onsdag 31 januari 2018

En liten hälsning


För många år sedan innan det var vanligt att alla människor hade en dator hemma skickade min syster och jag ofta brev till varandra. En gång fick jag en ganska knasig idé angående de här breven. Jag skickade först ett brev i det största kuvert jag kunde hitta. Nästa gång la jag det jag skrivit i ett mindre kuvert och så fortsatte jag ända tills kuvertet var så litet att det nästan inte fick plats ett frimärke på det. Jag ville undersöka hur små brev man kunde skicka. Det såldes även flaskor med en liten lapp inuti, så man kunde sända flaskpost. Det testade jag också, och posten var med på noterna och levererade det. Idag skulle sånt aldrig fungera. Nu får man knappt de brev som har rätt porto eller rätt adress. Det blir nog så att vi får träna brevduvorna till att hitta till andra platser än bara sitt eget duvslag.....hur nu det ska gå till.


Lite underligt tycker jag ändå att det är när något som fungerat bra i många år blir helt ogenomförbart. Det hade varit bra om det lagts resurser på att utvärdera vad som gått snett. De resurser som lagts på att skapa världens minsta julkort, tycker jag inte har något berättigande alls. Några brittiska forskare har lyckats skapa ett minjulkort som mäter 15 x 20 mikrometer (en mikrometer är en miljondels meter). Det är en snögubbe och en julhälsning på kortet. Vem som ska få det förtäljer inte historien. Det spelar väl ingen roll, för inget mänskligt öga kan ändå se det. Man har använt en jonstråle för att rita och skriva på kortet, och jag läste att den tekniken har även andra praktiska användningsområden. Ja, det får man verkligen hoppas, för ett minijulkort är då inget som mänskligheten har någon större glädje av.

20 kommentarer:

 1. Jag och min syster hade ett par kompisar som också var systrar. Vi gjorde också egna små kuvert, och kallade oss för några lustiga namn, men breven kom alltid fram.
  Ni för tiden så är det ofta felutdelningar. Ibland är det bara någon grannes post i vår låda, men ibland så är det något brev som ska till någon annan by här i Linneryd. Då skriver jag "felutdelning" och lägger på gula lådan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer lite då och då att vi får grannens post. Konstigt egentligen när det står rätt namn och helt rätt adress på kuvertet.

   Radera
 2. Jag fick ett brev i julas som inte var till mig Det var rätt adress men fel namn.Så jag återlämnade det till posten! Jag hoppas att det kom fram!
  S...Det har tagit lång tid att komma på banan !Det tar längre tid när man blir äldre!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns inte riktigt säkert att skicka brev. Vi har fått sådant som absolut inte borde hamna hos någon annan än adressaten.

   Radera
 3. När tekniken gått framåt på alla plan så kan man fundera över varför ett tidigare pålitligt postväsende fungerar sämre och sämre. Men posten har väl delvis mer eller mindre avvecklat sig själv...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snart är den väl ett minne blott.

   Radera
 4. Det sämsta med att man inte skickar brev eller skriftliga meddelanden längre är väl att barnen aldrig lär sig skriva skrivstil ordentligt. Varför sitta och tjata med det när det nästan aldrig behövs i alla fall. Möjligen på lapparna man ska ha med sig till affären. Men där kan man ju texta ner vad man ska köpa. Jag är tacksam över att ha lärt mig skriva skrivstil som liten, har haft stor nytta av det vid intervjuer och anteckningar på föreläsningar t.ex..
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrivstil lärdes ut frivilligt till de som var intresserade när jag jobbade i skolan. Jag ser att Rasmus nu på högstadiet antecknar en hel del på gammaldags vis, och det är nåt som alla eleverna får göra även om datorn används mycket. Det är tydligen inte helt "ute" att skriva för hand.

   Radera
 5. Hej, nu har du fått mig att googla på stenskvätta, o vilken fin fågel det är. Finns inte i Dalom om du frågar mig, i alla fall inte där jag bor.
  Minsta julkortet, ja jisses, kan ju hålla med om att det inte känns så angeläget när det finns mycket annat som behövs bättre, men samtidigt så leder säkert kunskapen till andra forskningsområden precis som du säger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara kul och veta vad tekniken mer kan användas till.

   Radera
 6. Nu för tiden är det ju mest mejl och sms som skickas....de kommer ju oftast fram :)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Inom Posten liksom många andra områden verkar yrkesstoltheten inte finnas längre. Förr satte folk en ära i att sköta sitt jobb så bra som möjligt för det gav både kunder till firman/företaget och ett gott rykte till en själv som yrkesman/-kvinna. Numera tycks det inte vara så noga längre. Kanske är svenskar lite för släpphänta och mesiga — även där. Vi får ju för allt i världen inte kränka någon. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen konstigt att så mycket har försämrats när det gäller service.

   Radera
 8. jag lekte också, gjorde egna kuvert av tyg, foton, allt möligt, riktiga kärleksbrev ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att få ett annorlunda brev i lådan.

   Radera
 9. Jag har också skickat minabrev. Jag tycker det är väldigt fascinerande hur tiderna förändras. Det förändras snabbt också. Posten levererar inte längre brev utan paket. Paket som köps på nätet och breven skockar vi på nätet direkt, i stället.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är stor skillnad mot hur det var tidigare.

   Radera
 10. Är posten verkligen så dålig som ryktet säger? Jag har aldrig sänt något utan att det kommit fram inom Sverige. Jag är med i en vykortsbytarklubb över världen, där går inte alla kort fram. Jag kan givetvis inte vara säker på att det inte är Sverige som felat... men vissa länder utmärker sig. Till Kina (med flygpost givetvis) 30-60 dagar innan de når mottagaren eller så kommer de inte fram alls. Det är många kort som inte kommer fram till främst Kina och i viss mån till Polen, Malaysia, Australien. En del medlemmar skriver på medlemssidan vilka kort som saknas registrerade 60 dagar efter postandet i Sverige. En enda gång har jag sett Sverige med i en sådan lista.

  Bortsett från ovanstående. Tror du/ni andra att vi kommer att ha någon postutdelning på det sätt vi har nu om 20-50 år? Jag är tvivlande med all digital trafik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dålig erfarenhet av postgången här. Det händer lite för många gånger att inte brev kommer fram eller hamnar fel. Det är nog tveksamt om det kommer att bli brevutdelning i framtiden. Vi får nog hämta dem på ett utlämningsställe precis som vi gör med paket idag.

   Radera