fredag 12 januari 2018

Hela Sverige bakar


Det vimlar av mat och bakprogram på TV. Jag brukar sällan titta på dem men har sett reklamen för dem många gånger. Numera bakar jag väldigt sällan. Annat var det när mina barn var små. Favoriten var "gröna kakor". Det var helt vanliga mördegskakor som jag färgade med grön karamellfärg och la en liten klick hallonsylt i mitten. Färgen gjorde absolut ingenting för smaken, men grannarnas barn liksom mina egna älskade de här kakorna. När de andra mammorna bakade vanliga mördegskakor var det inte alls populärt. De skulle vara gröna.


När jag var barn bakade min mor också mördegskakor, men hon delade degen i tre delar och färgade två av dem...en grön, och en röd. Det blev väldigt dekorativt när hon la ihop rullarna och sen skar ut tunna kakor av degen. Det sägs ju att man äter även med ögonen och i fallen med mördegskakorna så stämmer det verkligen in.


Jag brukade även baka vaniljhjärtan. Det blir jag lite sugen på nu när jag tänker på dem. Alla hjärtformarna finns kvar i någon låda. Jag tänker vara bekväm och använda färdig mördeg på rulle när jag bakar dem nästa gång. Vaniljkrämen gör jag på pulver så det är redan lite fusk inblandat. För den delen tycker jag inte att allt måste göras från grunden.


Jag hade smördegsplattor liggande i frysen, och visste inte riktigt vad jag skulle använda dem till. Då är Google bra. Jag hittade ett recept där man lägger ut en platta på bakbordet, smälter lite Nutella i micron och brer ett tunt lager över hela plattan och till sist lägger man ännu en smördegsplatta på toppen. Därefter skärs ca 2 cm breda remsor ut av det hela. Varje remsa snurras och vrids runt så det blir nästan som en boll. Efter ungefär 10 minuter i 225 grader är de klara. De är godast när de är lite ljumma och då smakar de nästan som en croissant. Sådana lättbakade recept gillar jag.

30 kommentarer:

 1. Trevligt att baka och äta hembakat.
  När jag var liten brukade jag och mamma baka kakor, bullar osv.
  Här i USA har man tyvärr ofta mycket “frosting" på olika sötsaker.
  Jag bakar ibland en mycket god sconeskaka.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frosting gillar inte jag heller. Sconeskaka låter gott, tycker jag. Vanliga, hederliga kanelbullar är också nåt som är populärt hos oss.

   Radera
 2. Jag är ju uppvuxen i ett bageri/ konditori och kanske är det därför jag inte gillar att baka. Jag blev nog bortskämd med att det bara var att hämta när det tog slut :)
  Den där smördegsbullen ser god ut!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt god...och lättbakad.

   Radera
 3. Jag har alltid tyckt om att baka, och att ha mycket kakor i frysen. Men sen jag blev sjuk så tycker jag att det är jättetrist med kakor. Jag tål nämligen inte fett, och hur många fettsnåla kakrecept finns det. Tur att varken jag eller Stefan är några fikamänniskor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ofta jag har kakor hemma, men när de finns äter jag dem gärna.

   Radera
 4. Farligt goda måste jag säga! Visst är det smidigt med snabba och lättbakade bakverk!"

  Smaklig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt gillar jag. Det får inte ta för lång tid.

   Radera
 5. Oj vad det ser gott ut. Både kakorna och bullarna. Dina kakor påminner om schackrutor som jag ofta gjorde förut, fast bara vita och bruna då. Jag gillar också då det är lättbakat, att det går snabbt och är enkelt. Annat var det förr. Då tyckte jag om att baka parisare och andra läckra bakelser.
  Nu blir det inte ofta som jag bakar, till jul och andra högtider, men denna jul klarade jag inte av det.
  Trevlig fredag.
  Kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schackrutor minns jag att min mor brukade baka. Det blir mindre och mindre av bakandet här också.

   Radera
 6. Förstår att dina gröna kakor var populära :) Och de där nutella snurrorna såg farligt goda ut!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är verkligen goda. Det gäller att inte ha för många upptöade samtidigt.

   Radera
 7. Oj oj vad det ser gott ut!
  S..Jag kommer nog snart att bli kompis med mobilen!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När alla nyheter satt sig på rätt plats i hjärnan brukar det gå som en dans.

   Radera
 8. Som barn hade jag valt de översta kakorna. Jag förstår att du blev populär. Nu blir jag mer frestad av den understa bilden. Minns när vi gick på fik med tjejerna när de var små. Då valde de alltid med ögonen. Ofta slutade det med att Solveig fick offra sig och äta upp. Fast hon hade föreslagit att de skulle ta något annat.
  Google är bra på många sätt.
  Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google är till stor hjälp många gånger.

   Radera
 9. Den färgade kakan (3 färger) brukade vi också baka när jag var barn, men med kakao i olika nyanser.
  Ibland är det så himla skönt att göra det enklare för sig. Fiffigt med smördegsbullarna. Det ska jag testa jag också någon gång.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man blir kaksugen är det bra om det inte tar alldeles för lång tid innan man kan smaka.

   Radera
 10. Mmmm, så gott det ser ut. Samma här, jag bakade mycket mera tidigare när barnen var små. Matbröd nästan dagligen... och många bullar blev det. Det faller sig väl ganska naturligt att det blir mindre bakning numera, eftersom jag är enastående. Men snart ska jag på dop och ahr lovat baka tre sorters småkakor. Det blir gamla favoriter efter gamla recept, nämligen finska pinnar, drömmar och kanske schackrutor. Spännande att se om jag klarar av det fortfarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det riktigt kul att baka. Matbröd har jag inte bakat mycket sen barnen flyttade hemifrån.

   Radera
 11. Vilket bra tips! Det måste jag prova. Julkakorna och saffransbullarna börjar ta slut, så det behöver fyllas på.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset. Jag gillar inte att laga mat men tycker det är ganska trevligt att baka. När barnbarnen kommer på besök är det kanelbullar som gäller. På sistone har jag försökt baka hallongrottor men de blir lite hårda även om de är goda. Mördeg är bra, det kan bli många kakor av degen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mördeg är praktiskt eftersom man kan göra så många olika sorters småkakor av samma deg. Min butik har börjat sälja färdig bulldeg också, som man bara behöver rulla ut, fylla med det man vill och dela till bullar. Hyfsat pris är det också, och jag gissar att de är goda.

   Radera
 13. Jag är helt värdelös på att baka. Överlåter det åt andra, men äta kan jag! Jättebra dessutom! :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag är också bra på att äta och ska jag nån gång baka måste det vara väldigt enkla saker.

   Radera
 14. Hej, jag gillar Mästerkocken, är så glad att en ny säsong börjat! men det är också det enda mat/bakprogram jag följer. Baka gör jag inte, socker äter jag inte o därmed faller alla söta bakverk bort och jag saknar intresse att bara se för att de är duktiga...ja du fattar säkert vad jag menar. Ikväll har jag inte prickat för ett enda program, ynkligt på en lördagkväll, men, jag har ju hela play-urvalet att välja bland. Gillar att titta på Dickens värld, jag tror bara jag sett tre avsnitt så det lutar åt att det blir ett eller två ikväll. Visserligen sittande på en hård skrivbordsstol, men det får jag stå ut med! Trevlig fortsättning på helgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lördagen har nog det tristaste TV-utbudet på hela veckan, enligt min smak.

   Radera
 15. Jag är ingen storbakare direkt. Min mamma och syster däremot älskar att baka. När dom kommer och fikar hos mig så brukar dom ha med sig hembakt. Mycket smidigt haha. Kommer ihåg att mamma alltid gjorde kanelbullar eller mockarutor. Så himla gott..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott med nybakat, men kanske inte så nyttigt alla gånger.

   Radera