tisdag 2 januari 2018

Pulserande


Vid mitt senaste läkarbesök blev jag undersökt av en AT-läkare. Jag hade beställt tid för att jag tyckte det snurrade så konstigt inne i huvudet på mig, Virrig har jag alltid varit, men detta var något annat. Det kändes som att sitta i en karusell och inte kunna komma loss. I hela mitt liv har jag haft lågt blodtryck, men nu visade det sig helt plötsligt ha skjutit i höjden. Därav yrseln och tröttheten, enligt läkaren. Dessutom tyckte hon att min puls var på tok för låg. Förr fick man alltid höra att det var bra att ha låg puls för det tydde på att man var vältränad. Vältränad är definitivt ingen beskrivning som stämmer in på mig, men eftersom ingen läkare tidigare reagerat över den låga pulsen, så tog jag för givet att allt var ok.

Den här nya läkaren skickade en remiss till hjärtmottagningen och det gjorde mig aningen orolig. Jag började googla om problemet....och det skulle jag naturligtvis inte ha gjort. Jag blev helt nipprig. Det slutade med att jag kollade pulsen femtioelva gånger om dagen. Inte katten blev den högre för det. Min puls har alltid legat mellan 43-47 och jag har mått bra ändå.


Jag fick kallelese att åka in och få en bandspelare tejpad på mig under att dygn för kontroll. Några veckor senare var det dags att åka in och prata med hjärtläkaren. Hon undrade om jag kände mig yr, för bandspelaren hade visat att min puls sjönk till 37 vid vissa tillfällen. Yrseln hade tack och lov försvunnit efter att jag börjat med blodtrycksmedicinen. -"Jaha", sa hon, "då är det inte aktuellt med någon pacemaker". Vilket glädjebesked! Jag är ändå glad att jag blev remitterad dit, för nu hålls det extra koll på mig. Jag ska ha bandspelare på mig 1 gång om året och nästa vecka ska jag in och göra ett arbetsprov.


Det stod på kallelsen att jag skulle cykla 5-10 minuter och de såg helst att jag var ombytt i bekväma kläder när jag kom dit så jag kunde starta med en gång. Jag får göra en djupdykning i mina garderober och se vad jag hittar. Det är inte så att jag har ett stort utbud av träningskläder, men det duger säkert med ett par joggingbyxor och och en T-shirt. Cykling är inte riktigt min förtjusning. Jag gillar promenader bättre. Men 5 minuter kan jag säkert stå ut med.

18 kommentarer:

 1. Inte så roligt att få diverse hälsoproblem men det är ju jättebra att du blir noga undersökt. Då får du ju också den hjälp du behöver för att bli bra. Lycka till med cyklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag alltid varit frisk som en nötkärna tidigare, känns det lite ovant med de här läkarbesöken. Det skrivs så mycket om långa väntetider, men det kan jag inte klaga på här.

   Radera
 2. Förstår att du blev orolig! Men skönt att du får hjälp mot dina besvär nu!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes tryggt efter att ha pratat med läkaren.

   Radera
 3. Vi får våra "krämpor" med åren, bara att konstatera. Skönt att du är uppdaterad och under uppsikt. Jag är också på väg på hälsokontroll nu under januari. Det tar emot på ett sätt men känns bra på ett annat.
  Lycka till Gunnel! Jag önskar dig ett Gott Nytt Friskt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma! Det märks att det blir lite småkrämpor nu och då, men när man fått svar på sina frågor känns det bra och man kan fortsätta som vanligt. Det finns ju så mycket kul att sysselsätta sig med.

   Radera
 4. Googel i all ära men... Skönt att det blev ett lugnande besked för så får man ändå se det. Tyvärr har krämporna en tendens att komma med åren!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det märks att man inte är lika alert som för en del år sen, men ibland är det svårt att acceptera.

   Radera
 5. Ja du,det borde räcka med de små krämpor man har,inte så kul att få nya när man kommer upp i åren..Hoppas der går bra för dig,skönt att dom har koll..
  Ja det är ett bra sätt att ta hand om skinkan,dessutom smakar det bra..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mår jättebra nu, och gör samma saker som tidigare. Oro kan ställa till med mycket.

   Radera
 6. Bra att de har koll på dig!!
  Det är bäst att inte lova något.Men man kan ju försöka lämna bra spår efter sig.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan jag koppla av från allt funderande jag hade tidigare.

   Radera
 7. Det finns flera nackdelar med att bli äldre, även om det också finns positivt. De positiva är att man gör det man vill, kan använda dygnet som man vill, ägna sig åt sådant man inte hunnit med under yrkesverksam tid. Nackdel är att det trots det inte blir så mycket gjort som jag skulle vilja! Känner du igen det?

  Hur som helst, vi får njuta av livet så länge det går. Du är pigg o nyter, dessutom under kontroll. Många i vår ålder går på årskontroller, det har jag inte börjat med, förvånad av de som kommit till skott, trots att de är friska! Jag kör nog på så länge inte kroppen signalerar att den behöver kollas upp.

  Önskar dig så God fortsättning på 2018, inklusive God Hälsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst känner jag igen det att inte hinna med allt jag vill. Jag vet inte om det beror på att jag blivit långsammare eller att jag prioriterar på ett annat vis nu. Jag har aldrig heller varit mycket för extra kontroller när jag mått bra. Det måste kännas att man verkligen behöver ett råd från en läkare annars försöker jag fixa det på egen hand.

   Radera
 8. Det låter som om du blir väl omhändertagen. Din puls är verkligen låg om jag jämför med min. I viloläge ligger jag alltid en bit över 60.
  Och vid förmaksflimmer runt 180. De du!! Då blir man svettig minsann.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inget vidare. Jag får verkligen anstränga mig om min puls ska komma upp i 60. Så olika det kan vara.

   Radera
 9. Det är iallafall bra att de kollar upp din hälsa. Jag förstår att du goglade.
  Jag går in i min journal och läser vad mina vårdgivare skrivit om mig, kollar också alla mina provsvar. Då jag inte förstår så goglar jag också.
  Hoppas att allt går bra för dig! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goolge är bra ibland, men kanske inte när det gäller olika diagnoser. Ofta hänger man upp sig på det som är allvarligast och tänker inte på att så är det inte för alla.

   Radera