måndag 5 december 2022

Lucka 5

Talande smycken

Under en stor del av både 1800- och 1900-talet var broschen en självklar del av munderingen, åtminstone för kvinnor. Det var först på 90-talet som den försvann ur modet. Som smycke betraktat är broschen lättburen och kan sätta piff på vilken tråkig klädsel som helst. Men den är också ett oslagbart sätt att kommunicera. En strassbeströdd spindel på kavajslaget kan signalera allt från självständighet till ett diskret hot.


Många mäktiga kvinnor har förstått broschens signalvärde. Madeleine Albright valdes den 5 december 1996 till USA:s första kvinnliga utrikesminister och hon är känd både för sitt politiska arbete och för sina broscher. Hon hade en stor samling broscher och många av dem hade hon hittat på loppisar och i antikaffärer. Hon berättar i sin bok Read my pins att intresset började med att Iraks diktator Saddam Hussein kallade henne "en orm utan motstycke". Hennes svar blev att under deras nästa möte bära en brosch i form av en orm, för att signalera att hon hört honom men inte var särskilt rädd. Efter det blev broschen hennes signum. Det var ett sätt att förmedla en sinnesstämning men också att visa att hon hade sinne för humor.

-"Bra dagar bar jag blommor och ballonger, och dåliga dagar alla möjliga sorters insekter och köttätande djur, " sade hon i en intervju när 200 av hennes broscher visades på Smithsonian Castle i Washington. 

När hon mötte Nelson Mandela satte hon en zebra på axeln... 

...och vid ett möte med Arafat i Palestina ett bi efter Mohammad Ali´s devis (flyg som en fjäril-stick som ett bi). Hon bar alltså broscher som ett uttryck för vad som saknades eller vad hon tänkte i den diplomatiska situationen. 

Till exempel bar hon sniglar eller krabbor när hon ville uttrycka sitt missnöje över det tröga samtalet. Det är ju bra att ha ett hemligt vapen, och det är särskilt bra om det inkluderar humor.

Det har funnits åtminstone ännu en kvinna som lät sina broscher tala, nämligen Storbrittaniens förra drottning. När USA:s dåvarande president, Donald Trump, var på ett tre dagars statsbesök i Storbritannien bar hon bland annat en brosch som hon fått i gåva av Barack och Michelle Obama. Det är väl tveksamt om Trump fattade vinken.

36 kommentarer:

 1. Talande och bra rubrik. No. Jag tror han var för självgod för att förstå vinken. Vilket smart sätt att uttrycka tankar m.m. Finns alla möjligheter att på ett fredligt sätt visa sina åsikter eller bara sinnesstämning. Jag tycker broschen ska få en ny gyllene tid. Betydligt bättre av många skäl än att "kladda" på kroppen. Kram från Boschen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. Jag gillar inte tatueringar. Haha! Du lyckades inte lura mig med ditt alias. Ett tips! Byt ut ch mot s och plocka fram gitarren.

   Radera
 2. Stiliga färgglada Elisabeth ♡
  Just nu bär jag bara rosabandetbroschen, men jag borde kanske byta ut den på jackan nu till något annat. Ha en bra måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drottning Elisabeth var alltid så snyggt och färgglatt klädd.

   Radera
 3. Intressant ! Som alltid
  Har några broscher i gömmorna. Någon present, flera efter min mormor Hon bar ofta brosch
  Har nog köpt några också
  Har använt dem ibland. Borde absolut ge dem ett uppsving Får kolla om de ligger där jag tror att de är.
  Tack för luckan. Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt också letat fram mina gamla broscher.

   Radera
 4. Vilken morgon! Vilket häftigt och intressant inlägg - människan bakom storheten. Nu ska min brosch och mina pins fram! Som hör till mäktiga kvinnor ... Hi hi. Kollar lite extra på bilderna av de där två, så olika, men styrkan har de gemensamt. MA lite mer sturskfin och Drottningen är verkligen söt.

  SvaraRadera
 5. Smarta kvinnor! Broscher är ju talande men jag har aldrig tänkt dem som ett maktspråk, men visst är de symboler även för detta. Även jag har någon brosch kvar i mina gömmor. Ska söka upp den/dem och återkommer i mitt eget inlägg längre fram under dagen. Fint inlägg Gunnel! Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul och se vad du hittar i dina gömmor.

   Radera
 6. Fantastiskt rolig och intressant luckläsning denna grå decembermorgon. Tänk, jag har aldrig haft brosch, varför vet jag egentligen inte, är väl ingen broschmänniska. Minns att min mamma hade brosch när vi skulle gå på fest. Har dom kvar i ett litet smyckeskrin. Gillar Madeleine Albrights orm och en djärv gissning är att Donald Trump inte förstod vinken.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som du att han inte förstod vinken, men det var väl vad man kunde vänta sig.

   Radera
 7. En intressant lucköppning som alltid! Jag har ett par gamla broscher efter min svärmor och efter farmor ... men inget jag använder. Kanske dags att börja göra det :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller använt brosch på många år, men det börjar ju bli lite mer modernt nu igen, så det är kanske dags.

   Radera
 8. Så många vackra och talande broscher! Själv har jag ingen brosch, det är inte min grej. Men min mamma hade några stycken och som barn tyckte jag att hon var väldigt fin när hon bar dem.
  Ha en skön måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ett ganska enj´kelt smycke att bära, men har väl förr ansetts mer som ett tantsmycke. Idag är det annorlunda.

   Radera
 9. Vilket intressant och lärorikt inlägg och vilken smart Madeleine Albright! Hoppas att budskapen gick fram men när det gäller vissa män kan det vara tveksamt... Numera tycker jag att broschen är ett underskattat smycke för visst kan den många gånger vara pricken över i!

  Kram och god måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker med att en brosch är ett enkelt smycke att piffa upp ett plagg med. Jag får nog göra en inventering och se vad jag har.

   Radera
 10. Jag har många broscher ,ska ta och kolla dom! Jag vet att jag inte har någon med orm.
  Svar..Du har så rätt Godiset är alltid vid kassorna!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett ormarmband, men nog ingen brosch.

   Radera
 11. Det finns många fina brocher. Jag har en spindel som är min favorti.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. En brochspindel kan jag tänka mig, men en riktig spindel är läskig....alldeles för många ben.

   Radera
 12. Brosch borde jag ju bära.Jag tycker det är fint, ändå gör jag inte det. Ska nog bättra mig där .. jag är ibland på loppis och där finns de nog att köpa. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hittat en del mycket snygga på loppis.

   Radera
 13. Så intressant Gunnel! Jag har några broscher som jag aldrig använder. Jag kanske skulle ta och plocka fram dem.
  Ha en glad måndag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Broschen är värd att komma till heders igen.

   Radera
 14. Verkligen maffiga smycken på paranta damer :-)
  Kul att hitta decemberluckor också hos dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har upptäckt att det är kalendertid lite varstans.

   Radera
 15. Har en och annan brosch liggandes, bl.a. ett får i keramik som är min favorit. Men den enda "brosch" jag använder nu för tiden är majblomme-pinsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland glömmer man bort vad man har i sin ägo. Jag får nog göra en liten inventering.

   Radera
 16. Väldigt roligt att läsa om broscher och symboliken här. Något jag aldrig tänkt på tidigare. Har en del broscher som jag ärvt av min mormor, av min mamma och en camé som pappa en gång gav till min farmor.
  Har varit väldigt dålig på att använda broscher men har haft dem ibland på ett kavajuppslag och just inte tänkt på symbolvärdet.
  Madeleine Albright var ju en kvinna med stuns och humor och ingav respekt. Kul att hon också använde sig av olika broscher för att förmedla olika saker.
  Stort tack för innehållet i denna lucka.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt aldrig funderat över att en brosch kan ha ett tyst budskap, men det är väldigt smart tänkt av Madeleine Albright.

   Radera
 17. Vilken fantastisk research du har gjort! Har aldrig tänkt på att M Albright hade broscher på sig. Det har jag däremot tänkt på vad gäller den engelska drottningen. Men jag visste inte att broscherna hade en innebörd, en betydelse.
  Tack tjejen! Jag bara älskar din lucköppning:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! mycket av det som jag har bak mina luckor är sådant som jag inte heller visste något om eller hade funderat över tidigare. Om jag sen kommer ihåg det i fortsättningen är en annan femma.

   Radera
 18. Jag älskar broscher och har många och nu ligger de bara där. Nästan ingen bär ju det nu för tiden. Då jag var ung och även medelålders så hade jag nästan alltid en brosch på mig och det var helt naturligt och vanligt.
  Detta om Drottning Elisabet visste jag inte.
  Tack så mycket för ännu en intressant lucköppning.
  Varm kram från Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många vackra eller roliga broscher som man kan variera md efter humör, precis som Madeleine gjorde.

   Radera