lördag 10 december 2022

Lucka 10

Festernas fest


Nobelbanketten räknas som festernas fest i Sverige. Efter att ha ställts in två år i rad är det nu dags för årets fest. Banketten har hållits den 10:e december sedan 1903 med några uppehåll. 

Prisutdelningen måste jag nog erkänna att jag inte är så intresserad av, men jag brukar ändå titta på den. Det som jag mest ser fram emot är givetvis banketten och damerna i sina vackra kreationer. Vår drottning är alltid tjusigt klädd och första gången hon syntes på banketten bar hon en gul klänning. 


T.o.m. de största fester drabbas av skandaler, även om det kanske i efterhand blir mer som roliga episoder.
Under middagen sträckte sig fysikpristagaren Burton Richter fram och använde sin sked att smaka på en sås från drottningens tallrik. Här hade det kanske behövts en kurs i bordsskick innan festen. 

Det har hänt en del andra fadäser under banketterna. Ett par politiker har varit i blåsväder. Fredrik Reinfeldt slickade sig om fingrarna och Göran Persson pratade i mobil. Både måste ha varit medvetna om att det fanns kameror överallt och borde kanske tänkt sig för mer än en gång. 


Damernas klädsel har varierat mycket under åren, och för det mesta har det varit väldigt vackra kreationer. Smaken är ju olika, så det som är vackert för en är kanske vedervärdigt för en annan. Ovan ses Birgit Friggebo med sin omtalade urringning.Sara Danius och Alice Bah Kuhnkes klänningar är lite mer påklädda och andas lite humor.


När Selma Lagerlöf 1920 fick Nobelpriset i litteratur bar hon den här klänningen. På banketten efteråt träffade hon på Knut Hamsun, som hade druckit avsevärda mängder sprit innan festen. Han ska ha gått fram till henne under dansen, knäppt med fingrarna mot hennes korsett och sagt: "Det låter ju som en klockboj! Kan jag ha seglat vilse?" En annan överförfriskad person var litteraturpristagaren Anatole France. Han somnade på podiet. Jag vet inte om det var innan han mottagit sitt pris så de fick väcka honom. 

Vår drottning tycker jag är den största stjärnan på den här festen. Hennes klänningar är alltid vackra.Det är roligt och se att Victoria återanvänder sin mammas gamla nobelfestklänninger.

30 kommentarer:

 1. Hur får du fram all information? Jag sitter här och gapar med öppen mun. Du är helt suverän på research. Det har jag visst sagt förut.
  Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig tittat på banketten på tv, men väl läst all "skvaller" i tidningarna efteråt. Dessutom känner jag en tjej som jobbade som servitris och gav lite inside info. Men det var länge sedan.
  Vår drottning var och är vacker. Det är Victoria också. Hur f*n klurade du ut att Victoria återanvänder Silvias klänning... Eloge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag skriver ju inläggen utifrån vad som roar mig och det är alltid kul om det kan roa någon annan också. När jag sitter i tandläkarväntrummet brukar jag läsa skvallertidningar och där dyker både det ena och det andra upp.

   Radera
 2. Jag gillar Selmas klänning =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag med. Gamla modeller är så tjusiga.

   Radera
 3. Helt klart festarnas fest och orsaken är ju kunskap och utveckling, litteratur och fred. Dessa klänningar! I alla läckra utföranden, tyger o färger. Även att göra bort sig hör till ...
  Selmas klänning SÅ FIN! Knut H och fler män i branschen var avundsjuka på henne. Och Ja, det bli bankett i soffhörnan hos mig idag :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nobelpriset är ju känt överallt och det är kul att det uppmärksammas. Jag tycker om gammaldags kläder. Modehistoria är väldigt intressant.

   Radera
 4. Här har vi ganska olika tankar. Nobelpris bra! Festen och alla överdådiga kläder... inte min grej. Förstår inte att det inte kan duga med vanliga finkläder....
  Tittar aldrig på festen, men skulle kunna tänka mig att se prisutdelningen. Det är ju folk som ...förhoppningsvis... gjort något betydelsefullt.
  Och det där med att inte få slicka sej om fingrarna... Så dumt. Prata i mobiltelefon...ja, om det är extremt viktigt. Annars gör man ju inte det när man sitter vid en middag... I gåbortskläder.
  Och smaka på såsen.. ja, det var tveklöst lite annorlunda!
  Tack för denna lucka... som gav mig lite vatten på kvarnen min. Kram!//Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att Nobelprisen är det viktigaste men utdelningen är så urbota trist att titta på. Först ett långrandigt tal om något jag inte alls begriper och sen delar kungen ut priset. Same procedure osv...Det bästa enligt mig är när gästerna kommer nerför trappan för då får jag se klänningarna. Eftersom mode och modehistoria är mitt stora intresse sitter jag som klistrad då för att se skärningen på klänningarna. Vi har lite olika åsikter ser jag. Inte behöver man slicka sig om fingrarna. Jag tror säkert det finns servetter där. Kul med olika åsikter tycker jag.

   Radera
 5. Hajade till när jag såg översta bilden med alla hamburgerkartonger på rad. Det skulle väl vara något det, på festernas fest.
  Visst är det roligt att se de olika klänningarna men jag är mest intresserad av blomsterdekorationerna och när dom tittar in i köket. Ikväll krockar banketten dessutom med fotbollen så jag kommer att titta i början och sedan spela in resten för att senare snabbspola mig fram till de partier jag är intresserad av.
  Minns när Kronprinsessan återanvände Drottningens klänning. Det gillade jag!
  Tack för lucka 10 och ha en trevlig kväll framför tv:n och Nobelbanketten!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blomsterdekorationerna tycker jag med om att titta på. Jag har faktiskt stulit idéer därifrån...i mindre skala...till fester vi haft här hemma. Besöken i köket är med intressanta, även om jag inte är någon matmamma. Beundrar att de är så skickliga. Hos mig krockar inte banketten med fotboll. Av nån konstig anledning går det inte att ta in fotbollskanalerna på vår TV. Jag gillade med att Viktoria använde en gammal klänning. Hon har i och för sig gjort så med flera av sin mammas kläder.

   Radera
 6. I dag får man bänka sig framför tv:n och njuta av allt vackert. Det hör verkligen december månad till!
  Ha en fin lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nobelbanketten är en tradition som jag hoppas alltid ska finnas.

   Radera
 7. Jag förstår att det är lilla julafton för dig att studera vackra klänningar m.m. När jag gjorde långpraktik i Stora Staden fick vi som var där uppe besöka "lokalen" dagen efter festligheten. Ska jag vara ärlig så hade jag inte uppskattat sitta där i flera timmar. Det skulle vara för att ställa till med årets grej. Men det hade inte varit något med mobil. Den hade inte åkt upp. Inte heller hade jag grävt i drottningens sås. Men Victoria hade jag gärna haft som bordsdam. Är det okej att jag ändrar mig? Jag tar ambulanshelikoptern från plattan. Var är nu inbjudan???
  Kram från Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul att vara där på plats. Om du är lika förvirrad som jag så kan jag garantera att du aldrig hittar din inbjudan.

   Radera
 8. Fest, glitter och glamour, vilken överdådig start en kulen lördagsmorgon! Tack för alla fina bilder!
  Ha en skön lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att få drömma sig bort ibland.

   Radera
 9. Jag är ju din motsats i detta med mode och kläder, speciellt såna här kläder - och tittar aldrig på Nobelbanketten. Måste ändå ge dig en stor eloge för allt arbete som du lägger ner på dina luckor - och det är alltid väldigt roligt att öppna dem!
  Ha en finlördag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar mode och du gillar otäcka insekter. Det är väl så långt ifrån varandra man kan komma. Tur att inte alla har samma intressen. Så trist det hade varit då.

   Radera
 10. Visst är det festernas fest och jag tycker det är roligt att se delar av programmet. Prisutdelningen är jag inte så road av men vackra klänningar tittar jag gärna på! Nog förväntar man sig att alla har ett normalt bordsskick. Jag menar hur kan man komma på tanken att smaka från någon annans tallrik...

  Önskar en fin lördag nu!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag begriper inte heller vad karlen tänkte...eller det gjorde han klart inte.

   Radera
 11. Kul att Viktoria ärver lite kläder, att även de kungliga kan återanvända.
  Roligt att se alla fina kläder, men en del ser bedrövliga ut.
  Ha en fin helg! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att allt inte är snyggt.

   Radera
 12. När jag läser kommentarerna här så slår det mig att Nobeldagen verkar bjuda på något intressant för nästan alla. Många kollar kläder och smycken, någon blommorna, någon föredrar att se prisutdelningen. Ibland tittar jag också på den men oftast blir det bara banketten. Se de vackert dukade borden, juvelglitter och tjusiga klänningar. Det är lika spännande varje år att gissa sig till damernas färg- och modellval, speciellt de kungligas.
  Och just nu kanske vi behöver få uppleva lite extra fest i en annars så tilltufsad värld.
  Ha en fin tredje advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror precis som du att vi behöver lite fest och flärd nu efter pandemi, krig och elstrul. Man måste få drömma sig bort ibland.

   Radera
 13. Det var inte mycket Birgit Friggebo döljde!
  Svar.."kalsongmodet" är snart helt borta!
  Ha det så gott!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det var en ganska djup urringning.

   Radera
 14. Visst är detta festernas fest. Stort tack! Så roligt att läsa.
  Och i år var det ju också uppsamlingsheat för nobelpristagare med familjer från 2021. Om det även kom några från 2020 vet jag inte.
  Har här hemma varit med på festligheterna under hela dagen och kvällen. Så roligt och intressant. Jag log och mindes.
  Vid två tillfällen har jag har varit på två Nobelbanketter, 1969 (som student) och 1974 som medbjuden och det var verkligen så roligt.Minns också mina klänningar.
  Vet att mina föräldrar 1974 så mig på tv då, dansandes i Gyllene salen och jag hamnade sedan med på bild i tidningen ""Hänt i veckan".Ja, det var då det.
  Och detta med att återanvända klänningar är ju perfekt.
  Minns också Sara Danius vackra kreationer från festen.
  Varm kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev inne hos dig att det måste ha varit en upplevelse att få vara med på Nobelbanketten. Det är sånt jag bara kan drömma om. Det skulle var kul att se hur dina klänningar såg ut ifall du har kvar dem och höra lite hur det går till på banketten. Har läst nånstans att det skulle vara nån slags förberedelse för gästerna innan festen. Jag undrar så om det stämmer.

   Radera