måndag 12 december 2022

Lucka 12

Tolvan Tolvansson


Övningspatienten Tolvan Tolvansson i journalsystemet Take care stängdes ner den 27 maj i fjor. Den fiktiva övningspatienten hade länge använts i utbildningssyfte. Där kunde man testa att sätta diagnoser, ordinera behandlingar och krångla med läkemedelsordinationer utan att det drabbade en riktig patient. Till slut blev journalens innehåll så omfattande att det tog en evighet att ladda ner den.

Personnummersystemet infördes 1947. När vi gick över till 2000-talet kunde det ibland bli lite underligheter eftersom siffrorna för år, mån och dag fortfarande bara skrevs med två siffror. Tolvan Tolvansson väckte en del uppmärksamhet genom åren. "Patienten" hade personnumret 121212-1212. För 10 år sedan tog SR upp problemet eftersom det fanns en risk för att en nyfödd pojke skulle kunna få personnumret och Tolvans samtliga diagnoser. -"Det är kanske inte så kul för en nyfödd att ha varit både gravid och dödförklarad flera gånger om," skrev SR. Skatteverket, som tidigare inte kände till Tolvansson, spärrade snabbt numret. Det finns ingen person som fick det personnumret.

Nu har övningspatienten till slut fått en välförtjänt evig vila. Så här lyder den sista journalanteckningen för Tolvan Tolvansson, en dikt skriven av Nils Ferlin.

Vårt liv är en vindfläkt, en saga, en dröm,

en droppe som faller i tidernas ström.

Den skimrar i regnbågens färg en minut,

 brister och faller, och drömmen är slut.

Vila i frid.

121212-210527

38 kommentarer:

 1. Det är första gången jag hör talas om Tolvan Tolvansson men vilken kul "figur" det var på sitt sätt. Som sagt, i bloggosfären lär man sig alltid någonting nytt ( ja, egentligen gammalt här ;)) . Nils Ferlins dikt är som alltid väldigt fin.
  Ha en fin måndag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte han är så bekant för allmänheten. Jag har inte heller hört talas om honom tidigare.Rena lyckoträffen när jag letade luckinlägg.

   Radera
 2. Ny information idag igen =) Jag har en släkting med ett annat coolt personnummer där år, månad och dagar följer varandra som i 080910, fast nu är det inte den kombinationen hon har men du fattar! Ha en bra måndag och dikten är så sann =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nummerkombinationer kan bli ganska kul. Det är i varje fall lätt att komma ihåg dem då.

   Radera
 3. Har aldrig hört om.. Tack för ännu en allmänbildande lucka. Vacker dikt! Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
 4. Tänkte på att idag är årets tema extra mycket, som en lilla julafton, med tanke på datumet. Vad intressant. Den fiktiva personen kände jag inte till. Stackars Tolvan med alla sina diagnoser. Måste varit skönt för honom när han fick somna in stilla. Nu tror jag inte jag glömmer honom på länge. Nisses dikter har jag varit förtjust i väldigt länge. Men gå till tandläkare är jag inte lika förtjust i Helst inte när de varnat överallt för rejält oväder på vår ö. Är halvlögnen godkänd tro? När jag skriver ett SMS och berättar att jag tyvärr blåst bort till grannön Öland.
  Kram från B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Du låter som jag. Tidigare ringde jag alltid återbud till tandläkaren för jag var nervös. En gång berättade jag det när jag kom dit att jag var rädd för tandläkarbesök. "Ja", sa hon, vi har märkt det, "därför sätter vi alltid automatiskt upp en ny tid till dig så du inte ska gå för länge". Kändes lite genant att de kommit på mig, så nu går jag dit när jag blir kallad...och min tandläkare är toppen.

   Radera
  2. Kul att läsa. Min hade gått i pension. Den nya var en jättetrevlig ung manlig. Sköterskan som jag träffade först var lika trevlig. Så mycket sådant gör. Bäst var att jag var hålfri. Men vilken halka. Jag hade med kameran för att plåta en byggnad mitt emot mottagningen. Jag fick ta tag i ett räcke och dra mig ner och en stund senare upp igen. Det finns inte många sandkorn och kullerstensgator som är backiga är inte att leka med för en gammal gubbe.

   Radera
  3. Ta det försiktigt i halkan!

   Radera
 5. Tänk så roligt det är att få komma in här och få höra om sådant jag aldrig hört förut. Och Nils Ferlins dikt är så vacker.

  Övergången till 2000-talet minns jag mycket väl då jag jobbade som it-utvecklare. I god tid innan den magiska nyårsaftonen 1999 hade vi modifierat alla våra datasystem så att alla datum skulle innehålla sekel. Spänningen var stor när vi passerade tolvslaget men allt gick bra.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns med hur mycket skriverier det var då om allt som skulle kunna strula.

   Radera
 6. Det var nog klokt att det numret togs bort så att ingen av misstag fick en drös diagnoser. Räcker gott och väl med sådana man kan får den naturliga vägen.
  Jag minns också att man befarade att mycket skulle hända när vi bytte århundrade men det visade sig vara en storm i ett vattenglas och allt gick som det skulle.
  Ferlins ord är vackra men vemodiga.

  Önskar en fin måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns också så mycket skriverier dte var vid sekelskiftet. Dikten är sorglig.

   Radera
 7. Hos dig får man alltid lära sig något nytt. Den här Tovan Tolvansson hade jag aldrig hört talas om förut.
  Ferlin kunde få till det minsann!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig hört talas om Tolvan,
  svar..Helgen går så fort!
  Ha en bra måndag1
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får erkänna att det hade inte jag heller innan jag läste det på nätet.

   Radera
 9. Må TT vila i frid - tillsammans med NF under finaste versen! Jag tackar så hjärtligt för ett härligt inlägg denna dag 12 och den ökade allmänbildning som du tillför!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Men så intressant. Detta har jag inte hört talas om förut. Så det kan bli. Tack för detta.
  Har läst tillbaka hos dig, eftersom jag inte har kunnat sitta vid datorn just något och det har varit mycket intressant och lärorikt att ha fått ta del av det du har skrivit vid varje lucköppning. För att inte tala om alla fina bilder. Älskar dessa galaklänningar.
  Ha en fin dag.
  Varm kram från Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Wiolettan! Så roligt att du gillar mina inlägg. Jag tycker också om att titta på tjusiga galaklänningar. Ibland behöver man något för att drömma sig bort från vardagen lite.

   Radera
 11. Å vad du är på hittig, som lyckas hitta alla roliga inlägg. Har aldrig hört talas om Tolvan Tolvansson.
  Ha en fin 12/12-dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
 12. Tolvan Tolvansson är en helt ny bekantskap för mig! Alltid tråkigt när någon går ur tiden men som avsked fick han en vacker dikt av Nils Ferlin.
  Ha en skön dag idag 12-12-22

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en ny bekantskap för mig med.

   Radera
 13. Vilket härligt inlägg ... igen! En ny bekantskap ... men lite för sent då Tolvan nu vilar i evigheten :) En fin dikt blev det på färden!
  Kram

  SvaraRadera
 14. Råkade ramla in på din blogg just idag och fick se minnesrunan över Tolvan Tolvsson, som vi kallade vår ”patient”. Då jag arbetade på sjukhuslaboratorium hela mitt yrkesverksamma liv figurerade Tolvan ofta när vi testade apparater, analyser och datasystem. Så skönt för hen att få gå in i den eviga vilan och med en fin dikt också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att få kommentar från en som är bekant med Tolvan. Tack så mycket!

   Radera
 15. Kul att få ta del av, finurligt att ha en sådan skapelse till sin hjälp.
  Vila i frid Tolvan.

  Ha det bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar som han gjort mycket nytta under sin "livstid".

   Radera
 16. En av mina favoritdikter sedan många år. Så är det!

  SvaraRadera
 17. Hur f*n får du reda på sånt????!!!!! Fantastiskt. Hade aldrig hört talas om Tolvan Tolvansson. Men uppfinnaren av namnet var skärpt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara ramlade över figuren när jag letade efter 12-idéer. Det var ett smart val av namn.

   Radera
 18. Tack, vad trevligt att öppna denna lucka. Här fick jag lära mig en hel del nytt. Och dikten av Nils Ferlin är en favorit.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att leta på nätet, för jag brukar hitta så mycket annat än det jag tänkt från början. Nils Ferlin hade gåvan att skriva så man blev berörd.

   Radera