onsdag 22 februari 2012

Mellis-bak


På det Fritids jag jobbade fick barnen själv göra mellanmål en gång i veckan. Givetvis med hjälp från nån i personalen. Det var två barn varje gång som stod för melliset, och det var så populärt att vi var tvungna och ha en kölista. Föräldrarna frågade efter recepten eftersom barnen ville testa hemma. Då föddes idén att vi skulle göra en receptbok och skicka med hem inför sommarlovet. Rasmus tycker om att baka och laga mat och han använder både den och Nalle Puhs kokbok, när han känner för att göra nåt gott.


Eftersom inte alla koppor läkts än, så går det ju inte att göra alla de saker vi planerade inför lovet, utan vi har fått improvisera lite. Idag stod bakning på schemat, som Rasmus gjort upp och hängt på kylskåpsdörren. Det blev Pepparkaksbröd, en av favoriterna i Gröna Mellisboken. Det är lätt att röra ihop och sen läggs smeten i en långpanna. Kan knappast bli enklare.


Det luktar så gott från ugnen, nästan lite julaktigt, för det är ju kanel och nejlikor i brödet; därav namnet Pepparkaksbröd. Vi brukar skära upp det i fyrkanter och äta med smör och ost på. JÄTTEGOTT som Mat-Tina brukar säga.

14 kommentarer:

 1. Ser gott ut! Skicka gärna över lite :-)

  SvaraRadera
 2. ser gott ut.
  Det är bra att ungarna får hjälpa till med diverse sysslor

  mvh

  SvaraRadera
 3. Peter. Det är nog ganska torrt innan det kommer fram.

  Zoega: De flesta barn brukar gilla att hjälpa till med lite av varje.

  SvaraRadera
 4. Jag är tillbaka igen! Tyckte bara att ni kunde få roa er själva med en bild.Vad bra att barnen får lära sig tidigt att laga till enklare rätter.Har du receptet på pepparkaksbrödet?? Kram!

  SvaraRadera
 5. Jättebra initiativ och pepparkakan ser såååå god ut.Lägg gärna ut receptet om du har tid och hälsa till "bagaren" :-)

  Redtoppskan

  SvaraRadera
 6. Roligt att baka med barnbarnet. Är han sjuk på sitt sportlov?

  SvaraRadera
 7. åh jag hade en sån bok oxå, fast disney =)

  SvaraRadera
 8. Yvonne: Skönt att du bara tog en minisemester.

  Marianne: Jag har framfört hälsningen.

  Lavendia: Alla vattenkoppor är snart borta och han är pigg precis som vanligt.

  Viktkamp: Jag har en bok som heter Prinsessornas kokbok. Den är om Disneyprinsessorna, men den tänkte jag ge till mitt nyaste barnbarn Zoé. Tror inte Rasmus är så intresserad av den.

  SvaraRadera
 9. Kul ide med receptboken! Funderar på att göra en på mitt jobb....

  SvaraRadera
 10. Den är väldigt efterfrågad av både barn och föräldrar.

  SvaraRadera
 11. Hej Gunnel.
  du undrade hos mig över sidan med fria bilder som jag berättade om i min blogg
  Jo, man måste vara medlem där för att låna eller själv lägga ut bilder på den sidan
  Och ja, allt är tillåtet att låna, men man får kolla lite under varje bild om ägaren av bilden vill ha kredit för bilden eller vill att man talar om att man lånar bilden och / eller tala om / visa vad man gjort med den

  Men för det mesta kan man bara låna utan att behöva göra dessa saker....
  fast det är ju trevligt för ägaren av bilden om man skriver några rader i personens meddelandebox när man laddar ner en bild
  Bara för att visa sin uppskattning...

  Jag har varit medlem på denna sida länge och älskar den.

  Mysigt att Rasmus gillar att baka, och toppen nu när han måste vara hemma tills kopporna läkts
  Och pepparkaksbrödet ser jätte-gott ut och kan tänka mig det luktade gott också

  Kram och ha en bra dag

  SvaraRadera
 12. var roligt, det uppmuntrar ju barn att laga mat
  kramar

  SvaraRadera
 13. Ja barn älskar att baka. tyvärr så räcker inte alltid tiden till för föräldrarna. Vilket tur för det som har mor eller far föräldrar i närheten. Det händer att jag bakar men det händer oftare att jag inte gör det. En liten hemlis: Baka är bland det värsta jag vet
  Kram

  SvaraRadera
 14. Inger: Jag ska nog kika in på den sidan lite mer.

  Ansepanse: Recepten är väldigt enkla, och jag gjorde en beskrivning så barnen själv skulle kunna göra allt. Det är bara ugnsmomentet som fodrar lite hjälp.

  Lisbeth: Tiden räcker inte alltid till för föräldrarna. Kan inte vara lätt att alltid vara på alerten efter en hel dags arbete. Då är det bra att Fritids finns.

  SvaraRadera