måndag 2 december 2013

Adventsbak


Till första advent brukar jag baka en adventskaka med saffran. Jag rullar små släta bullar som jag lägger tätt i en långpanna och petar ner ett russin i var och en av dem. När de har varit inne i ugnen har de jäst ihop, så det ser ut som en butterkaka. Jag plockar bort en bulle, så att jag får plats att sätta ner en ljusstake med ett ljus som jag kan tända när vi fikar. I år blev det inte alls som jag tänkt mig. När jag plockat bort en bulle kunde jag naturligtvis inte låta bli att smaka på den. Det var tur jag gjorde det, för det var rena katastrofen. Kakan var döbakad. Hur kan det bli så, när man gör precis som man alltid gjort tidigare?


Jag hade virkat lussekatter tidigare i veckan, men de var aningen torra att bjuda på. Jag fick kvickt röra ihop en ny deg och baka ut. Den här gången gjorde jag vanliga lussekatter och nu blev det bra. Den misslyckade kakan la jag ut till fåglarna, för jag tyckte det var synd att slänga den i tunnan. Men de är sådana finsmakare, så en döbakad kaka föll dem inte alls i smaken. I morgon får jag kanske dekorera den med jordnötssmör och fågelfrö. Då kanske den blir godkänd.

23 kommentarer:

  1. Godmorgon!Det kan bero på mjölet att kakan blev döbakad eller att du såg fel på klockan och hade kakan för lite i ugnen......... Det ser ut som om solen skulle komma hit ,det skulle behövas för det är 3,8 minus.. Du... de flesta karlar är lättlurade!! Ha en bra dag! Morgonkram!

    SvaraRadera
  2. Kakorna jag bakade efteråt ( med mjöl från samma påse) blev bra, och jag hade satt timern på ringning, så egentligen vet jag inte vad som gick fel. Men jag fick till goda bullar i slutändan och det är huvudsaken.

    SvaraRadera
  3. Ser att du haft samma syssla som jag.
    Döbakad - ett nytt uttryck för mig... ???
    Den där virkade saken ser ju riktigt god ut.
    Undrade först hur du får till mönstret när du bakar :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Döbakad kanske är ett skånskt uttryck. Haha! Jag är inte fullt så energisk när jag bakar så jag gör mönster på kakorna.

      Radera
  4. Men det var ju märkligt?! Att den inte blev klar trots att du gjorde som du brukar. Mysko.

    Men du fann ju på råd... och den där virkade bullen är ju bara heeeelt underbar! En sån skulle jag kunna tänka mej, för jag har ju slutat äta allt sånt där som är gott :(

    Ha en härlig vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr så är jag inte lika ståndaktig som du.

      Radera
  5. Döbakad...har aldrig hört! Vad menar Du med det? För hårt eller eller dåligt gräddad...eller?
    Kram i alla fall från Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte inte på att det kanske bara är i Skåne som vi har döbakade kakor. Det menas att den är inte helt gräddad utan lite degig i mitten.

      Radera
  6. tur att jag läste kommentaren ovanför här :) dödbakad har jag heller aldrig hört förut :)
    vilken vacker virkad lussebulle :)
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var kul att göra. Finns ju massor av kakmönster på nätet.

      Radera
  7. Döbakade, som många andra ovan har jag aldrig hört det ordet. Men det låter riktigt otäckt så jag tänkte mig en oätlig kaka.....Men du lyckades ju med nästa bak som tur var. /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan säga att den var oätlig. Inte ens fåglarna ville ha den.

      Radera
  8. Så fin den är din virkade lussekatt - fast det är klart... den kanske blir lite torr...
    Aldrig hört uttrycket dödbakad och jag är ändå av bagarsläkt - bra att du förklarade :)
    Slutet gott allting gott i alla fall och då blir man ju nöjd även om det strulat på vägen dit...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men en äkta bagare misslyckas nog inte så totalt som jag gjorde.

      Radera
  9. Tur att andra försöket lyckades. Den virkade är fin. Vilka kinkiga fåglar du har, aningen bortskämda kanske :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag misstänker att fåglarna är lite kräsna. Det duger inte med vad som helst.

      Radera
  10. Döbakad är nog ett skånskt uttryck, som inträffar även hos mig. Men jag tycker dina fåglar är litet väl kräsna. visst skulle de väl kunna äta döbakat.
    Vilket jobb att brodera en sådan strumpa! Lussekatten skulle jag nog kunna tänka mig att "baka". Den är fin tycker jag och har man inget nybakat så....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt kul att virka lussekatten. Jag kan tänka mig att göra fler kakor, som småttingarna kan ha och leka med.

      Radera
  11. Här var det lussekatter i olika former. Själv har jag inte hunnit baka än och inte ens virkat några. Men dina ser väldigt fina ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lussekatter skulle jag kunna äta året om.

      Radera
  12. Döbakad var ett nytt ord för mig! Något dialektalt uttryck antar jag för att tala om att ett bak misslyckats. Betyder det att kakan är stenhård?

    Ha en fortsatt trevlig advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man säger så när kakan är degig inuti.

      Radera
  13. Tänk att inte veta vad döbakad är. Fast är det sockerkaka så är det ganska så gott!
    Kram Agneta

    SvaraRadera