torsdag 11 januari 2018

En halvtimme extraEndast en halvtimme extra ljus tid har vi fått sedan det svängde och började gå mot vår. Igår kunde man nästan tro att det hade vänt och börjat gå åt andra hållet igen, för det var skumt i stort sett hela dagen. I tidningen kunde jag läsa att när det gäller Helsingborg så går solen idag upp halv 9 och ner kl 4. Det är en ökning med en halvtimme. Det går med andra ord inte speciellt snabbt. Men sen läste jag tiderna för Luleå och då tyckte jag att jag hade inte mycket att gnälla över.

Det som gör det så mörkt och grått här är givetvis att allt runt ikring är grått. Hela naturen tycks bestå av flera nyanser av grått. Lite färg hade satt piff på tillvaron nu. Även om jag inte är någon snöälskare, så kan jag ändå se det positiva med snö. Det vita lyser upp och blir lite som en slags utebelysning.

Eftersom jag inte vistas så mycket ute denna tiden så gäller det i stället att få det så varmt, ljust och ombonat som möjligt inomhus. Det är betydligt lättare än att ändra på naturen. När nu adventsstakarna åker bort sätter jag i stället fram smålampor i fönstren. Vi har aldrig helt släckt i huset under natten. Jag gillar att ha smålampor som lyser lite här och där i rummen. Det är inget som stör min sömn, men de är till stor hjälp om jag måste gå upp på natten. Då slipper jag treva mig fram längs väggarna.

18 kommentarer:

 1. mörka morgnar men gör inget för då sover jag ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill helst komma upp lite tidigare på morgnarna, för jag har bäst energi på förmiddagen.

   Radera
 2. Det är skönt med små ljuspunkter i mörkret om man måste gå upp nattetid. Så har vi också på några strategiska ställen. Jag är nattblind och behöver ledjus, små fyrar i natten, för att inte gå in i väggar och möbler. Här har vi lite vitt på marken som lyser upp.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Det går i alla fall åt rätt håll :)
  Jag har en liten nattlampa tänd och så lyser lampan utanför ytterdörren in ... lite ledljus känns bra :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara vetskapen om att det blir ljusare känns bra.

   Radera
 4. Här har vi så bra ytterbelysning, så man behöver aldrig tända några lampor om man behöver tassa upp på natten.
  Jag inbillar mig att det har blivit lite längre dagar, men det kan givetvis bero på att vi haft några dagar med lite tunnare moln än vanligt.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Etterbelysningen på vår gata ger tyvärr inget sken in hos oss.

   Radera
 5. Vi har bra belysning i gatan så jag behöver inte ha tänt lampa på natten!
  En mycket bra lampa!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår häck ut emot gatan döljer gatlyktan.

   Radera
 6. Vägbelysningen lyser in i hallen här om nätterna, men jag tänder alltid på toaletten om jag går upp.
  Jag har bara märkt ett fåtal dagar att det blivit ljusare. Våra fönsterlampor och ytterlampor går på en ljussensor, lamporna slocknar sen och tänds tidigt. Iförgår tändes och släcktes lamporna lite fram och tillbaka under hela dagen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och med att det är så molnigt, så märks inte att dagarna blivit längre.

   Radera
 7. Men en halvtimme är verkligen inte det sämsta tycker jag. Fast här är det så grått att det inte märks. Inte än i alla fall...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får vara glad för det lilla....

   Radera
 8. Mörkret är nästan det värsta hemma i Sverige på vintern. Här nere går inte solen ner förrän lite efter kl 18 nu och de timmarna gör väldig skillnad.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite trist när det börjar skymma en stund efter att man fikat.

   Radera
 9. Jag tycker lite synd om er där nere.
  Här i norr har vi en strålande bländvit snövinter. Det är helt ljuvligt på dagarna... rena rama ljusterapin. Just nu är det dock i kallaste laget, termomertern kryper ner under -20 grader... Men jag föredrar nog ändå det framför regnet och gråheten hos er.
  Men håll ut, snart kommer ju er underbara blomstervår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara att ha tålamod, för våren är fin och efterlängtad.

   Radera