måndag 19 december 2022

Lucka 19

                           Magnesium                          

Magnesium är ett grundämne med atomnummer 12. Det är ett mycket vanligt konstruktionsmaterial, och används ofta när andra material blir för tunga i t.ex. sportbilar och tävlingscyklar. Magnesium används också i mobiltelefoner och bärbara datorer på grund av sina låga vikt. Det finns även i nödraketer och fyrverkerier. Förr användes magnesiumpulver i fotoblixtar.


När vi firade jul hos farmor skulle givetvis alla som var där förevigas. Jag minns att min far hade en kamera med en slags blixt som liknade en större lampa. Kameran och den här blixtlampan ställdes på ett stativ och sen sprang han snabbt och satte sig hos oss andra, som redan var på plats...uppsträckta som tända ljus. Ibland hände inget och då gick far fram för att kolla. Någon gång utlöstes blixten precis när han reste sig, och det var bara till att göra om samma procedur igen. När blixten utlösts kunde man nästan inte se något. Allt var svart och sen blev det prickigt framför ögonen. Givetvis för att man satt och glodde rakt in i ljusskenet. Det färdiga fotot var hemskt. Alla satt och stirrade med uppspärrade ögon, som om det dykt upp ett spöke. Till min första kamera hade jag kubblixtar. Det var en liten fyrkantig grunka med fyra lampor i som man satte fast ovanpå kameran. 


Det kan inte ha varit lätt att vara paparazzi på den tiden. Att smygfotografera någon idag är betydligt enklare, tyvärr. I Frederico Fellinis film Det ljuva livet med Anita Ekberg och Marcello Mastroani förekommer en nyhetsfotograf vid namn Paparazzi och det är därifrån uttrycket kommer.


Paparazzi var ett smeknamn eller kanske hellre öknamn på påven Benedictus XVI eftersom hans titel på italienska var papa och hans tidigare efternamn var Ratzinger. Han abdikerade från ämbetet 2013 på grund av hög ålder.

32 kommentarer:

  1. Det kunde bli väldigt dråpligt både under fotograferandet och det som lämnades till eftervärlden. Kubblixtarna minns jag väldigt väl. Där har tekniken gått framåt med älgakliv. Den kultfilmen bör ses om med jämna mellanrum. Sedan minns jag en seriefigur/serietidning som hette Blixt-Gordon.
    Kram från mörka Visby

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blixt Gordon-tidningen minns jag med även om jag aldrig läste den.

      Radera
  2. Ha ha - här strömmar minnen från liknande situationer med fotografering och inte minst blixtkuberna som var större än min första kamera. Aldrig hört att den där påvens ök- eller smeknamn var Paparazzi. Med nöje läst detta kring det magnesium nummer 12 som du fått till!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att fotograferandet har blivit så enkelt idag.

      Radera
  3. Du är verkligen också en överraskningarnas kvinna Gunnel! Jag försöker tänka till vad det är du ska skriva om eftersom jag sedan i min tur anknyter till någonting men den dagen gick jag helt bet, haha...Nu får jag någonting att hugga tänderna i innan jag skriver mitt inlägg klart. Och så finns tolvan där igen, jag ser tråden tydligt i den här julkalendern. Kul! En blixt-kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så spännande att gå in och läsa hos och se vad du kan hitta på för samband med Annas och min kalender. Jag är imponerad av att du alltid får till något intressant på så kort tid.

      Radera
  4. Åå kuben på kameran kommer jag ihåg från 70-talet♡
    Ha en härlig dag Gunnel =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att slippa den nu. Idag kan det minsta barn fotografera.

      Radera
  5. Den där kuben kommer jag ihåg. Den fick man köpa i trepack..Var det inte så?
    Tänk vad fotograferandet förenklats. Kanske på gott och ont. Men absolut mest gott!
    Om påven hade jag aldrig hört.
    Kommer ihåg kemilektionerna, då man fick se magnesium brinna med vackert blå låga. Kram //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också får mig att man köpte dem i trepack.

      Radera
  6. Egentligen är det helt otroligt att kameran i telefonen kan ta så´na fantastiska foton. Nu behövs knappt ens blixt för att det ska bli en helt godtagbar bild. Utvecklingen har verkligen gått framåt och förtsätter så att göra. Kanske inte alltid till det bästa.
    Kubblixten har jag också använt mig av en gång i tiden, Nu undviker jag blixt .. avstår faktiskt hellre från att ta en bild, när det inte går p.gr.a mörker. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har mest använt min vanliga kamera, men nu börjat mer och mer att använda mobilen. Det är nog en vanesak.

      Radera
  7. Du är fenomenal på att hitta vägar mellan siffran 12 och olika ämnen. Jag skrattade gott åt din beskrivning av familjefotograferingen, framför allt hur alla satt med uppspärrade ögon som om dom sett ett spöke. Dom där kubblixtarna har jag ett svagt minne av. Och nu fick jag veta det mesta om uttrycket paparazzi också ... allt från "Det ljuva livet" till påven Benedictus XVI.
    Tack för lucka 19 och även tack för lucka 18 ... hann inte in igår utan fick läsa den idag.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev knappast några "naturliga" foton förr.

      Radera
  8. Kamerorna har verkligen utvecklats under årens gång ... jag minns min första kamera, en lådkamera som jag fick av min farmor och ganska långt senare min första egna kamera - och visst minns jag de där blixtkuberna ... inte lätt att smygfota något då inte. :)
    Intressant läsning - och helt nytt för mig var att påven kallades Paparazzi :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa tycker jag är att man slipper blixtkuber. Det var ett elände och många gånger fungerade de inte alls.

      Radera
  9. Kamerorna har verkligen utvecklats snabbt och det på ganska så kort tid. Minns också dessa kubblixtar som räckte till fyra bilder och som såldes i trepack tror jag. Smidigt med en digital kamera och att kunna ta hur många bilder man vill. Nackdelen är väl att fotoalbumen för en tynande tillvaro...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr blir det väl så att man samlar alla foton digitalt och tänker att en vacker dag ska jag framkalla och ha i ett album....vilket troligen aldrig händer.

      Radera
  10. Det är kul med kort. Nu har man ju alltid telefonen med sig, jag glömmer ofta kameran hemma, men det gör ju inget.
    Ha en fin dag! Kram

    SvaraRadera

  11. Magnesium är en mineral som är avgörande för flera av kroppens funktioner. Den hjälper bland annat till att hålla koll på blodtrycket, hålla skelettet starkt och att hjärtat slår som det ska.
    svar..En sån spegel vill nog de flesta ha !
    Ha en bra måndag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, magnesium är nödvändigt för oss.

      Radera
  12. "La doce vita" har jag sett flera gånger. De är ju så vackra båda två!
    Kram

    SvaraRadera
  13. De gamla blixtbildernas tid är förbi men det är kul att ha varit med på den tiden. Undrar just vad påve Benedictus tyckte om sitt smek/öknamn.
    Ha en skön måndagskväll!

    SvaraRadera
  14. Kubblixt hade jag också till min egen första kamera, sen kom digitalkamerorna, nu för tiden är det mest mobilen, utan blixt, fungerar ju det också med utvecklingen på det området.

    Ha nu en jättefin måndagskväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fotograferandet har verkligen blivit enkelt.

      Radera
  15. Tänk att jag fick vänta till lucka 19 och faktiskt visste det du skrev om magnesium. Det finns hopp - för mig alltså.
    Minns också att vi som barn gjorde experiment med just magnesium. Vi blandade det med socker och hällde blandningen i en plåtburk. Sedan satta vi eld på härligheten...
    Att paparazzi var namnet på en nyhetsfotograf visste jag däremot inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vilka experiment du varit med om! Så våglig var aldrig jag. Vad skulle ni bevisa eller undersöka med det experimentet?

      Radera
  16. Så intressant! Minns detta med de gamla blixtarna och bilderna som blev- Men visst inte att det var magnesium i dem.
    Intressant att få veta varifrån uttrycket Paparazzi kom. Hade ingen aning.
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste faktiskt inte heller att det var magnesium i fotoblixtarna. När jag letar idéer får jag lite matnyttig information helt gratis.

      Radera