söndag 19 februari 2012

Du skall icke stjäla


På ett äldreboende i Ängelholms kommun har en i personalen blivit avskedad p.g.a. stöld från de äldre. Det stod inget om vilket boende det var, men det kan nog hända var som helst. Jag minns när min mor bodde på ett boende som tillhörde Ängelholms kommun. När hon skulle flytta in var jag med henne och lämnade en 500kr-sedel till en i personalen, som skrev på att hon tagit emot pengarna och la dem i ett kuvert. Detta skulle sedan låsas in i ett litet skåp på mors rum. Någon vecka senare när mor skulle betala sin medicin och skåpet öppnades, var kuvertet tomt. De ringde då från boendet och undrade ifall jag var säker på att jag lämnat pengar där. Jag förklarade då att naturligtvis hade jag gjort det, och i annat fall hade väl inte den här personen skrivit under på att hon tagit emot några pengar. Det verkade väldigt huvudlöst.

Vi polisanmälde det hela och skrev även till kommunen för att göra dem uppmärksamma på vad som hänt. Ingen respons! På boendet blev stämningen väldigt tryckt, och min syster och jag ansågs aningen besvärliga för att vi inte gav med oss och struntade i pengarna. De hade ingen vettig förklaring till vad som hänt. Tyvärr blev personalens behandling av mor inte speciellt trevlig efter detta. Hon var ledsen många gånger man pratade med henne, och hon tyckte det var så obehagligt. Så får det absolut inte gå till. De äldre ska känna sig trygga och väl omhändertagna. Som tur var så fick vi tag på ett annat boende till mor mycket snabbt, och sista tiden bodde hon här i Åstorp.

Ett par dagar efter att mor gått bort fick vi ett brev från boendet i Ängelholm, med en 500kr-sedel i. Den hade "hittats" i mors rum när där städades. Detta var flera månader efter att mor flyttat därifrån, så jag förutsätter att rummet städats många gånger sen dess. Ett mysterium! Den sedel jag lämnade för mors räkning, var ganska skrynklig, eftersom jag bara lagt ner den hastigt i min plånbok. Den här sedeln som skickades till oss var alldeles slät. Vi skrev åtskilliga gånger till olika instanser och klagade, så detta var kanske ett försök att få tyst på oss. Så trist att inte mor fick uppleva att det var personalen på boendet som gjort fel. Det var exakt samma som hände nu. Sanningen kom inte fram förrän det var för sent. Den damen som blev bestulen beskylldes för att vara glömsk och virrig. Även andra äldre hade blivit av med pengar där. Varför tas inte gamla människor på allvar? Alla har ju tyvärr inte anhöriga som kan kämpa för dem.

Penninghanteringen fungerar uruselt och det borde gå att lösa på ett annat vis. I stället för att ha pengar i ett skåp som ändå inte är säkert, kunde boendet skicka en faktura varje månad till den som hade hand om personens ekonomi, och så kunde det redas den vägen. Det kan inte ta längre tid än att personalen hämtar nyckeln, låser upp skåpet, tar pengarna, uträttar ärendet, lägger tillbaks pengarna (förhoppningsvis), låser skåpet och hänger tillbaks nyckeln på en "säker" plats.


21 kommentarer:

 1. Är det verkligen så. Fy sjutton. Men tycker att ditt förslag är värt att ta upp. Kram.

  SvaraRadera
 2. Det bästa vore ju om en god man eller annan närstående betalar de äldres räkningar.
  Och att de äldre bara har småsummor liggande på äldreboendet. Du vet, jag tänker på om de behöver hygienartiklar eller vill ha något godis eller gå ut och ta en fika

  mvh

  SvaraRadera
 3. Tråkigt när sådana saker inträffar! Ännu tråkigare av den anställda som tagit emot pengarna och som borde kommit ihåg att denne mottagit och skrivit under på detta, inte stod fram då kuvertet var borta. Men det kanskje var så at denna personal var den som tagit pengarna?

  SvaraRadera
 4. Att ge sig på gamla,oavsett vad det gäller är så "lågt" Straffen borde också skärpas för såna brott.Fängelse borde vara obligatorisk och inte bara en knäpp på näsan som det blir i många fall.Det är det fegaste jag hört att man påstod att man hittat femhundingen,skrattretande om det inte va så fult,grrr!
  Ha en fin söndag du också,kram!

  SvaraRadera
 5. Annika: Man kan tydligen inte lita på någon.

  Zoega: Jag tycker boendet kunde stå frö småutgifterna och skicka en faktura. Det är oftast småsummor som försvinner.

  Trädg/Hage: Jag pratade med henne men hon mindes inget!!! Hon hade ingen bra förklaring till varför hon skrivit på att hon tagit emot pengarna.

  Marianne: Det borde vara strängare straff, det håller jag med om, men de flesta stöldanmälningar läggs ner hos polisen, så det är ju fritt fram.

  SvaraRadera
 6. Tyvärr så är det nog så att hela samhället har genomsyrats av att ditt och mitt inte är lika viktigt längre. Respekten för andra är lägre och samvetena mycket mindre. resonemanget som att det drabbar ingen fattig tycker jag att man möter dagligdags. Tråkigt men sant
  Kram

  SvaraRadera
 7. Det är så otroligt fegt att stjäla från eller skada den som redan är i underläge.

  SvaraRadera
 8. Visst är det förfärligt tråkigt att äldre ska behöva bli utsatta för stölder.

  Min mamma blev bestulen när hon bodde på pensionärshem. Jag vet inte exakt hur mycket, men det var säkert runt en tusenlapp om inte mer.

  Jag fyllde på och fyllde på hennes plånbok för den var alltid tom. När jag frågade personalen efter kvitton på det de köpt fattade de ingenting.

  Mamma var arg för att "någon" gick och rotade i hennes gömmor när hon låg och vilade, men hon kunde inte tala om vem det var.

  Vi polisanmälde också och det gjordes en utredning som sedan lades ner.

  Fy för folk som beter sig så där!!

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 9. Tråkigt med din mors boende.Det var en på hemmet som hade hand om mors pengar,och det fungerade utmärkt.Jag hade totalt glömt bort smycken. Idag har vi haft ganska bra väder plusgader och sol.. Kram!

  SvaraRadera
 10. Ingrid: Eftersom det är så mycket stölder på äldreboenden så fattar jag inte att de får ha hand om kontanter. Det måste finnas ett bättre sätt. Kul att höra från dig. Du får ha det så bra.

  Yvonne: Roligt att höra att det fungerar bra på en del ställen. Tyvärr är det inte så vanligt.

  SvaraRadera
 11. vad ledsen jag blir av att läsa det här, att äldre ska bli bestulna av dem som ska ta hand om dem får helt enkelt inte förekomma, synd att ingen tog er på allvar, det är ju sådant här som ska föras vidare så att det blir ändring
  kramar

  SvaraRadera
 12. Det är så tråkigt när folk inte kan skilja på mitt och ditt....

  SvaraRadera
 13. Ansepanse: Nåt är mycket fel när sådana här saker får fortsätta år efter år.

  Maria: Många saknar nog totalt samvete.

  SvaraRadera
 14. Och precis samma sak hände min Mor när hon låg på Kungshult i Helsingborg...och inga kvitton ville dom redovisa. Det påstods att dom skulle ha pengarna till fot och hårvård (min Mor hade haft en stroke och kunde varken prata eller röra sej)och jag sa ändå att jag skulle ta hand om hennes fötter och hår, eftersom jag visste att hon ville ha det så. Men dom lyssnade inte..... Stor skam var det och jag var nästintill lättad när hon fick somna in, så vi slapp allt detta trassel med oförstående personal och chefer på den vårdinrättningen!
  Visste ju så väl att min Mor absolut inte ville ha det på det sättet.. Usch, jobbiga minnen...

  Kram på dej och tack för att du tar upp e så otroligt viktig fråga!
  Moj

  SvaraRadera
 15. Detta är verkligen ett dilemma, både för anhöriga och för de anställda. Min mamma blev lite senil på slutet och trodde att personalen stal från henne, men jag kunde aldrig se att det var så. Mamma gömde däremot mat och annat i byrålådor som vi hittade långt efteråt, så visst finns det felaktiga anklagelser mot personal också och glömska åldringar. Men med det i medvetande så borde det gå att ordna goda rutiner för att betala inköp och annat som måste regleras.

  SvaraRadera
 16. Moj: Man blir lite bitter när man tänker på hur anhöriga och många andra äldre har behandlats...som mindre vetande. Skandal!

  Inga: Det finns säkert en del personal som blir felaktigt anklagade. Men när det går att bevisa att det inte är den boende själv som har gjort fel, och speciellt om det gäller stöld, så borde det tas mer på allvar.

  SvaraRadera
 17. Jättetråkigt när sådant här händer. Ditt förslag på att skicka fakturer till den som har hand om ekonomin, vet jag att inte alla anhöriga gillar. De vill lämna pengar och sedan slippa tänka på det mer. En del anhöriga är också gamla själva. Däremot anser jag att en god man är en bra lösning. Stölder kan det inte förhindra, men andra oegentligheter. Usch så trist det blev. Här har vi haft litet plusgrader och vi ser fram emot ljusare o varmare tider.

  SvaraRadera
 18. Det kan säkert vara svårt att hitta ett system som passar för alla. Men det är helt klart att det systemet som används nu inte fungerar bra. Individuella lösningar är alltid bäst, men kanske svårare att genomföra.

  SvaraRadera
 19. Så tråkigt det som hände din mamma, och att hon inte fick uppleva att det var personalen på boendet som gjort fel
  För det måste ju även ha kännts väldigt otryggt när sådana saker kunde hända
  Och det är trist att oftast äldre blir sedda som glömska och virriga även om de inte är det
  och trist att gamla människor inte alltid tas på allvar, och speciellt de som inte har anhöriga som kan kämpa för dem
  Liknande saker hände på ett äldreboende jag jobbade på i helgerna för många år sedan, och det blev en obehaglig stämmning och prat hit och dit
  Kram

  SvaraRadera
 20. Man tycker att äldre människor ska ha det lugnt och skönt ikring sig, och inte behöva utsättas för sådant här.

  SvaraRadera
 21. Ja vad ska man säga det som skevs handlade om min mor som bodde på ett Trygghesboende med egen lägenhet Och måste säga att dom flesta i personalen var helt underbar. Och jag förstår ju att många äldre kan bli lite glömsk så det är ju inte så lätt för personalen alla gånger . Men då mamma var klar och skötte alla sina affärer själv men hon hadde svårt att gå så hennes kontaktperson som skulle hjälpa henne till banken och div. sysslor bliver tagen i andra lägenheter med att stjäla när mamma har påtalat att det har försvunnit pengar under flera år
  att ledningen försöker mörklägga det hela. Har nu väntat 1 månad för att få besked vad som hänt
  men inte har jag hört något än Jag hoppas att dom kontaktat alla andra anhöriga han har varit kontaktperson till. Trygghesboende är inte alltid trygg tyvärr

  SvaraRadera