torsdag 15 november 2018

FegisarDe senaste veckorna har varit väldigt otäcka här i Åstorp. Igår läste jag om en dam som satt i rullstol utanför en butik i centrum. Då kom en ung kille fram till henne och helt enkelt bara norpade hennes handväska. Hon kunde klart inte göra något för att försvara sig. Tyvärr sprang han iväg så snabbt att ingen hann få upp spåret efter honom. Samma dag blev en äldre man som gick med rollator attackerad och uslingarna tog hans plånbok. Som om inte detta var nog så hände ytterligare två rån i förra veckan. Båda två drabbade äldre personer som gick med rollator. Den ena damen knuffades omkull, men jag vet inte om hon blev allvarligt skadad.

Hur står det till i hjärnan på den här sortens varelser? Hur kan man ge sig på helt hjälplösa människor? Naturligtvis är det enkelt att stjäla från en som inte kan försvara sig, men det här klientelet tycks nog tro att de är några riktiga tuffingar. Så fel de har. Något fegare som går i ett par skor går inte att uppbringa.


Det värsta är att även om de skulle åka fast så är straffet på tok för mesigt. Det borde vara kännbara straff för den här sortens brott. Att råna någon är helt förkastligt, men är offret dessutom gammal och handikappad så borde straffet bli betydligt strängare. Jag är glad så länge jag kan köra dit jag behöver bege mig, för att promenera i samhället är förenat med stor fara.


Jag ska skaffa mig ett överfallslarm och ha i fickan. Jag har hört när det tjuter och det borde åtminstone få bovarna att hejda sig en aning. Åtminstone så pass länge att jag även hinner få fram försvarssprayen. Pepparspray är förbjudet, men den här andra sortens spray lär vara lika effektiv. Den sprutar något i ögonen på tjuven så han blir förblindad och helt rödfärgad. Det blir lätt att känna igen den personen sen. Jag läste om sprayen att färgen gick inte att tvätta bort. Ojdå! Då finns ju risken att man kan bli åtalad för att ha förstört den stackarens kläder. Vem får tro det strängaste straffet.....boven eller den som sprutat rödfärg på honom?

22 kommentarer:

 1. Men så fult att ge sig på äldre personer. Blir lika arg varje gång jag läser om sådant.
  Ja, det där med straff i Sverige verkar knappt vara värt namnet numera. Läser om de som begår hemska brott och knappt får något straff alls.
  Pepparspray kan man köpa här i USA. Jag köpte ett par förpackningar och har med mig i skogen när jag promenerar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt när pepparspray förbjöds här, men det som finns kvar ska visst vara lika bra.

   Radera
 2. Jag har överfallslarm finns att köpa på nätet.Och jag har lärt mig självförsvar.Den röda färgen tyckte jag var häftig!
  Svar...Många söker lyckan på fel ställe.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur den rödfärgade känner sig efter den duschen.

   Radera
 3. Yngsta dottern har överfallslarm då hon är ute och springer. Jag tycker att hon även ska ha det då hon är ute om kvällarna.
  Det är bedrövligt med alla dessa rån och överfall.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överfallslarm behövs nog lite överallt..

   Radera
 4. Det står inte alls till i dessa hjärnor. Det står still.
  Gott rustad är du, jag behöver se över mitt försvar också.
  Lagstiftningen bör se över.
  Torsdagskram utan rödfärg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står alldeles säkert still i deras hjärnor. Många lagar behöver ändras och det väldigt snabbt.

   Radera
 5. Det är verkligen skamligt att man ger sig på försvarslösa individer även om man självklart inte borde ge sig på någon. Högre straff vore verkligen på sin plats. I vår grannhåla blev en äldre dam urtvingad ur sin bil. Vart är delar av samhället på väg?

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemskt att man ska behöva vara rädd för att ge sig ut i samhället.

   Radera
 6. Det är tomt i hjärnorna på dem som gör så. Ekande tomt.
  Det är väldigt skrämmande att den här typen av "överfall" blir allt vanligare. Här har vi inte samma problem som ni har i Sverige, men det är väl bara en tidsfråga det också. Tyvärr brukar liknande banditer sprida på sig. När det blir "trångt" på ett ställe hittar de ett annat. Jag blir så f-d och ska också fundera ut hur jag ska "beväpna" mig. Men troligen kommer man sig inte för i rena häpnaden om det skulle hända en något liknande. En tegelsten i väskan kanske? Spruta på du Gunnel, du kan blåneka till att du har gjort det och står ord mot ord så kan ingen straffas. Men röd i nyllet får gärna en tjuv vara för mig.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är ju att man blir så rädd att man blir helt handlingsförlamad. Jag hoppas förstås på att jag blir så förbannad och enormt stark så jag jag kan ge busen ett rejält kok stryk. Önsketänkande förstås.

   Radera
 7. Jag blir så ledsen och så arg när jag läser om såna här fegisar som ger sig på försvarslösa människor. Jag tror inte de tänker alls, de har förmodligen inga hjärnor att tänka med! straffet borde vara dubbelt så långa för dessa uslingar! överfallslarm är nog bra, i alla fall om man befinner sig på en plats där det finns folk i närheten. Färgspray verkar effektivt, men man vill ju inte bli ersättningsskyldig om man förstör överfallarens kläder.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett överfallningslarm är inte lika effektivt om man är på en ödsligare plats. Men dit hade jag ändå aldrig vågat mig.

   Radera
 8. Bedrövligt, skamligt, inte acceptabelt m.m. åstorp har varit i rubrikerna i liknande samanhang flera gånger under årens lopp om jag minns rätt. Vad är det som gör att de kriminella utsett Åstorp? Ofta vill de ha något litet ensligt tillhåll i små samhällen eller på landsbygden. För 10-20 år sedan var Sandhem, ett litet, litet samhälle mellan Falköping - Jönköping tillhåll för kriminella. Tror någon/kanske ett par dödsskjutningar gjordes där. Minns inte hur kommunen gick till "attack", men de kriminella gav sig iväg relativt snart.

  Nu är det Värnamo som har blivit tillhåll, men där jobbas det frenetiskt att få bort dem. Tror de kommer att lyckas.

  Å andra sidan... det behövs förebyggande på ett tidigt stadium, det är den bästa medicinen... Ja, vad gör man med de som redan är kriminella? En svår nöt. Bura in dem, säger många, visst, fängelser behövs, men det är ju där som den största "skolan" i hur man kan göra, sägs det! Ingen lätt nöt att knäcka!

  Ett jättestort samhällsproblem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt svårt att komma på en bar lösning på problemet. Isolering på fängelserna hade kanske hjälpt, men då fodras mer plats. Fast de behöver inte ha större eller bekvämare burar än djur i en del djurparker jag sett foton från. De djuren gör inget ont, men spärras ändå in.

   Radera
 9. Jag har en väninna som är i Osby hos sina barnbarn och hon känner sig inte alls helt trygg när hon är ute på stan och då har hon ändå hund. Det är förfärligt tråkigt att det ska vara så. Man tror att sånt där är storstadsproblem, men icke!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det drabbar tyvärr lika mycket var man än bor.

   Radera
 10. Det är ju inte bara förlusten av pengar och väska som är det värsta - personen kanske inte vågar sig ut längre av rädsla för att det ska upprepas. Fruktansvärt att läsa om. Det borde finnas fler poliser i ett samhälle där sådant händer - sådana som visar sig på stan ibland.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det drar med sig så mycket när sådant händer. Rädslan och otryggheten sitter alltid i och blir ett stort hinder och många blir isolerade p.g.a. det. Det hade inte varit så dumt om det börjat bli vanligare med kvarterspoliser igen.

   Radera
 11. Usch vilka fegisar! Här har jag inte hört talas om liknande brott, men läser i tidningen förstås. I vår lilla by är det mest källarinbrott o dylikt där knarkare försöker hitta något att avverka för att få råd med sin nästa dos...Ljuset ja, Här är det också tänt all vaken tid nu. Dessutom bor jag i en sänka där det inte ens under sommaren kom in särskilt mycket dagsljus så nu är det rena natten hela dagen. Trevlig helg, hoppas vi får se några solglimtar, det var så länge sen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig är det ganska disigt och grått, så solen får gärna visa sig lite mer.

   Radera