tisdag 10 december 2013

Olika slags tillstånd


Med två veckor kvar till julafton, går jag fortfarande och väntar på att julstressen ska infinna sig. Det är nog ett tillstånd som drabbar i stort sett alla mer eller mindre. Till vilken nytta, egentligen? Kan det vara så att man förväntar sig att man ska stressa på som en galning dagarna före julafton? Man behöver ju inte lägga in tio sorters sill ifall man inte vill, när det finns att köpa färdiginlagd. Jag vill inte vara utan varken skinka eller brunkål, men numera köper jag färdigkokt skinka och gör inte mer brunkål än vad som går åt på julafton.

Förr om åren när vi gav julklappar till alla vuxna också, så brukade jag köpa presenter hela året och spara undan till julen. Jag gör fortfarande likadant även om vi nu bara ger barnbarnen julklappar. När jag kommer hem med presenterna, är jag väldigt noga med att gömma dem, så de inte ska hittas för tidigt. Lite dumt kanske. Det är ingen utav barnbarnen som rotar i mina garderober. Det går nog av gammal vana sen mina egna barn var små. Lika säkert som att jag brukar gömma paket, lika säkert är att jag varje år inte lyckas hitta alla när det är tid att slå in dem i julpapper. Då brukar jag befinna mig i ett tillstånd av total förvirring. Men det är kanske också ett tillstånd som hör julen till.

30 kommentarer:

 1. Tyvärr är det nog många som är otroligt stressade nu. Det har jag också varit en gång i tiden. Men nu tar jag det väldigt lugnt. Gör som du med färdigkokt skinka, köpta pepparkakor mm. Gör bara de saker jag tycker är roligt, som att baka t ex.
  Sedan har det ju betydelse hur man ska fira julen. I år ska i ju vara många och då är det mer att tänka på.
  Min mamma gömde också klappar och ett år hittade jag en. Jag sa inget och var så orolig att jag inte skulle kunna se tillräckligt glad och överraskad ut på julafton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mor var alltid så trött på julafton, eftersom hon tvunget skulle ha allt så perfekt. Ingen kollar ändå om alla hörn är dammfria och räknar hur många sillinläggningar det finns. Det viktigaste är att träffas och ha kul.

   Radera
 2. Godmorgon!Du får kalla in hönan som har koll på var du har gömt sakerna!!!! Jag har en och annan klok höna som kommer in och kacklar .Tyvärr allt för sällan! Kramen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju en bunke duvor. Kan kanske ta hjälp av dem.

   Radera
 3. förstår det helt å hållet för jag är likadan,
  vi köpte ju mycket julklappar när barnen var små och för att få
  ekonomin att gå ihop så köpte jag hela året....nästan,
  och naturligtvis glömde jag ju bort vad jag köpt.
  Idag köper vi bara till dom tre små prinsarna, och det har jag redan gjort.

  Hoppas att du får en trevlig advent = väntan på dina barnbarn,
  förstår din lycka att få ha alla hemma hos dig.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 12 dagar har jag alla barnbarnen här hos mig. Har börjat räkna ner nu.

   Radera
 4. jag köper också färdigkokt skinka och färdiginlagd sill, det enda, eller jag vet inte än, men antagligen det enda jag kommer att laga till är kålrotslåda som är ett måste för att jag ska känna att det är jul
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kålrotslåda har jag nog aldrig smakat.

   Radera
  2. Hej,
   trevlig blogg du har.
   Kålrotslåda är ett måste på det finska julbordet. Himla gott och lätt att laga. Kan varmt rekommendera.
   Trevlig fortsättning på advent.
   Synnöve

   Radera
 5. Har skippat julstressen för länge sen. Inget onödigt fixas och inga måsten. Bara njuta av det som är roligt:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just så jag vill ha julen med.

   Radera
 6. Jag har också slutat med julstressen och julklappar till de vuxna. Nu är det bara barnbarnsbarnen som får paket. Barnbarnen är mellan 20 och 30 år så de är också slopade nu . De får istället när de fyller år . Det är lättare när det är en åt gången. Julskinkan köper jag färdig och även köttbullarna för det blir kalkonköttbullar. Lite korv, ägg , sill och lite annat smått. Det fungerar bra.Hoppas du hade en bra andra advent. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är enklare när man bara ska fundera ut present till en i taget.

   Radera
 7. Det blev fel adress. Det ska vara http:www.123minsida.se/AnitaPaxi

  SvaraRadera
 8. Hejsan Gunnel,,vill bara tala om att jag har dragit vinnaren av mössan,,och det var ditt namn som kom upp..Grattis..
  Sänd namn och adress i en kommentar så kommer den på posten,,Grattis igen.Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Nu kan det bli vinter.

   Radera
 9. Ja Grattis,,du var kamrat med fru Fortuna denna gång..Den kommer på posten om någon dag..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får vi bara hoppas att det fortsätter på detta viset.

   Radera
 10. Alltså ... jag var inte heller bjuden på Nobelmiddagen , när jag såg eran Nobelmiddag skulle jag gärna varit där ,såg både gott och fint ut .... lät väldigt trevligt det där sista om soffan !!
  Ja .. julstress är bara dumt .. hur vi än gör och vad vi än inte hinner så blir det julafton ändå just den 24 dec.. bara att gilla läget och mysa där det går .. i soffan tex.... Ha det bäst ..vi hörs ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att gilla läget tycker jag är en sund inställning att ha.

   Radera
 11. Hejsan Gunnel !

  Usch stress till Jul är inte bra, minns att jag förr om åren gick på självaste Julafton och handlade för då var det bäst att finna det som blivit över som ingen velat ha..

  Hade ju som ung inte så mycket kontanter att handla för.Ungefär som jag har nu, mycket lite.

  Var är bäst att handla på marknadstånden utmed gågatan i stan.Där brukar finnas sådant som aldrig finns i vanliga fall.Mysigare är det också.

  Här kan jag inte hysa alla fyra, stim och stoj, skrämmer vettet ur Prinsen, nej han och jag vill bara vara vi.

  Kanske någon vill fira men var hittar jag den som inte varken röker el.dricker sprit.
  Dennis vill inte fira alls, fast varför handla då en mängd. Jo nog tror jag han tänker bjuda på en Jul-lunch, han har större öppen yta.Än vad jag har.

  Ja vi får se hur det blir.

  Må så gott !

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas Prinsen och du får en mysig julafton.

   Radera
 12. Hej Gunnel!!
  Själv har jag handlat, slagit in alla julklapparna...redan!! Jag ska ju fira lilla julafton med två av sönerna och deras familjer nästa helg för att sen att ¨åka ner till Orust och fira jul! Det där med inlagd sill osv har jag slutat med för länge sen. Jag köper sill, köttbullar, lax , det enda jag gör är jansson och lite efterrätt!! Så skönt det är att inte behöva vara så "duktig" som var varit tidigare!!!! Nu slipper jag stressen!!!! Ha de gott kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min ena svärson gör Jansson och den andra blandar Mumma. Sen finns det fler vuxna som kan göra olika saker. Jag håller mig till dukningen.

   Radera
 13. Det där med att köpa julklappar året om och tidigt känner jag igen från när barnen bodde hemma. En gång köpte jag en täckjacka till pojke nr 3 på mellandagsrean och när han fick den nästa jul, hade han vuxit så mycket så den hann bli för liten. Snopet eftersom han alltid fick ärva kläder och det var hans första nya jacka någonsin. Samma pojke blev en födelsedag utan sin present pga att jag gömt den och glömt var...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hänt mig också att jag inte hittade en present utan var tvungen att köpa en ny. Den dök så klart upp så småningom.

   Radera
 14. Många år sedan det julstressades här... gör som du - köper färdigkokt skinka... men lägger in sillen och rullar köttbullarna själv.
  Julklapparna är bortrationaliserade - förutom till barnbarnen förstås :)
  Vilken härlig Nobelmiddag ni hade - såg väldigt gott ut!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om många tar hjälp av vad som finns att köpa i affären i stället för att själv göra allting.

   Radera
 15. Min långa kommentar kom visst inte med. Jag fick ett konstigt meddelande som jag inte besvarade. Jo. Jag känner igen det där. Vi brukar också köpa klappar under hela året som vi sedan gömmer undan så bra att vi själva blir överraskade när vi hittar dem... om vi hittar dem... det händer även att vi får leta ett bra tag. Det är skönt att vi förenklat med mat och att vi slutat med vuxenklappar. Ofta kan jag tänka tillbaka på min mamma och på mormor som båda slet i veckor. Hur orkade de? Hade de någon behållning när det väl blev julafton? Jag tror att generellt har män inte haft den julstress som kvinnor alltid haft. De har mer gjort de roliga uppdragen. Sedan finns det alltid undantag. Decemberkramar från ett grått Ystad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer nog som du skriver att det är mest kvinnor som drabba av julstress....men inte nu längre....i varje fall inte här.

   Radera