söndag 6 december 2020

Lucka 6

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är väldigt svensk. När min son och hans familj kommer på besök från Dallas vill de alltid att vi ska köpa en prinsesstårta. Förr var det bara kvinnor som åt den, för det ansågs omanligt att äta en bakelse eller tårta. Kvinnorna visste att det var bra för humöret, men kvinnor har alltid varit smarta. 

70% av alla bakverk som säljs i svenska konditorier är just det här bakverket. När prinsessan Estelle föddes såldes alla prinsesstårtor i landet slut. Sedan 2004 har den sista veckan i september marknadsförts som Prinsesstårtans vecka. 10 kr av varje såld tårta och 2,50 kr av varje såld bakelse under den veckan går till Kronprinsessan Victorias fond.

I början på 1900-talet hade Jenny Åkerström en husmodersskola där prinsessorna Astrid, Margareta och Märta, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark, gick. När Jenny skulle ge ut en kokbok på 30-talet fick hon tillåtelse att kalla den för Prinsessornas kokbok. Ett av recepten där hette Grön tårta och den påstods vara en favorit hos prinsessorna. I den nyare upplagan av boken byttes namnet på den gröna tårtan till något mer tjusigt och fick heta Prinsesstårta.

Originalreceptet från 30-talet skiljer sig från dagens recept. Det innehöll varken marsipan eller sylt utan täcktes med färgad mandelmassa. Idag ingår hallonsylt i de flesta tårtor och även vispad grädde och vaniljkräm. Det finns olika färgvarianter på marsipanöverdraget. Är det gult kallas tårtan för prinstårta eller Karl Gustav-tårta. 

Operatårtan har ett rött eller rosa överdrag.

 Det finns även en variant som kallas för Groda. Det är en bakelse som är ett slags miniprinsesstårta som dekorerats så den liknar en grodas huvud. Ett snitt i marsipanen blir till mun. Jag tror jag hoppar över den varianten och beställer en gammal hederlig Prinsesstårta i stället. 

32 kommentarer:

  1. Prinsesstårta ... en av favoriterna! Farfar var ju bagare/ konditor och jag kan se framför mig hur han lade på som ett stort grönt "lakan" av tunt kavlad marsipan över flera tårtor på en gång, försiktigt tryckte han sen ner marsipanen mellan tårtorna och skar runt dem. Så lite pudrat florsocker och den fina rosen, som han förstås också gjort ... fina minnen väckte du nu!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det visste jag inte att man la marsipanen över flera tårtor på en gång och skar runt sen. Det måste klart vara ett proffs som klarar det.

      Radera
  2. Å när åt jag en prinsesstårtbit senast? När jag normat kan gå på kondis så ska jag verkligen ta igen det!
    Prinsessan Märtha gifte sig med norska kungen Olav. Hon dog 1954 samma år som jag föddes. Hon blev 53 år. 1962 fick jag min rehabilitering efter poliosjukdomen på Kronprinsesse Märthas Institut i Oslo.
    Så fint få den historien bakom Prinsesstårtan, minnen väcktes här med!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prinsesstårta är den tårta jag gillar allra bäst.

      Radera
  3. En grön marsipantårta åt jag mig fördärvad på som sexåring och det tog tid innan jag kunde äta marsipantårta igen utan att bli påmind om illamåendet som uppstod då. Nu går det hur bra som helst och det roliga är att senast jag åt princesstårta var på Madeira hos svenska vänner. Traditionerna följer med vart än man tar sig i världen.
    Nytt för dagen för min del är prinstårta, operatårta osv. Tack för den kunskapen Gunnel. Ha en fin andra advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett röda tårtor ute i butikerna, men aldrig någon gul. Jag tycker förstås att det ska vara en grön prinsesstårta.

      Radera
  4. Dagens dos av kunskap. Inte visste jag att det fanns namn på de gula och rosa tårtorna. Har helt frankt kallat dom för "gul alt. rosa prinsesstårta". Grodan har jag däremot aldrig sett. Skulle kännas lite konstigt att sätta tänderna i. För övrigt hör jag till dom som inte är speciellt förtjust i sötsaker och tårta äter jag nästan aldrig. Tycker mest dom är vackra att titta på.

    Hoppas du får en fin andra advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig heller sett någon "groda" på något kondis, och skulle inte kunna tänka mig att köpa någon. Jag är tyvärr väldigt förtjust i sötsaker, men någon last måste man väl ha.

      Radera
  5. Det är vår favorittårta och finns alltid här när någon fyller år!
    Kram och god andra advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller samma sak här. Födelsedagstårtan utan konkurrens.

      Radera
  6. Den sista bilden får mig att tänka på besök på fik förr, när tjejerna var små. De valde oftast med ögonen. Vilket innebar att deras mamma fick ställa upp som slask.
    Då har du och jag samma last. Ironiskt ler jag åt det perfekta straffet - diabetes 1.
    Om vi bara var familjen och det var vardagslyx köptes den gula varianten, som jag kallar för "bananlängd". Då gillade jag inte när den plötsligt blev grön och flera år senare röd.
    70 % av alla bakverk. Så mycket hade jag aldrig gissat på. Tror du de har räknat med bakvärk också? ;)
    Andra Advent kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Givetvis borde de räknat med den värken också.

      Radera
  7. Det är gott med prinsesstårta. Jag har hallonsylt och vaniljkräm, men ingen grädde. Jag tål ju inte det. Det är mycket som jag inte kan äta pga Morbus Crohns sjukdom.
    Ha en fin Andra advent! Kram

    SvaraRadera
  8. Ett intressant inlägg igen man får lära sig mycket hos dig.. Ha ett fint slut på andra advent nu kram!!

    SvaraRadera
  9. Prinsesstårta är sååå gott! Och grodan också. Den har jag ätit ett par gånger på S:t Hans konditori i Visby, men det är längesedan.
    Ha en fin andra advent!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig ens sett en sådan bakelse. Antar att smaken är som en prinsesstårta.

      Radera
  10. Jag har aldrig set grodvarianten.
    Bra!! Det är en stor rikedom du har!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
  11. Och så finns massipantåtan fössta tossdan i mass. Bor alldeles vid gränsen till Småland, så jag har ofta hört om denna viktiga dag, från mina vänner och kollegor, som har småländskt ursprung.
    Blev f.ö. sugen på marsipantårta efter att ha sett dina lockande bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag har också hört om "fössta tossdan i mass", men i och för sig kan man äta marsipantårta vilken dag som helst.

      Radera
  12. Mmm tårta! Kul att läsa om lucka 5 - jag har också gröna!
    Du ha en fortsatt bra andra advent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tydligen en del bloggare som är grönögda.

      Radera
  13. Nää.... den grodan ville inte mitt barnbarn äta på födelsedagen. Hon smakade förstås, men den föll henne inte i smaken. Och där är vi lika, jag gillar inte heller prinsesstårta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar smaken på tårtan, men det ska likna en tårta och ingen groda.

      Radera
  14. Ja, ja, jag vet att alla älskar prinsesstårta. Det är ju ett måste. Men vet du vad jag avskyr den tårtan. Ogillar marsipan och vaniljgeggan. Återstår självaste sockerkaksplattan och grädden. Äter inte sockerkakor och liknande, återstår alltså grädden. Den gillar jag. Ja, du förstår, va*;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Där ser man. Alla är inte prinsesstårtefrälsta. Men vispgrädden är god, det håller jag med om.

      Radera
  15. Grodorna känner jag väl till. De tillhörde ofta döttrarnas eftermiddagsbakelse när vi varit i Frankrike och åkt skidor. (Där fanns inte prinsessbakelse/tårta) Och ibland slog jag också till på en groda.
    Och vad gäller prinsessbakelse eller en bit prinsesstårta så tar jag gärna en bit.
    Det går bra med en bit Operatårta också .
    Tack för hela bakgrunden om tårtan. Ungefär hälften kände jag till så bet var bar att nu vara komplett var gäller bakgrunden.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grodorna lyser med sin frånvaro här, men nån gång ska jag väl lyckas få se dem.

      Radera
  16. Älskar marsipan, så prinsesstårta faller mig bra i smaken. Men det gör alla godsaker, tyvärr! 😋

    SvaraRadera