måndag 9 december 2013

Nobelmiddagen flyttad


Enligt traditionen så delas Nobelpriset alltid ut den 10:e december och på kvällen är det den stora banketten. I år var det helt nödvändigt att ändra på det. I morgon tisdag är det nämligen fotbollsträning i Kvidinge, och den sortens evenemang går inte att flytta på. Jag läste att både Victoria och Madelaine också hade förhinder den dagen, och statsministern med. Det blir nog ändå ganska många som kommer på middagen, så jag tror inte det är någon katastrof att vi har tackat nej.

För att inte gå miste om festen och glansen helt så ordnade vi en egen Nobelfest på Granvägen i går kväll. Vi planerade matsedeln för middagen och tyckte att det skulle vara så mycket svenskt som möjligt. Rasmus var mycket bestämd när det gällde efterrätten. Det måste vara pannacotta, även om det knappast är typiskt svenskt....men gott.


Naturligtvis serverades det pannacotta dekorerad med riven choklad och mandarinklyftor och två chokladpinnar.


Till förrätten använde vi formfranska i olika geometriska former. Det är ju ofta matematikkunniga personer med på banketten, så vi ville glänsa lite. En cirkelformad macka med Asmundtorpskorv och en rektangulär leverpastejmacka med gul och röd cocktailtomat och en liten grön cornichon passade bra in. Den hjärtformade saken kom bara till för att det snart är jul och pepparkaksformarna låg framme. På den är det Herrgårdsost och havtornsmarmelad.

Huvudrätten bestod av köttbullar i tomatsås, som var kryddad med vitlök, paprika, cayennepeppar och kanel. Blandningen låter onekligen konstig, men det var faktiskt riktigt gott. Till det hade vi potatis och små gröna ärtor.

Det var en lyckad Nobelmiddag och det kändes faktiskt skönt att få äta den hemma. Då kunde vi bara slänga oss i soffan framför TV:n när vi ätit klart och kände oss proppmätta. Så hade vi aldrig kunnat göra i Stockholm.

18 kommentarer:

  1. Det var ingen dålig Nobelmiddag. De smakerna skulle jag absolut uppskatta. Och så konstnärligt, men det ska ju vara litet extra. Blir sugen på en egen komposition.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är roligt när man får pynta och laga lite annorlunda mat. Till vardags blir det mer som ett måste och då är det inte alltid fantasin är med.

      Radera
  2. Jag tackade också nej till Nobelmiddagen .Vi ville ta med hundarna och det fick vi inte så vi tackade nej! Hade jag fått ta med hundarna till din middag??? Ha en bra fortsättning på dagen !! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du hade fått! Det får vi komma ihåg till nästa år.

      Radera
  3. Så fint det ser ut på er Nobelmiddag! Men ni kunde ju ha bjudit med Madelaine. Hon fick ju lov att i sitt höggravida tillstånd tacka nej... just för att hon inte kunde slänga sig i soffan utan måste stramt sitta i åtskilliga timmar under prisutdelning och vid matbord...Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Oj, det tänkte jag inte på. Hon hade säkert kommit hit.

      Radera
  4. Så mysigt det låter och så gott det ser ut! Sitter nästan här och dreglar på jobbet ;)

    Solsken
    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en helt ok Nobelmiddag. Ska bli spännande att se vad de bjuder på i Stockholm.

      Radera
  5. Tycker det är konstigt att just min inbjudan till Nobelfestligheterna i huvudstaden alltid kommer bort med Posten.....din middag ser ju jättegod ut och kanske bäst att jag förbereder något gott hemma jag med./M

    SvaraRadera
  6. Det var en middag som duger till vilken Nobelfest som helst!
    Kramar Karin

    SvaraRadera
  7. Tror er middag smakade minst lika bra och med säkerhet mycket mysigare. Har min Rasmus här nu i en vecka så jag njuter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade det mysigt. Jag vet hur det känns när när man får ha Rasmus hos sig.

      Radera
  8. Känns lite som "vad är en bal på slottet". Tur att ni kunde ordna lite festligheter själv.
    Bättre planering nästa år!
    Kram Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så tänkte vi med. Nästa år är det en onsdag, så då är det nog inget dubbelbokat. Träningarna brukar vara på tisdagar.

      Radera
  9. Vilken mysig nobelmiddag ni ordnat hemma :-).

    SvaraRadera