onsdag 7 december 2022

Lucka 7

De tolv årsdjuren

De tolv djuren används för att beteckna år och ibland också timmar, däremot aldrig månader eller dagar. De egenskaper som tillskrivs djuren ska enbart ses som en vägledning. Sedan urminnes tider har dessa tolv djur fått beteckna de olika åren. Alla återfinns som lyckobringande gestalter i gamla berättelser. Råttan har t. ex under årtusenden varit symbol för välstånd och rikedom, medan oxen representerar långt liv. Även ett vardagligt djur som grisen har sin plats i kretsen och symboliserar familjelycka och glädje. I enlighet med de gamla kinesiska förlagorna är djuren "han", men det hindrar inte att de olika egenskaperna också gäller för kvinnor.

De olika djur som ingår i kretsen är apa, drake, get, gris, hund, häst, kanin, orm, oxe, råtta, tiger och tupp. Jag var givetvis nyfiken på vilket djur som representerade mitt födelseår...1945...och det visade sig vara Tuppen. Naturligtvis var det även viktigt att veta vilket djur som representerade Görans födelseår. Man kunde nämligen få reda på vilket slags årsdjur man passade bäst ihop med. Göran visade sig vara Häst. Nu var det bara till att läsa vad de två olika djuren stod för. 

Tuppen är frimodig, självsäker och ärlig. En attraktiv sällskapsmänniska som dock måste kontrollera sitt skiftande humör. Han söker och får ofta hjälp av inflytelserika personer. Tuppen är lojal och trofast. Om något går honom emot kan han lätt fördjupa sig i oväsentliga detaljer. De dåliga egenskaperna förstärks om han är född på hösten eller vintern. Som tur är så är jag född i augusti. Det är förvånansvärt mycket som jag kan känna igen mig i. När det gällde att välja partner kunde jag bli lycklig med oxen eller ormen, men framför allt med draken. 

Hästen älskar förändringar och det goda i livet. Han är livlig och snabb och tycker om att stå i centrum. Hästen har lätt att få vänner och tycker om att hjälpa andra, trots att han är egoistisk. En dålig egenskap är att han talar för mycket och har svårt att bevara en hemlighet. Om han kan tygla sin otålighet väntar stora framgångar. Hästen passar bäst ihop med geten, tigern eller hunden. Detta stämmer definitivt inte in på Göran. Han är inte särskilt förtjust i förändringar (det har jag märkt varje gång jag vill möblera om) och  han tycker inte om att stå i centrum. Jag tycker han pratar för lite och otålig är han absolut inte. De här egenskaperna stämmer mer in på mig. 

Allt detta får tas med en nypa salt. En tupp och en häst skulle tydligen inte vara någon bra kombination. Konstigt! Vi träffades när jag var 17 och Göran 20. Det är 60 år sedan. 

28 kommentarer:

 1. En nypa salt är det absolut bra att ta till i det här sammanhanget men roligt är det att läsa och visst stämmer vissa saker in på en. Nu ska jag i min tur ta reda på vad Uffe och jag är för ena djur, båda födda samma år, 1951.
  Ha en fin dag och tack igen för en trevlig lucköppning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Det är nog bäst att inte ta sådant här på för mycket allvar.

   Radera
 2. Du kommer säkert att få oss alla besökare nyfikna på att spåna vidare. Hoppas jag inte är en råtta. Ganska häftigt att det ska symbolisera välstånd och rikedom. Fattig som en råtta är därmed motsatsen. Oxen är seg och därmed stämmer det bra även på långt liv. Din lyckas gris har jag använt i mitt ordförråd.
  Du har gjort det igen. Ett riktigt bra förarbete till en ny lyckad kalender.
  Kram från mörka Visby
  Ps. Nu gjorde jag det. Jag är en gris och Solveig är en drake.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Bosse! Jag blev lite nyfiken nu på att läsa om alla djuren. Jag har egentligen bara koll på två sen tidigare.

   Radera
 3. Jag tycker om denna vägledningen och en nypa salt eller två därtill; spännande och rolig. Du och jag är ju lejon i det horoskopet. Här är jag är häst som Göran. Ett leende här när jag läser om ommöbleringar och reaktioner. Ni har 60 år tillsammans! Här svänger jag på hatten jag inte har och säger hipp hipp hurra!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Ja, 60 år är en lång tid, men när man ser bakåt känns det som det gått snabbt.

   Radera
 4. Då jag läser om tuppen och hästen så passar de in på Stefan och mig, jag är som tuppen och Stefan som hästen. Kanske ska söka upp våra årtal. 1967 och 1968.
  Vi träffades då jag var 13 och Stefan 14 år. Blev tillsammans då Stefan fyllde 15 år. Sen var det några struliga år, men sen har vi hållit ihop sen 1984. Tänk vad tiden går, och jag har inga planer på att byta ut min man.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns bra när man hittat någon man trivs med.

   Radera
 5. Här var vi invaderade av kaniner under många år och som av en händelse så upptäckte jag att jag var, ja just det ... kanin. Kollade då maken och det visade sig att han var oxe. Som tur är har inte trädgården invaderats av oxar ännu, däremot rådjur.

  Tack för ytterligare en intressant lucka denna morgon då jag vaknat till en kall krispig vintermorgon!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det var då för väl att du slapp en oxinvasion.

   Radera
 6. Saltnypor är alltid bra att ta till i sådana här sammanhang. Oftast brukar man känna igen något i beskrivningen. Nu måste jag kolla vilket djur en som är född 1953 representeras av. Trevlig lucka, som alltid. Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände igen en hel del från hästen även om en häst och en tupp inte skulle passa ihop.

   Radera
 7. Jag är varken tupp eller häst!
  svar..Bra tips!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Det ja ju vara så att motsatserna dras till varandra. Jag kan inte låta blir att tänka på:
  "Nu ska vi hålla sams och inte trampa varann på tårna, sa tuppen där han stod hos hästen i spiltan."
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Den ramsan har jag aldrig hört. Så kul! Du har rätt...man säger ju alltid att motsatser dras till varandra.

   Radera
 9. Jag tror också att man får ta det där med en rejäl nypa salt, ungefär som med horoskop. Alltid finns det något som stämmer in på alla. Att ni inte passar ihop stämmer i alla fall inte men många gånger dras motsatser till varandra. Det tror jag faktiskt inte är helt fel även om vissa grundläggande värderingar nog måste vara gemensamma.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i grunden får man nog vara överens om viktiga saker här i livet. Sen kan det väl vara spännande om man inte tycker helt lika utan det kan bli lite diskussioner.

   Radera
 10. Det är mycket man ska ta med en nypa salt =)
  Tror att jag är råtta..... måste googla på det efter jobbet.
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det bra att vara lite misstänksam.

   Radera
 11. Jag har naturligtvis spanat in mig och min man. Jag är oxe som står för långt liv och min man gris som står för familjelycka och glädje. Kan det bli bättre? Men så är det det där med en nypa salt, bäst att inte sväva bort i det blå.
  Kul och lärorik lucköppning! Ha det bra!

  SvaraRadera
 12. Då har ni varit ihop riktigt, riktigt länge trots den udda "djurkombinationen";-) Själv är jag en råtta och min man var en kanin. Mmmmmhhhhh, ja jag vet inte riktigt...;-) Men vi var i alla fall ihop i över 40 år:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 40 år är också en väldigt lång tid.

   Radera
 13. Vad roligt att läsa om er häftiga djurkombination. I kinesiskan är jag oxe. Undrar om det stämmer. https://akker.blogg.se/2009/january/oxenskons-ar.html men i vår astrologi är jag vädur. Typisk vädur. Tycker dock jag känner igen mig en del i den kinesiske oxen.
  Vad gäller de kinesiska djuren var det viktigt att djuren "passade för varandra."
  Och visst får en ta det hela med några nypor salt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här årsdjurens egenskaper tror jag lika lite på som horoskop, men det är ändå kul att jämföra.

   Radera
 14. Här kommer ytterligare en tupp, men jag är vädur enligt vår astrologi. Tydligen funkar hästen och tuppen ganska fint, för det säger väl 60 år ändå.....? Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man ska nog inte rätta sig för mycket efter vad som sägs om årsdjuren. Det kanske stämmer in på någon men då är det nog rena turen.

   Radera