tisdag 30 januari 2018

Nyårslöfte del ett av tolvMitt nyårslöfte för i år var att göra en sak varje månad som jag aldrig gjort tidigare. Jag trodde inte det skulle vara så svårt, men när jag försökt fundera har det varit helt tomt på idéer. Annars brukar det vara så mycket jag vill testa. Det hade varit lite snopet om jag skulle bryta löftet redan första månaden, fastän jag tror aldrig nånsin jag har hållit ett nyårslöfte mer än några veckor. Andra slags löften är jag väldigt noga med. Har jag lovat något så håller jag det.


Då kan man ju undra vad det är för speciellt med nyårslöften. Det är inte bara jag som har svårigheter med dem, utan de flesta hamnar nog i löftesbrytargänget. Det kanske är för att löftena är så trista som att sluta röka, sluta äta kakor och godis och att gå ner i vikt eller nåt liknande. Egentligen skulle det heta nyårsförbud, för det är just det som det är. Man lovar att förbjuda sig själv att göra saker man gillar.Vi har haft solsken och ganska milt väder några dagar och jag passade på att gå en tur i trädgården för att se vad som hade hänt där i vinter. Jag riktigt längtade efter att få börja dela och flytta om på perennerna och t.o.m. rensa ogräs. Inte vet jag vad som flög i mig, men jag gick in i garaget och hämtade mina trädgårdshandskar och tänkte att lite skräp skulle jag väl ändå kunna plocka undan.


Ormbunkarna har ännu inte börjat visa några livstecken, men runt dem har jag en massa pärlhyacinter, och deras blad är höga. Jag såg även lite ogräs där emellan som jag drog upp. I kanten har jag skuggbräcka och varje år är det alltid någon planta som blir så brun på bladen. När jag plockat bort dem så växer de och blir fina igen. Det såg ut att vara väldigt mycket bruna blad runt en planta och jag tog tag om dem och drog upp.
När jag tittade på dem, såg jag att det var inte bara bruna blad....det var även en förfryst groda!!!! Jag släppte allt på marken och ryggade tillbaka. Grodan rörde sig inte. Nej, den hade klart legat där hela vintern och var stendöd. I normala fall hade jag tagit kameran och fotograferat, men jag befann mig nästan i chocktillstånd. För första gången i mitt liv hade jag hållit i en groda. Om jag får bestämma kommer det att vara sista gången också. Det blev inget mer trädgårdsarbete för mig den dagen.24 kommentarer:

 1. Gonatt, kan man börja en kommentar så? Jo jag kan, för jag ska gå o lägga mig strax, men du, att du bryr dig om att avlägga nyårslöften! Det har jag faktiskt aldrig gjort, vill nog inte känna den pressen. Och jag har lite svårt att förstå varför just nyår är något så speciellt egentligen, tycker mest det är något hittepå...vem har liksom bestämt att just nu är det ett nytt år som börjar...Usch så negativ jag låter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte avlägga nyårslöften, men när jag hörde talas om det här förslaget tyckte jag det verkade så kul. Det var inget förbud utan något kul man skulle göra i stället. Ja, kanske inte så kul att hålla i en groda förstås.

   Radera
 2. Många år sedan jag gav något nyårslöfte, men att lova göra något nytt varje månad verkar ju ändå ganska överkomligt. I alla fall innan man börjar tänka på vad man ska göra, för ju äldre man blir, desto mer har man redan hunnit med och det man inte redan har gjort är nog sådant man inte vill göra ...
  Jag ser dig framför mig med den döda grodan i handen ... kanske hade den kvicknat till av en kyss :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bläh! Det var en tanke som aldrig ens nådde min hjärna. Det verkar vara så som du skriver, att ju äldre man blir desto svårare blir det att komma på nya saker att göra. Det får nog komma som överraskningar i stället, och förhoppningsvis trevligare i februari.

   Radera
 3. Första nyårslöftet fullbordat! Check. Tja det visste du inte att det skulle bli att hålla i en död groda! :) Våren knackar på förstår jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var absolut inget jag planerade. Härligt när det nu blir ljusare för varje dag som går, och att man t.o.m. märker det.

   Radera
 4. Jag ger aldrig nyårslöften efter som det precis som du säger handlar mer om nyårsförbud. Men jag gillar din syn på saken att liksom utmana sig själv och göra något nytt. Nu blev väl inte januaris riktigt vad du hade tänkt men du kan i alla fall pricka av månaden med några dagars marginal!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, januaris nyårslöfte var inget som jag i min vildaste fantasi hade kunnat tänka ut. Nu kan det knappast bli värre.

   Radera
 5. Örk!! Det var en rälig groda du hittade Den på bilden är söt!
  S...Alltid kul att umgås med andra i vilken aktivitet som helst!!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Ja, nyårsförbud är precis vad det är....
  Men oj, stackars groda som legat där och dött av köld :(
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fortsättningen ska jag vara försiktigare när jag tar bort ogräs.

   Radera
 7. Jag har nog aldrig gett ett nyårslöfte, så jag ska inte börja nu heller. Men ser fram emot ditt. Jag blev lite full i skratt då du hittade grodan, tänkte att nu kysser du nog den. Men icke, Tänk om den hade blivit levande, kanske att det var en förtrollande groda,
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inte en möjlighet att jag skulle närma mig en groda frivilligt. Nu blev det mer som en chock.

   Radera
 8. Jag har aldrig givit några nyårslöften, men ditt låter så skojigt, men svårt också. Vad ska du hitta på i fortsättningen? Det finns väl ingenting som kan slå att hålla i en död groda!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha1 Det kommer i varje fall att vara det farligaste jag har gjort.

   Radera
 9. 1/12-del är uppfyllt!

  Ser fram emot de resterande 11 nyårslöften du ska infria :-)

  Idag har vi ett underbart vårväder här i Jönköping. Ska ut en runda till efter att Nordegren och Epsteins program avslutats :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa månads uppdrag tror jag blir enklare.

   Radera
 10. Ojdå, där missade du en prins! Men, allvarligt talat, jag skulle ha tyckt det var värre om grodan levt. Usch!
  Eftersom jag tycker man ska hålla allt man lovar så har jag aldrig avgett något svårhållet "nyårsförbud". Men att göra tolv nya saker under det nya året kan vara en bra målsättning.
  Sverige är verkligen ett avlångt land ... du kan fixa i trädgården, här ligger alla trädgårdar under en minst en meter snö.
  Ha det gott i "barmarkade" Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har som vanligt inte haft någon vidare snö i vinter. Härligt när man nu känner att det går på rätt håll.

   Radera
 11. Jag lovade mig själv att läsa några sidor franska högt för mig själv på nyåret. Det blev två gånger. Men jag får väl ta tag i det igen eftersom vi ska åka till Frankrike om en månad.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där känner jag igen. Jag jobbar bäst om jag har lite eld i baken. Väldigt dumt, för jag hade tjänat på att börja i god tid.

   Radera
 12. Men Gunnel, grodor är ju så fina! Och grodyngel ÄLSKAR JAG!
  Men när det kom upp en groda ur avloppet i sommarstugan, då ville jag inte vara med!
  Kram och en fin vecka!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte grodor alls. De tillhör kategorin läskiga djur, tycker jag.

   Radera