torsdag 4 januari 2018

Julen städas ut


Jag brukar sällan vänta till 20:e dag Knut för att städa julen ut. Det brukar bli någon gång under första veckan efter nyår. De sista åren har vi haft en kungsgran och den barrar i stort sett inte alls, så jag skulle mycket väl kunnat vänta, men det känns så skönt att få undanstökat allt julpynt. På något vis blir det som att man banar väg för våren genom att gömma undan alla prydnader som hör vintern till. Jag har tre stora flyttlådor där jag förvarar allt som jag plockar fram till julen. Mycket har jag samlat på mig under många år, och det är inte så att jag behöver mer julsaker, men trots det blir det ändå alltid något nytt som tillkommer varje år.


För några jular sedan fick jag syn på en stor trästjärna att ha i fönsterkarmen. Modellen är fortfarande populär har jag märkt när jag läst annonserna. Eftersom den var gjord i trä, så tänkte jag genast på Göran, och mycket riktigt så kunde han göra två stycken till mig. I TV-rummet har vi tre jättestora fönster längs ena väggen och där har jag placerat stjärnorna i de yttersta fönstren. Mittfönstret såg lite naket ut i år, tyckte jag. I fjor hade jag en amaryllis där, och det var snyggt, men eftersom jag inte kände för att köpa någon blomma i år, så fattades det något där nu.


Då kom jag på att jag sett en slags trägran där man hängde små dekorationer på trägrenarna. Idén kom helt plötsligt en morgon jag satt och läste tidningen vid frukostbordet. Jag skissade som hastigast upp modellen i marginalen på en tidningssida och rev ut för att visa Göran. Den ritningen fick givetvis inte godkänt, men jag förklarade in i minsta detalj hur den skulle se ut, och ganska snart hade jag en trägran betsad i samma bruna färg som stjärnorna.


Nu gällde det bara att hitta småpynt att hänga på grenarna. Först fann jag två träänglar, som annars brukar flyga ihop med mina småänglar i datarummet. De passade mycket bättre på översta grenen.


På nästa gren hängde jag fyra hjärtan som tillhört en dörrskylt jag aldrig använt. Det är bra att spara på gamla saker, för en vacker dag behövs de igen.


Tredje grenen dekorerades med stjärnor tillverkade av röd ståltråd. Äntligen fick jag nytta av de här småsakerna som följde med när jag köpte en ljusslinga. Till den nedersta grenen, som var längst,  gjorde jag julkransar. Stommen är gardinringar till en mormorsstång. Jag virade grönt garn runt dem och stack in röda bär lite här och där. För att det skulle se ut som om pyntet hörde ihop och var ägnat åt just detta trädet, virkade jag likadana hängen till alla småsakerna.

Jag har redan tänkt ut nya prydnader inför nästa jul. Det är alltid bra att ha god tid på sig. Det är mycket troligt att Göran kommer att bli involverad denna gången också.

32 kommentarer:

 1. Du har verkligen många fina saker som pryder ditt hem till julen.
  Och så praktiskt att ha en händig man. :)
  Den där “julgranen" i trä är verkligen fin och charmig.
  God fortsättning och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är en fördel om man kan hjälpas åt...Göran fixar snickrandet och jag resten.

   Radera
 2. Jag skulle behöva din fantasi. Och en Göran...

  SvaraRadera
 3. Ni är så finurliga. Jättefint Julträd.Så påhittiga och duktiga.
  Jag väntar också med att städa bort julen tills nästa helg. Börjar kanske lite med tomtarna nästa vecka.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar lite tid att städa undan, för jag vill gärna ha sorterat in sakerna på "rätt plats" med en gång.

   Radera
 4. Så stilfullt allting är! Och vilken lycka att du har Göran som gärna hänger på när du får ideér. Det blir så fint.
  Jag har sakta mak börjat plocka bort julen jag också. Stjärnorna i fönstret är troligen det enda som finns kvar när trettondagen är över. Det är så mörkt ute så det känns fint med lite ljus som strålar.
  Liksom du tycker jag också att våren tas in när julen plockas undan. Luften blir så mycket luftigare på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Adventsstakarna står kvar här med t.o.m. 13 januari. Känns alltid lite vemodigt att plocka undan dem just p.g.a. som du skriver att det blir lite ljusare när de lyser i fönstret.

   Radera
 5. Svar
  1. Adventsstakarna tjänstgör fortfarande här.

   Radera
 6. Så vill man göra en beställning så är det dags nu ;-) Men skämt åsido, stilfullt personligt och snyggt. Här åker julen på söndag skulle jag tro.

  Kram och god middag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har blivit en del gemensamma beställningsuppdrag genom åren, men nu blir det mest till oss själva.

   Radera
 7. Åh, så fina grejer! Härligt att vara så fantasifullt fantastiskt kunnig!
  Gott Nytt År kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är kul att klura ut nya saker.

   Radera
 8. Fina julsaker hos dig! Trästjärnan och julträdet - tänk så bra ni skapar tillsammans Göran och du!
  Här står det lilla julpyntet kvar till efter trettonhelgen - sen åker det in i garderoben igen :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra när det går att kombinera våra hobbies.

   Radera
 9. Du har fantasi!
  Nu kan jag få massage når jag ser på TV
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Så fin granen och stjärnorna är! Och visst är det praktiskt att ha händiga män :) Jag har en likadan här!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått det. Det är en stor fördel.

   Radera
 11. Jag har inte alls så mycket julpynt i mina förråd. I år var jag väldigt restriktiv, plockade endast upp några få saker. Ljusstakar o sådant som har lampor i sig har jag haft upp o några få tomtar. Undra om det ska fortsätta i den här riktningen. Då blir jag kanske som en del äldre har det, äldre som jag besökt i jobbet. Inte en enda julpryl uppe vid jul. Det har jag tyckt varit trist hos andra, här hemma rör det mig inte i ryggen att jag inte haft så mycket framme. Jag blir nog en egensinnig gammal gumma som inte följer trenderna, eller tradtionerna... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var och en måste få pynta eller inte-pynta som man vill, tycker jag. Där finns det inga rätt eller fel. Julen har alltid varit min älsklingshögtid, så jag kommer nog aldrig att dra ner på pyntandet hur gammal jag än blir.

   Radera
 12. Jättefint julpynt du har. Jag har inte plats för ett sådant julträd-tyvärr
  Jag är bortrest en del under "juletiden" så jag har inte tröttnat på julpyntet.
  Men visst har det blivit mindre med åren. Nästa år skall jag skänka eller kasta
  allt som tillhör julgranen. Det blir ingen mer. Vi har satt en adventsgran på balkongen.
  Gott Nytt År!
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma. Än så länge kan jag inte tänka mig en jul utan julgran, men jag kanske ändrar mig med tiden.

   Radera
 13. Din Göran är guld värd! Jag tror de flesta här i kommentatorsbåset skulle vilja låna den händige mannen. Kan man klona honom? ;) Ni är ett bra team och skapar så fina saker tillsammans!
  Min pappa var också en mycket händig man, han fixade allt. Det var toppen att bara kunna lägga in en "beställning" när man kom på något man ville ha gjort.
  De få julsaker jag haft framme är också på väg tillbaka till den årliga elvamånadersvilan. De är roliga att fram men lika roliga att städa bort.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag har så många idéer på saker jag vill ha gjorda så det är heltidsjobb för Göran. Det är kul när man kan jobba ihop och se att det blir något vettigt av det hela.

   Radera
 14. Fantastiskt fina julprydnader! Gediget hantverk och inget blingbling. Jag har två små getabockar i trä som ska plockas undan men ljusstaken hänger kvar ett bra tag tills det börjar ljusna lite utanför fönstret, kanske i februari nån gång. Du städar inför våren, oj, här har ju vintern knappt börjat. I mars börjar de flesta längta, men då kan man sitta i solgass ute och njuta även om snön ligger kvar. Nästan bästa tiden innan allt slaskar bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Skåne har vi ändå ingen vinter så det kan lika gärna få bli vår med en gång efter jul, enligt mitt sätt att se.

   Radera
 15. Gott Nytt År! Kram från mig som landade i soffan en stund.😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma! Så kul att höra från dig.

   Radera
 16. Vilket bra team ni är. :) Först Ulrika och nu denna Göran. :)
  Vi behöll granen en vecka till. Den barrar knappt. Det andra åkte ner i fredags. Precis som du skriver. Det känns lite som att välkomna våren och ljuset. Skynda på det.
  Kram Bosse som önskar dig ett fint 2018 på alla sätt och vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas det blir ett bra år för dig med. Solen skiner idag, och då känns det riktigt bra att stuva undan julsakerna.

   Radera