onsdag 10 januari 2018

HjärngympaNär jag gick i skolan fanns det många ramsor vi fick lära in för att komma ihåg vissa saker. På geografilektionerna rabblade vi Laga Ni Äta Vi för att komma ihåg Hallands åar......Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. De sitter fortfarande som fastlimmade i hjärnan.  På musiklektionerna lärde vi oss en ramsa för att komma ihåg vilka noter som låg på notstrecket. En God Häst Drar Fort hjälpte oss med det, och för att komma ihåg vilka som var placerade i mellanrummen skulle vi tänka på FACE. Vi uttalade det FASE men idag hade nog de flesta sagt FEJS och då stämmer det inte alls. Det är alltså en väldigt omodern ramsa som säkert gått i graven för evigheter sedan.

Mattias Ribbing är trefaldig segrare i SM i minne. Jag visste inte ens att det fanns en sådan tävling. Han anser att minnesramsor är förlegade och jag kan till viss del hålla med honom. Enligt honom fungerar de om man ska lära in tråkig eller enformig information, som just Hallands åar och notnamn. I stället tycker han det är bättre att använda sig av bilder. Han förklarade lite hur han tänkte och jag måste säga att skulle jag använda den tekniken skulle jag inte komma ihåg ett dyft. Det är nog väldigt individuellt vilka knep som fungerar för att man ska komma ihåg saker.

Jag funderar ständigt på vad jag ska använda för ett knep för att minnas vilken sak jag ska hämta när jag ger mig iväg. Så fort jag stiger in i rummet....i regel är det nåt jag ska hämta nere i källaren naturligtvis....så är anledningen till att jag nu står där helt borta. Jag kan stå där hur länge som helst och lägga pannan i djupa veck utan att minsta ledtråd dyker upp. Det enda som hjälper är att jag går upp på ovanvåningen igen. Just när jag står på översta trappsteget blixtrar det till på hjärnkontoret och sekreteraren där berättar vad jag skulle ha hämtat. Nåja, jag får ju lite gratis motion.

I artikeln i tidningen stod uppräknat en del klassiska ramsor. Det fanns en där som jag tyckte var vettig, nämligen Låt Ceclia Döda Monstret. Den kommer att vara en god hjälp vid korsordslösning för mig i framtiden, för jag blandar alltid ihop det romerska talsystemet. Nu är det klart som korvspad.
L=50, C=100, D=500, M=1000.

24 kommentarer:

 1. Ja, hjärngympa är bra för oss alla.
  Min mamma brukade lösa korsord så länge som hon orkade och klarade av det och tyckte att det var både roligt och nyttigt.
  Jag upplever också relativt ofta att sådant man tänkt helt plötsligt är borta och så får man försöka hitta den röda tråden igen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycks vara många som har liknande minnesproblem.

   Radera
 2. Jag tror inte att det enbart har med stigande ålder att göra. Redan som riktigt ung flicka fick jag stundtals gå tillbaka till utgångspunkten för att komma på vad det var jag hade tänkt göra. Givetvis så har det inte blivit bättre men vi lider nog alla av "åkomman" på olika sätt. Jag märker att mina medelåldersbarn också fungerar så. Ramsor har varit bra för min del också och jag sjöng dem för att få bättre kom ihåg. Fortfarande sjunger jag geografiläxorna jag lärde mig utantill till toner. Kruxet är att nu för tiden så gäller knappt landsgränserna längre. Men jag kan dem som som de såg ut på sextiotalet. Kanske det kan vara bra att ha någon gång längre fram. Haha....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina barn säger också att de har liknande problem, så du har säkert rätt att det inte har med åldern att göra. Gamla ramsor kan säkert vara bra. Jag bor nära Halland så jag kan kontrollera lite då och då att jag kommer ihåg ramsan rätt.

   Radera
 3. God fortsättning på 2018!
  Minnesramsor är inte så dumt för diverse viktiga och kanske ibland oviktiga komihåg. En del känns bekant både vad gäller det man minns och det som faller bort. "Lilla Cecilia Dammsuger Mattan" har varit till korsordshjälp flera gånger här hemma.
  Januarikram från Mia

  SvaraRadera
 4. Tack detsamma! Den ramsan låter betydligt trevligare än den jag läste i tidningen.

  SvaraRadera
 5. Det finns många olika knep för att minnas så det kan nog vara olika från person till person.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh, tack! Den ramsan ska jag försöka komma ihåg. Jag blandar alltid ihop dessa bokstäver. Undrar om jag kommer ihåg ramsan, till exempel att det ska vara "monstet"?
  Närminnet kan vara besvärligt ibland. Undrar om det beror på att vi har så mycket i huvudet vid det här laget så det tar tid för tomtarna på loftet att springa och leta, eller sekreteraren då?
  Vi får ta till de knep som finns.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närminnet går inte att lita på alla gånger.

   Radera
 7. Jag hade en arbetskamrat som ibland kom in i mitt rum, stod och tittade sig omkring en stund och sedan vände och gick igen, utan ett ord. Så kom hon tillbaka. "Vad vill du? Varför gick du igen". "Jag var tvungen att gå tillbaka och börja om, för jag hade glömt vad det var jag skulle göra". Ja, så kan det vara ibland. Man får börja om från början.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja om från början får jag göra många gånger.

   Radera
 8. Det där med att gå upp för att göra något, och glömma vad det var är nog väldigt vanligt. Jag jag gå upp, så brukar jag tänka efter, ska något med upp, då jag ändå går. På väg upp så kommer jag på något som ska göras, mm, mm, och så var det glömt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är kanske för virrig inne i huvudet ibland.

   Radera
 9. Men Tack! Jag löser massor av korsord men just dessa romerska siffrorna kan jag aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar alltid blanda ihop dem.

   Radera
 10. Visst är det bra att ha något att associera till när man ska komma ihåg saker!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Att rabbla ramsor är riktigt bra för där lär man sig något utantill.
  Man rabblade multiplikationstabellen som rinnande vatten, tror du ungarna kan det nu.
  Nej det behövs inte sägs det för de har miniräknare och dålig skrivstil har barnen oxå för de skriver allt på datorn (appen).
  Hjärngympa behövs mer för barn i skolan, vi 'gamle' kan väl allt som rinnande vatten, eller ? Hehe mjä kanske inte allt.

  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt i den gamla skolan var inte helt fel, men det är mycket i den nya idag som är betydligt bättre och mer nödvändigt att lära sig. Det gällare att plocka ut det viktigaste för den tid vi lever i.

   Radera
 12. Haha, nu måste jag kontra lite, min dotter kunde inte säga r och s när hon var liten, så hon fick lära sig en finsk ramsa: ärrän pistän kiekuraksi, ässän pistän taskuun...
  Egentligen är det bara rappakalja, men hon lärde sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som rena grekiskan för mig. Den ramsan hade jag aldrig kunnat lära mig.

   Radera
 13. Jag läste också om honom. Han hade bilder för varje siffra 90 var citron tror jag. Hur man kan komma ihåg en bild för varje siffra är för mig helt oförståeligt. Det räcker med Esters tallar (Tallin i Estland) Leta riktigt noga (Riga i Lettland). Sista ramsan ska jag lära mig just för korsorden.
  Tonartsramsan Gå Du Anna Efter Hela Fisken gäller tyvärr inte längre eftersom tonen h numera heter b.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert många olika sätt att komma ihåg saker på, men de är säkert väldigt individuella.

   Radera