onsdag 21 mars 2012

Miljötänk


För några dagar sedan fick jag det här mailet från en väninna. Jag vet inte vem som har skrivit det från början, men det är verkligen tänkvärt.

Jag skulle betala i mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön. Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet. -"Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön för kommande generationer." Hon hade förståss rätt i en sak - vår generation hade inte miljötänket på "vår tid." Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i min själ insåg jag vad vi hade....


Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka och läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter. Men vi hade inget miljötänk.


Då hängde vi vår tvätt på linor och torkade våra kläder med hjälp av sol och vindkraft och inte i ett energiförbrukande monster. Vi hade en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. TV:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk - inte som halva Gotland. I köket blandade och vispade vi för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar. På den tiden startade vi inte en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner som löpband, trampmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.


Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut i stället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln i stället för att kasta hela hyveln för att bladet var slött. På den tiden cyklade eller gick barnen till skolan i stället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 tim om dygnet). Vi behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria. Men vi hade inte miljötänk.
9 kommentarer:

 1. Nej det hade vi inte men vi levde i det i stället som en naturlig del. Jätte bra skrivet var det än kommer ifrån
  Kram

  SvaraRadera
 2. jättebra skrivet, visst var det så, miljön tänktes inte på men det levdes mycket miljövänligare än nu
  kramar

  SvaraRadera
 3. Lisbeth och Ansepanse: Vi kallade det kanske inte för miljötänk förr utan sunt förnuft.

  SvaraRadera
 4. Ja så sant, så sant. Kram på dig.

  SvaraRadera
 5. Och inte hade vi autogiro så de kan gå in och ta utan att meddela, jäkla Telenor, de hade lovat sända sms. Nu är jag riktigt förgrymmad på dom.Skrev till dom fick svar att visst klart att jag skulle få ett sms. Inte då.Nu ska jag skriva igen.Men först, måste jag väl kosta på mig att ringa, för jag inte logga in på mina sidor.Vad less jag blir.Nej det var bättre, förr. var det inte det.

  Jag har källsorterat,sedan barnsben, Pappa lärde mig det.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 6. Det är jättebra och jag har läst det förut hos Elisabeth.

  Det är verkligen tänkvärt.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Tänkvärda ord verkligen, och miljötänket vad inte bara tanke förut....

  SvaraRadera
 8. Mi: Alla nymodigheter är inte varken bra eller felfria.''

  Ingrid: Kan tänka mig att det här brevet har valsat runt ett tag.

  Rantamor: Alldeles riktigt. Det var inte bara en massa prat om miljö och hur man kunde återvinna.

  SvaraRadera
 9. Man kanske ska satsa på ett chefsjobb
  Lovar att dela med mig av fallskärmen till dej

  SvaraRadera