lördag 17 december 2022

Lucka 17

Vad är klockan?

Bild lånad av Bosse.

De första mekaniska klockorna konstruerades på 1200-talet för att man skulle kunna hålla reda på böner och arbetstider. Men konsten att mäta tiden är mycket äldre. Den allra första klockan var soluret som uppfanns för 5000 år sedan. Atomuret är det mest precisa sättet att mäta tiden. Det uppfanns 1949 och det avviker max en sekund på 100 000 år. Många moderna klockor ställer in sig automatiskt efter atomuret. 

Dante Alighieri skrev om den mekaniska klockans urverk i Den gudomliga komedin. Medeltidens klockor var riktiga underverk som inte bara visade timmarna utan också planetens banor och månens faser. 


Mindre klockor som man kunde ha hemma började tillverkas redan i slutet av 1200-talet. De var väldigt dyra och dekorerade med ädelstenar, målningar och skulpturer. Precis som idag var klockan en statussymbol. De tidiga klockorna var inte särskilt exakta. De drog sig eller gick för fort. Dessutom hade de bara en timvisare. Minutvisaren tillkom runt 1665 och 35 år senare var det dags för sekundvisaren. 


Min svärfar var väldigt duktig på att snida, och han gjorde bl.a. en väggklocka som fortfarande visar rätt tid. Han har skurit ut årtalet och initialerna och man kan läsa T.M. 1953. 


Industrialiseringen i väst gjorde att allt skulle gå så mycket snabbare och vårt behov av att passa tiden blev större. Världens första billiga massproducerade mekaniska klocka var amerikanska Timex som kom 1950.


Redan i slutet av 1700-talet uppfanns väckarklockan av en engelsman. Den ringde klockan fyra på morgonen varje dag. Det gick inte att ställa in någon annan tid. En klocka som definitivt inte hade blivit långlivad här hos mig som inte är någon morgonmänniska. Min första väckarklocka var en stor kopparfärgad pryl. Den skrällde något enormt, men det behövdes eftersom jag bodde ensam och hade ingen som kunde tjata på mig att stiga upp. Den gick i varje fall att ställa in på olika tider.


De flesta analoga klockor har en urtavla med siffrorna 1-12 placerade så att det ska gå exakt 5 minuter mellan varje siffra. När jag nu är pensionär är inte en klocka lika viktig längre förutom när det är en deckare jag ska se på TV eller vara med i en tävling på en viss tid eller liknande. Jag såg en mycket passande bild på en klocka som jag ska be Göran tillverka.


Tills den blir klar använder jag köksklockan. Det är också en perfekt klocka för en pensionär. 

35 kommentarer:

  1. Tick tack ding dong ring ring - planeten snurrar, sol och måne har sin gång. Nu har jag blivit varse sekund minut timme - härlig kunskap igen! Instämmer - de där sista klockorna passar så bra för retirerade. :-) Din svärfars klocka är så fin!!
    Klockren kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han var mycket skicklig på att göra prydnadsföremål i trä.

      Radera
  2. De gamla fina uren som har flera funktioner, är så fascinerande. Såg senast ett I Hjo, i somras. Stod länge och försökte tyda alla funktioner.
    Vilket vackert ur din svärfar gjort. Förstår att härdighet ligger i släkten.
    Minns "tant Karins" pendyl. Ville att vi skulle ha en sådan i vårt hem, men så blev det inte.
    Har flera klockor dom inte dras upp i vårt hus. En gammal moraliska och en stor klocka som fanns hos mormor och morfar. Borde nog kolla till dem någon gång. Och kolla om slagverket funkar.
    Gillar klockan där slla siffror ligger i en röra.
    Tack för en lucka som satte igång tankar på denna tanten. Kram Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns så många olika modeller på kockor och en period när jag var ung hade jag armbandsklockor i olika utföranden. Då kunde man köpa dem jättebilligt.

      Radera
  3. Den där engelska klockan som ringde kl. fyra varje morgon skulle ha fått respass rakt ut genom fönstret hos mig. Men så härliga historier du kan om klockorna Gunnel! Vi tar mycket för givet i dagens läge men det ligger mycket bakom allting, även tiden, som inte lär finnas. Din svärfar var verkligen en fena! Vilket hantverk!
    Ha det fint! <3

    SvaraRadera
  4. Intressant lucka som vanligt! Så fin klocka din svärfar har gjort ... fint att ha kvar!
    Den mest spännande klocka jag sett är det Astronomiska uret i Prag från 1400-talet.
    Väckarklockor har jag ägt, men sällan behövt, då jag är morgonmänniska och oftast vaknar onödigt tidigt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En som absolut inte behöver en väckarklocka det är du, Anki! Jag vet ingen mer som är så morgontidig. Det måste ha varit intressant att se det gamla uret.

      Radera
  5. Du har gjort det igen Gunnel! Det här var väldigt roligt att läsa. En väckarklocka som bara går att ställa in på kl 4. Visserligen är jag morgonpigg men den hade inte blivit populär. Din svärfars klocka, så vacker. Klockan med alla siffrorna i en hög gillade jag. Och vilken tjusig köksklocka ni har ... praktisk också :)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köksklockan är väldigt avstressande.

      Radera
  6. Gunnel vad intressant och det var mycket som jag inte visste om klockor.. Väckarklockan kände jag igen har haft en eller flera sådana tack för ett bra inlägg och hoppas att du får en riktigt fin fjärde advent.. Kram Nicki..

    SvaraRadera
  7. Den klockan som ringde klockan fyra varje tidig morgon hade antagligen åkt in i väggen. Däremot skulle jag vilja ha en medeltidsklocka. Max en sekunds fel på 100 000 år får en allt stå ut med. ;) Vilken duktig svärfar du hade. Förstår att det smittades över till en son också. Min morfar var utbildad guldsmed och urmakare liksom hans far. tyvärr dog han tre år innan jag tittade ut. Men min mormor fortsatte att sälja klockor och smycken i butiken som fanns i det stora huset. Jag blev en mästare på att skruva sönder klockor men hade vissa problem med att sätta ihop dem igen. Man kan inte vara bra på allt.
    Kul lucka som låg i TIDEN.
    Kram från ett kallt Visby

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis kan man inte vara bra på allt. Du får vara nöjd att du kom halvvägs.

      Radera
    2. Ha ha! Mamma var inte lika glad.

      Radera
  8. Vilken fantastiskt fin klocka som din svärfar har gjort.
    Mamma har också en kopparklocka fast hon har romerska siffror på sin. Men den fungerar inte längre, men den är fin.
    Ha en fin helg! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du förstår så fungerar inte min köksklocka heller, men det gör inte så mycket.

      Radera
  9. Vilken vacker klocka din svärfar har gjort. Här har vi inte något väggur kvar men både ugn och mikro anger tiden så det får räcka :D

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är tack och lov inte så klockfixerad längre.

      Radera
  10. Vacker klocka din svärfar har gjort.
    Skönt att du slipper passa tider, men låt du Göran göra en klocka åt dig. Ha en fin lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas han gör en sån klocka till mig i sommar.

      Radera
  11. Vi hade ju en rejäl "pjäs" i mitt föräldrahem som drogs upp varje morgon med en nyckel modell större.
    Min bror förvaltar den idag på bästa sätt, fint att ha kvar i familjens ägo.
    Fyra på morgonen endast, hujeda mej, tur utvecklingen gått framåt.

    Ha nu en jättefin lördag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen tur att inte bli väckt kl 4 på morgonen. Då hade klockan åkt in i väggen....eller mobilen som väcker mig idag.

      Radera
  12. Vilken vacker klocka din svärfar gjort och så roligt att den ännu fungerar.
    Ha en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har snidat många andra saker som vi har kvar och det är roligt för barnbarnen också att se eftersom de aldrig hann träffa sin farfar.

      Radera
  13. Träbearbetning, din man har det hantverket i generna! Svärfars vackra klocka är beviset. Vad fint att den fortfarande tickar på.
    Trots pensionärslivet så vill jag ha koll på tiden. Jag har klockor i alla rum, inklusive hall, badrum och gästtoalett. Gillar verkligen mina klockor! Men jag skulle ha hatat den som ringde klockan fyra varje morgon! ;)
    Fjärde-advents-kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder bara min mobilklocka idag. Vissa tider måste man bara ha koll på.

      Radera
  14. Vilket härligt klocktema! Idag känner jag mig nästan ovan att titta på en "vanlig" klocka ... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Analoga klockor är ganska ovanliga idag.

      Radera
  15. Att hålla tiden är viktigt!
    Höör har haft strömavbrott i två nätter så min klockradio blinkar!
    Min första väckarklocka var en stor kopparfärgad pryl precis som din!
    Kram!

    SvaraRadera
  16. Den handsnidade klockan är otroligt vacker. Så kul att den fortfarande vara med och visa tiden för dig.
    Om man tänker på analoga klockor så har de egentligen inte förändrats så värst mycket. Digitala klockor har ju blivit "trendiga" med alla sina tusen och en funktioner som man inte behöver, speciellt inte som pensionär. Rätt skönt ibland att vara penschis, eller hur:-)

    SvaraRadera
  17. Så roligt att få veta mer. Missade luckan igår så jag tittar in idag. Mycket för mig ny kunskap.
    Vackra klockor och den handsnidade sticker verkligen ut.
    Vet att farmor hade en klocka som slog en gång i timmen och det dröjde länge innan jag "slutade" höra den.
    Tack för ny kunskap.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min farmor hade med en klocka som slog varje timme. Jag lyckades aldrig tänka bort det där plingandet, så farmor stannade klockan när min syster och jag skulle sova och sen satte hon igång den igen på morgonen. Hon var världens mest omtänksamma person.

      Radera