycket plats.
  Farmor och farfar bodde modernt med både badrum och toalett, men somrarna som jag delvis tillbringade hos min mamma och även hos mormor och morfar, där fanns bara utedass. Där mamma bodde var det fyra hål och ofta gjorde vi sällskap dit mamma, lillebror och jag. Hos mormor var man tvungen att gå genom hönsgården och det kunde ibland ha en del konsekvenser :)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrattar när jag läser in berättelse om vägen till dasset. Det var nåt liknande hos min farmor.

   Radera
 2. Ert hjärterum är verkligen fint! Undrar när vi ska komma till skott och renovera vårt? Nå, tids nog, det kom lite annat emellan. Vi var på gång.
  Ert är verkligen välplanerat och så bra när Göran är händig och du är detsamma, då får man också in det personliga.
  Vi har tre hjärterum i form av utedass. Vi bor ju i en gammal f.d. folkskola och på den tiden gick alla ut på dass. Ett långsmalt utrymme för pojkar med fem hål i bänken, ett för flickor med lika många hål och mitt emellan dem ett för lärarna med två hål. Allt är fortfarande intakt med lite grann förfallet. Tanken är att vi skulle renovera det lite grann, för det finns inte många hundraåriga dass på Åland längre i den storleksklassen. Ha en fin lördag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig sett ett dass med plats för mer än en, men det tycks inte ha varit så ovanligt. Man får mycket information genom bloggen.

   Radera
 3. Så fint det blev på er toalett. Visst är det bra att ha toalettpappret på en hållare som står på golvet. Det har vi också, en uppe och en här nere på toaletten.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har besvär med min axel och tyckte det var så jobbigt att sträcka mig efter pappret när rullen var fäst i väggen. Den här går ju att flytta fram så det blir bekvämt för alla.

   Radera
 4. Vilken tjusig tvättkorg!
  Och precis såna där duschdörrar har vi också hemma i Sverige....visst är de praktiska :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Korgen var egentligen en nödlösning som inte blev så dum. De där vikväggarna är otroligt praktiska.

   Radera
 5. fint stjärterum du har med flera fiffiga läsningar. och två handfat har jag aldrig sett förut.
  jag bodde mina första år långt ute på landet utan moderniteter och utedass med tre hål!det var mysigt att gå till dasset via ladugården. (föräldrarna var lantbrukare). Och nu när maken och jag har bott på landet på en gammal gård fanns utedasset kvar. och det var en räddare i nöden vid elavbrott. och dom var många. så jag har inga problem med välskötta utedass, men däremot sunkiga såna. då håller jag mig hellre om det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte lukten på utedassen. Har tyvärr aldrig stött på ett som varit nästan "luktfritt".

   Radera
 6. Badkar måste man ha till julbad ♥ och tvätta segel och andra stora saker i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S.
   vi sak renovera och ha sådan duschkabin i nedre våningen.

   Radera
  2. Julbadet struntar jag i. Det är skönare att ta en dusch varje morgon så man vaknar till livs.

   Radera
 7. Svar
  1. Till barnbarnen har jag en jättestor plastbalja som jag även använder att tvätta stora saker i.

   Radera
 8. Vi hade utedass väldigt länge i sommarstugan men nu är det borta. Hos oss hängde hjärtat på insidan av dörren. Det fanns ett spröjsat fönster som gick att öppna så det var faktiskt ganska så behagligt att sitta där. Fast nattetid var det inte roligt att gå ut...

  Vi valde också att ta bort badkaren och ångrar det inte.

  <3-lig lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar inomhustoalett. Tänk att sitta ute och frysa nu under vintern. Usch!

   Radera
 9. Så fint och praktiskt ert badrum blev!
  ......Sunt förnuft är bra att ha!
  Ha en bra lördag!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Bra med en sådan infällbar dusch!
  Jag är glad att jag lever i en tid då torrdasset gjort sitt. Vi hade ett vid sommarstugan förstås när jag var barn. Annars betraktar jag nog vattenklosetten som vår tids uppfinning!

  SvaraRadera
 11. Hemlighus är litet speciellt och kan vara mycket mysiga.
  En gång var vi i fjällen och den stugan hade utedass. Men det var inte alls så illa som det låter. Frigolitsists gjorde sitt till att man inte frös. Och med dörren litet på glänt såg man snön och solen och hörde fåglarna kvittra. En vecka var det helt okey.
  Ert badrum har ju blivit jättefint. Kul med litet egna lösningar. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ändå glad att jag slipper utedassen. Är man som jag lite mörkrädd är det ingen höjdare att ränna ut mitt i natten.....inte ens hemmavid.

   Radera
 12. Ett hemtrevligt hjärterum Gunnel, där vill man vistas en längre stund.
  Jag minns min barndoms 'hjärterum', ett utedass - men på vintern ordnade far en kemtoa i en större garderob. Själva huset var mycket fint fast gammalt, det enda som fattades var då en riktig varm toalett. Ingen kan förstå hur det var, kanske du Gunnel.
  Nu är din toa rena lyxen.
  Ha en fin 3:dje advent vecka/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utedass kan kanske accepteras på sommaren, men vintern är rena tortyren.

   Radera
 13. Så snyggt och praktiskt! Själv drömmer jag om ett badkar men vet ju att det är betydligt bökigare att duscha i ett sådant.
  Önskar dig en fin 3:e adventshelg!
  Kram.

  SvaraRadera
 14. Vilket härligt "hemlighus" ni har. Vi har också måsvinge-dörrar. Väldigt smart och volymen i badrummet behåller man.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duschen tar verkligen inte upp mycket plats när dörrarna fällts in.

   Radera
 15. Hej, det var mig ett fiffigt duschutrymme, det tar ju ingen plats alls! Men jag har önskat mig ett badkar så länge jag kan minnas, trots många många flyttar lyckas jag aldrig flytta till en lägenhet eller hus med badkar. Finns inget skönare, jo det gör det, bastu förstås, det har vi däremot haft i en av lägenheterna vi hyrde. Jag är skapligt nöjd med nuvarande duschrum för jag tycker det är skönt att ha dasset separat. Ha en fin decembervecka och vilka fina hjärtan du har sytt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite svårt för bastubad. När jag gick i skolan blev i tvingade att gå in i bastun, och jag tyckte jag kunde inte andas.

   Radera
 16. Hjärterum för stjärterum och annat rymms :-) Hemligheten bevaras ändå :-

  SvaraRadera