måndag 22 januari 2018

Fel svar


Jag hade gissat helt fel på förra veckans ledtråd, som läraren i Rasmus klass gav sina elever. Ledtråden var ju: Blomma till diktator, och när jag skrev in sökorden på Google, så kom det genast upp Mao och hundra blommor blommar. Jag läste lite om det, men fastnade inte helt för historien. Efter mycket letande fram och tillbaka så tog jag en paus, och det var då jag kom på Napoleonros. Jag visste inte så mycket om den här blomman, men efter att ha letat på nätet så fann jag att den var ganska populär.


I fredags levererades då det rätta svaret som var Vita rosen. Det låter som nåt ur en Astrid Lindgrenbok. Jag kom genast att tänka på Kalle Blomkvist. Det här var också något spännande, för det var en motståndsrörelse i Tyskland under andra världskriget. Den startades av studenter som protesterade mot Hitler. De skrev och delade ut flygblad. Så småningom blev initiativtagarna tillfångatagna och avrättades. Jag måste erkänna att jag kände inte till mycket om den här rörelsen tidigare. Det är bra att sådant här tas upp och diskuteras i skolorna. Barn och ungdomar ska inte skyddas från allt utan få veta vilka hemskheter som har hänt i verkligheten. Förhoppningsvis kan alla våldsspel på datorn då ge en bitter eftersmak i munnen.

Det är längesen jag läste böckerna om Kalle Blomkvist. Även om de kämpade mot ett annat lag, så var det en ganska harmlös kamp. Kalles gäng hette Vita rosen och motståndarna Röda rosen. Astrid kunde skriva lika inspirerande om både spänning, sorg och glädje. Hon hade även den goda smaken att skriva om Rasmus några gånger bl.a. i


14 kommentarer:

 1. Jag minns inte att jag läst om detta med den vita rosen, men nu när du berättat det rätta svaret så är det ju självklart. Nya kunskaper berikar livet ... tack Gunnel!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dt är alltid roligt att få lära sig något nytt.

   Radera
 2. Så det var svaret! Jag har hört talas om det men det fanns långt långt bak i mitt minne.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget minne av att ha läst om detta tidigare, men nu vill jag nog gärna ta reda på lite mer.

   Radera
 3. Det var minsann inte det lättaste att komma på det rätta svaret.
  Jag har köpt Astrid Lindgrens dvd-samlingsbox, den med 23 biofilmer, och den med Pippis tv-filmer. Vår Astrid gillar Pippi och Emil.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid Lindgren är en av mina favoriter.

   Radera
 4. Mors.Ja vilken skatt hon lämnade till oss alla både barn och vuxna..
  Trädet på E 4:an är nog mest känt av oss som passerar där..Någon tände eld på det för något år sedan,men det verkar ha klarat sig.Haé Kram.

  SvaraRadera
 5. Det finns många tokstollar här i världen.

  SvaraRadera
 6. Aha, så det var svaret :)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vita rosen har jag läst om men köpte också konceptet om Napoleonsros. Tyckte det lät väldigt vettigt, vilket det också är förstås men svaret var alltså inte rätt. Astrid är nummer ett på så många fronter. Vad hade livet varit utan hennes sinnrika skrivande. Oerhört mycket fattigare.
  Tack Gunnel, här hos dig lär jag mig hela tiden någonting nytt.

  SvaraRadera
 8. Det är alltid svårt att veta vad frågeställaren tänkt på när det finns en del alternativ. Astrid böcker är alltid lika aktuella och har något för alla.

  SvaraRadera
 9. Astrid har satt sina spår i historien!
  S....Jag har snälla pågar!
  Tack för krya på hälsning!
  Det kan behövas!
  ��
  Kram!

  SvaraRadera