torsdag 15 december 2016

Lucka 15

Turturduvor


De tillhör duvsläktet och artnamnet är Turtur. Det syftar på dess läte som lär låta"turr turr". Duvan är mindre än skogsduvan, bara 28 cm. Den har rödbrun svartfläckig ovansida. Huvud, hals och bröst är grått med skiftningar i himmelsblått. På halsen har den snedställda svart-vita streck.

Den finns i Europa, Asien och norra Afrika. Turturduvan häckar inte i Sverige men den har setts i sydöstra delan av vårt land och t.o.m. så långt norrut som Lappland. Antalet i Europa minskar drastiskt. Det beror till stor del på sjukdom, jakt och att jordbruket inte ser likadant ut nu som tidigare.

Turturduvan är en symbol för trofast kärlek kanske p.g.a. att den håller så starkt ihop som par. Till förlovning eller bröllop sänds ofta kort med två duvor (som oftast är vita och alltså inga turturduvor) och ett hjärta i mitten som ska symbolisera evig kärlek. Kanske är det därför som kärlekspar ofta kallas för turturduvor. Det finns däremot helt vita brevduvor, och Göran hade en sådan i sitt duvslag för ett antal år sen.


Man säger att duvan kuttrar. Jag har aldrig funderat över om brevduvorna hos oss låter turr turr eller kurr kurr när de sitter och småpratar. Ordet kuttrasju lär komma från franskans ord courtoise, som betyder hovmannamässig uppvaktning och det tycker jag man kan kalla duvhanens uppförande för. Han bugar väldigt artigt för honan gång på gång mellan kuttrandet. Han är en riktig kurtisör; en duvcasanova.

20 kommentarer:

 1. Tranor och svanar är väl också trogna sin partner. Om den ena går bort, så lever den andra ensam. Tänk om vi människor var likna trogna.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack för litet duvfakta. Det finns även turkduvor, som jag är rätt säker på att vi hade i trädgården en vinter.
  Roligt att de är trogna par. Det är ju många fåglar som är faktiskt.
  Trevlig helg, kanske med litet kuttrasju. / Britt

  SvaraRadera
 3. Här nere hos oss har vi en hel del duvor. De är betydligt mindre än de i Sverige och de låter mer som kråkor tycker jag....lite ljusbruna är de i färgen. Och de älskar jordnötter!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget mysigt läte alls. Då föredrar jag kuttrandet.

   Radera
 4. Inom fågelvärlden finns det massor att lära för mig! Tack för turtur-påfyllningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid många spännande och nya saker att lära sig.

   Radera
 5. Jag som alltid trott att de varit vita men nu vet jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också inbillat mig att turturduvor var vita. Grattiskort och bokmärken har lurat oss.

   Radera
 6. Har aldrig hört duvornas kuttrande så mycket som i Redbergslid i Göteborg på 70-talet. Redan klockan fyra på morgonen satte de igång. Upp och hoppa, dags att gå till jobbet! Så det var ju bra ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om vi har duvslaget i trädgården, så väcks vi inte av nåt kuttrande. Brevduvorma får ju inte flyga ut hur som helst.

   Radera
 7. Nu vet jag mer om duvor också - kurr turr för duvcasanovan :-)

  SvaraRadera
 8. Vi har ett par små duvor här på Odvalds och jag tror att det är turturduvor. De är jättesöta och ganska tama, men jag måste kolla om de är bruna på ovansidan. Annars är det blågrå till färgen.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig sett turturduvor i verkligheten.

   Radera
 9. Intressant läsning som alltid!
  Turturduvor har jag aldrig sett, men jag Fick stanna för en liten flock turkduvor som satt på vägen härom dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turturduvor är är inte så vanliga här. Jag har aldrig lyckats se någon.

   Radera
 10. Jag har ett par duvor som bor i min gran.Men om det är turturduvor vet jag inte.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis inte, eftersom de är väldigt sällsynta i Sverige.

   Radera