söndag 4 december 2022

Lucka 4

Southfork ranch

Idag har Barbara namnsdag. Jag känner ingen med det namnet personligen men många kommer säkert ihåg Barbara Bel Geddes eller Miss Ellie som hon kallades i Dallas. Hon föddes redan 1922 och började som teaterskådespelare när hon var 18 år och medverkade i många Broadwayuppsättningar, bl.a. som Maggie i Katt på hett plåttak. Hennes filmkarriär började 1945 men p.g.a. dålig hälsa fick hon göra ett uppehåll. Det var Alfred Hitchcock som lockade henne tillbaka.

Hon pensionerade sig från filmen 1966 för att ta hand om sin sjuke make och efter hans död var hon nästan helt utblottad. Då skrev hon på för rollen som Miss Ellie Ewing i såpoperan Dallas. Barbara spelade rollen mellan 1978 och 1990. En rolig detalj är att hon var bara 9 år äldre än Larry Hagman som spelade hennes son JR.

När vi första gången åkte till Dallas för att besöka vår son var det givet med ett besök på Southfork


Det var i slutet av november och hela Southfork var julpyntat. Jag älskar julhelgen och tycker om att julpynta, men det får ju vara någon måtta. Här var det bara för mycket. Varje rum hade minst två klädda julgranar. Det var så mycket pynt så man såg knappast grenarna. 


Inte nog med att de hade klädda granar...det hängde kransar och stod snögubbar och renar och jag vet inte allt i korridorerna mellan rummen. Det fanns inte en centimeter som inte andades jul. Efter rundturen där var det nästan så jag tänkte...i år ska vi inte ha någon julgran. 


Jag kikade även in i Miss Ellies sovrum och lättstädat var nog inget som var så populärt där. I alla rum fanns heltäckningsmattor och det var draperier och gardiner och prydnadssaker överallt. Det liknade mer en prylbutik.


Köket var precis som jag mindes det från TV-serien. Det var inte speciellt stort om man tänker på hur stort och lyxigt resten av huset var.


Jullunchen var uppdukad.


Ägorna runt ikring var rejält stora, och där gick hästar och och longhorns och betade. Naturligtvis var jag nyfiken på deras pool. Den såg man ju titt som tätt när serien gavs och den såg betydligt större ut i TV. Jag tror inte man behövde ta mer än fem simtag för att nå motsatta kanten. Kameran kan verkligen förvirra. 


Southfork var ett riktigt pampigt hus. När vi körde hem därifrån hörde vi på radion att Larry Hagman, som var inlagd på lasarettet i Dallas, hade avlidit.


Här är "Jock" och "Miss Ellie" i svensk tappning.

36 kommentarer:

 1. dallas var ett måste att se på.
  Ha en fin andra advent! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att ha sett det i verkligheten.

   Radera
 2. Minnen strömmar på här; jag såg nästan alla avsnitt av serien, förtjust och mindre förtjust. Ibland hopplöst. Så roligt få komma in här och se överdådet. Köket var mitt favorit rum kommer jag i håg. Att få veta mer om Miss Ellis bakgrund gillar jag. Hon var för mig den snälla milda i serien. Lilla badbaljan då och inte stora poolen :-) Bra jobbat att få plats med så mycket pynt på granarna.
  Gillar för förstås allra mest de svenska framför huset! Härligt Inlägg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också Miss Ellie. Hon var den mest naturliga av dem alla.

   Radera
 3. Det känns som typiskt överdådigt amerikanskt. Inget för mig, alltså. Men så klart ett "måste" om man är på plats. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var roligt och se hur pass det stämde in på serien. Många av inomhusscenerna spelades in i en uppbyggd studio, men de hade lyckats bra med kopieringen.

   Radera
 4. Dallas minns man allt.Många olika karaktärer. En del man gillade, andra ogillade man starkt. Har glömt många namn, men har bilden av dem kvar.
  Så kul att ha besökt platsen. Finns den kvar ännu? Eller är Dallas-serien glömd, däröver?
  Vilket fint par på sista bilden!
  Tack för en rolig lucka.
  Känner en Barbara. Hon bor utanför Hamburg.
  Namnet är nog rätt ovanligt i Sverige.
  Kram
  //Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på om det fortfarande går att besöka Southfork.

   Radera
 5. Jag missade inte ett enda avsnitt av den serien. Självklart hade jag mina favoriter och dess motsats. Vad häftigt att du varit på Southfork. Förstår att du tyckte det blev för mycket på för liten plats. Kameror och speglar kan göra om sanningen rätt rejält. Älskar när du lägger in småfakta. 9 år äldre än sin son JR. Vad bra att AH lyckades locka tillbaka henne till filmen.
  Om någon av våra döttrar flyttar till Dallas ska jag också titta in där.
  Kram från ett kyligt Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes lite overkligt att gå runt där. Man kände igen allt fastän vi aldrig varit där tidigare. Jag följde också serien.

   Radera
 6. När Dallas visades i tv-n bänkade sig alla framför. Man kunde ju inte missa ett enda avsnitt. Var man inte hemma så gjorde det ingenting, för alla såg på Dallas, så man kunde göra det var som helst men Dallas såg man på. Sen diskuterades det hejvilt efteråt också. Många åsikter fanns. Det var kul.
  Southfork ranch sitter. Däremot skulle jag aldrig klara av så mycket julpynt, never ever.
  Trevlig andra advent.! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker jag är julpyntstokig, men det går inte att jämföra med pyntningen på Southfork.

   Radera
 7. Vilken nostalgi! Tittade på alla avsnitt även om det på slutet blev lite väl märkligt med Bobby som dog men helt plötsligt stod i duschen en morgon och det visade sig att Pam drömt allt.
  En upplevelse att få se Southfork, det förstår jag. Men jösses så mycket julpynt. Förstår att du blev mätt på julgranar efter det.
  Jag tyckte om Miss Ellie och det var roligt att få läsa om hennes bakgrund och framför allt att hon bara var 9 år äldre än sin son.
  Tack för ytterligare en intressant lucköppning!

  Kram och fin andra advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycket också serien blev väldigt konstig mot slutet. Så är det med de flesta serier, tycker jag. De ska fortsätta till varje pris även om handlingen är urusel.

   Radera
 8. Kul lucka som väckte minnen. Dallas missade jag nog inte ett enda avsnitt av - i alla fall inte vad jag minns :) Typiskt amerikanskt tror jag att överdekorera ... eller jag vet inte. Såg en amerikansk film härom kvällen och där var det så mycket grejer överallt i det julpyntade hemmet, så det var verkligen i överkant.
  Ha en fin andra advent!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog det är ganska vanligt med mycket julpynt i USA. De gånger vi varit där vid juletid har jag alltid förundrat mig över att de fick plats med så mycket pynt.

   Radera
 9. Först skulle man inte se Dallas alls, men så började jag titta och fastnade givetvis. Så fantastiskt det bra den serien var. Och så fint där var på Southfork, det visar dina bilder också.
  Ha en fin andra advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett riktigt stort och pampigt hus med stora ägor runtom.

   Radera
 10. Missade ju inte ett avsnitt när det begav sig, en av de bästa utländska tv-serierna som producerats enligt lilla mig.
  Där var ju ett besök jag skulle vilja göra nån gång, finns det kvar? Får googla.

  Tillönskar dig en fin andra advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ranchen finns kvar , men jag vet inte hur det är med öppettider där nu.

   Radera
 11. Stort och pampigt Tack, här fick jag tips om hur jag kan duka till vår jullunch!
  Ha en skön andra advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dukningen där var nog det mest vettiga på hela rundturen. Det var väldigt roligt att titta runt i alla rum, men inredningen tilltalade mig inte alls.

   Radera
 12. Det var nog en serie som många svenskar följde, men det fanns väl inte så mycket annat att se på den tiden. Kul att se det i verkligheten i alla fall!
  Det är många länder som överdriver när det gäller julpyntandet! Med mycket bling-bling. Rött och grönt är jul för mig, men jag undrar egentligen varför?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också mycket rött och grönt till jul men även vitt .

   Radera
 13. "Dallas" följdes nog av väldigt många för när den kom var det inte så vanligt med sådana serier i Sverige. Så spännande att besöka ranchen och jag förstår att ni passade på när ni var där.
  Själv har jag hunnit gratulera två Barbro i dag och jag känner faktiskt en Barbara också.

  Önskar en fin andra advent!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog bara Dallas och Falcon Rest som var så populära. När Peter flyttade till Dallas var det första jag tänkte att när jag åkte över skulle jag besöka Southfork. Kom just på att min syster har Barbro som andra namn. Tack för påminnelsen.

   Radera
 14. Oj vad julpryttlar. Men coolt att du varit där. Ha en bra andra adventskväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var alldeles för mycket julgrejer framme, men det var roligt att besöka ranchen och höra lite om bakgrunden och filminspelningarna.

   Radera
 15. Oj Oj vad överfullt med julgrejor!
  Jag hoppas att du har haft en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 16. De flesta såg nog Dallas. (Eller läst baklänges, Sallad, som man fyndigt skojade till det.) --- Julpyntet slår alla rekord! Man ser inte pumlorna för allt pynt. :D
  Jag har en amerikansk tremänning som heter Barbara och bor i Chicago.
  Kram från norr!

  SvaraRadera
 17. Tror nog att alla, precis alla följde Dallas och Falcon Crest på 1980-talet. Miss Ellie var ju en av de mera sympatiska karaktärerna.
  Å USA är ju känt för att allt är XXXL, oavsett om det är människor, julgranar eller bilar. För att inte tala om maten.
  Jätterolig läsning om ditt besök på Southfork.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen överdådigt allting. Lagom är inget som går hem där.

   Radera
 18. Vad roligt att få följa med hit. Har ju sett serien Dallas under många år. Men trots en del besök i USA kom vi aldrig till Dallas och följaktligen inte hit.
  Roligt att ni fick se inspelningsplatsen och veta mer om både den och skådespelarna.
  Minns att det förr fanns en sängbricka, en med ben, som just hette "Sue Ellen"-
  Jag skulle få panik över det "juliga" och "less is more "är nog inte ens tänkt här.
  Stort tack för besöket.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots alla dekorationer fick man ingen julstämning där. Den försvann i allt det pråliga.

   Radera