tisdag 27 november 2018

En mager soptunnaPå fredag töms trädgårdstunnan för sista gången i år. Det är lite sent kan jag tycka, för jag fick verkligen leta för att hitta nåt jag kunde slänga i den. Fram emot våren hade det varit betydligt bättre om tömningarna startat tidigare, för i de flesta fall få vi lägga en del trädgårdsavfall vid sidan och fylla i så fort tunnan tömts första gången.


Vi planterade pelargonier i våra fönsterlådor i somras och de har blommat så rikligt. Faktum är att de håller på fortfarande. Den här bilden tog jag i förra veckan, men nu får de ändå åka iväg. Jag köpte ljungplantor för flera veckor sen och de har stått på vänt länge. Nu är det äntligen dags för dem att komma på plats. Sen hoppas jag att de håller sig fina hela vintern.

Endast botten i trädgårdstunnan är täckt denna gången. 18 plantor hade jag som jag kunde slänga i. Känns nästan inte lönt att sätta ut den vid tomtgränsen. Jag får ett sms från NSR på kvällen innan tunnan ska tömmas. Det gäller alla tre tunnorna. Det står även i sms:et viken av tunnorna det är dags att köra ut. En mycket bra service!

Tunnorna med hushållssopor brukar det aldrig vara några problem med. De är alltid fyllda men inte särskilt tunga. Trädgårdstunnan däremot brukar jag känna på lite då och då så jag inte fyller den för mycket. För många år sedan var det en i personalen som ansåg att vår trädgårdstunna var för tungt lastad och bara lät den stå kvar. Efter många samtal fick de ändå komma och hämta den. Eftersom jag orkar köra ut tunnan till tomtgränsen inbillar jag mig att karlarna som ska ta vid sen orkar placera den på lyftanordningen. Numera strular det aldrig, för det är unga, starka killar som har hand om tömningen.

19 kommentarer:

 1. Vi har bara en soptunna ... och den är delad i ett fack för kompost/matavfall och ett för brännbart/hushållssopor. Den töms var fjortonde dag, men vi får hålla reda på vilken dag själva :)
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har två tunnor för hushållet där en töms varannan vecka och den andra var fjärde vecka. Trädgårdstunnan var fjortonde dag. Kan bli lite rörigt ibland.

   Radera
 2. Godmorgon!
  Jag har två soptunnor.
  Vitt och minus 6,6
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du lite kallare än vad det är här.

   Radera
 3. Vi har bara en soptunna till hushållssoporna, det finns tre olika storlekar, och eftersom jag sorterar mycket så klarar vi oss med den lilla.
  Bakom ladugården, på gödselplattan har vi kompostgaller, där vi lägger vissna blommor, potatisskal, kaffesump, matrester mm, grannens katt och fåglarna är där och äter. Ogräset lägger vi i en hög bakom stenladan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara stor skillnad på var man bor.

   Radera
 4. Vackert är detta inlägg om sopor må jag säga. Sopor är intressant och en stor del av vår tillvaro numera.
  Sista tömningen, adjö sommaren med lite i tunnan - satsa på vårtunnor!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu längtar jag efter vårtunnan. Får kanske måla lite blommor på den.

   Radera
 5. Här börjar vi bli bekymrade över allt trädgårdsavfall, för nu får vi inte lämna det gratis längre (med vi menar jag bostadsrättsföreningen) och det blir väldigt dyrt. Nu är frågan om var och en ska ha sin egen lilla hög med trädgårdsavfall och själva åka iväg med det till återvinningen. Jag tycker att det måste vara bättre för återvinningsstationen att det kommer EN transport då och då än 50 st.
  Ha en fin tisdag!
  Kram, Ingri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog måste det vara bekvämare för alla med bra en transport. Underligt tänk.

   Radera
 6. För tung tunna. Märkligt. Bra att de ändrade sig.
  Fint med pelargonierna som blommar så länge och så idogt. Nu är det väl snart för kallt. Vi hade minus 6 i morse och det bet rejält i kinderna. Kanske ovanan.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I morse hade vi med -6. Inget skönt alls.

   Radera
 7. Vårt abonnemang slutade redan vecka 39 vilket var i tidigaste laget men det senare alternativet eller året om känns onödigt dyrt. Kunde du flytta tunnan så kunde de säkert fixa resten tänker jag.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så tänkte jag med och det stämde.

   Radera
 8. Vilken bra service ni har! Olika tunnor för olika innehåll!
  Här har vi bara en soptunna. Resten får vi själva köra sorterat till återvinningen och trädgårdsavfallet går till kompost.
  Jag skulle också tro att killarna som tar bort tunnorna är starkare än du. Men kanske de behöver få ett bidrag av något stärkande slag. Ett paket havreflingor?
  Ha det bra Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker sopservicen här ar bra. Det är inte så ofta vi själv behöver åka till tippen. Haha! Jag hade hoppats på att de gillade choklad.

   Radera
 9. Här har vi en soptunna och källsortering är inte alls så organiserat som i Sverige. Jag har “förfallit” till viss del jämfört med när jag bodde i Sverige. Minns när jag var i Täby (där min mamma bodde) och gick igenom hennes lägenhet att jag hade svårt att riktigt veta vad som skulle läggas var i återvinningen. Smidigt ni verkar ha det med er sophämtning. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycket det verkade väldigt underligt när vi besökte vår son i Dallas. De hade en megastor tunna där i stort sett allt slängdes. Jag föredrar vårt sätt, och det är inte särskilt ansträngande. Nu går det på rutin vilket fack en sak ska läggas i.

   Radera