tisdag 13 februari 2018

TV-kväll


Det finns ett TV-program som jag gillar och det är På spåret. Jag tycker nämligen om frågetävlingar. Det är ytterst sällan jag kan gissa vart de är på väg bara genom att se på filmen som fladdrar förbi, men ibland är ledtrådarna sådana att man får en snilleblixt och jag har lyckats lösa en del resmål. I fredags gick första resan till München. Det är ingen stad som jag besökt men frågorna kan ändå vara sådana att man har en chans att gissa rätt....och ibland t.o.m. vara bergsäker på svaret. Kristian pratade om en motståndsrörelse som startats av studenter i München och då tänkte jag direkt på Vita rosen. Vilken tur att Rasmus hade haft den uppgiften i sin klass tidigare, annars hade jag inte kunnat det.


Jag lyckades få rätt på några andra frågor också, men tävlingen är väldigt bred, så det gäller verkligen att kunna lite av varje. Det måste vara nervöst att sitta där i tågvagnarna och kunna plocka fram svaren så på direkten. För egen del tror jag att jag hade blivit helt blockerad och inte kunnat komma på någonting. Det är alltid väldigt lätt att sitta hemma i fåtöljen och svara på frågor.

När mina barn var yngre fanns det ofta underhållningsprogram för hela familjen på lördagkvällarna. Nu är lördagen nästan den sämsta TV-kvällen på hela veckan. Varför görs det så dåliga program idag? Repriser matas vi med stup i kvarten. Kanske det blir billigare, men också mycket tråkigare än att få se ett helt nytt program.


Vad är tro anledningen till att det visas så lite program som vänder sig till den äldre publiken? Ett förslag är att berätta om några som varit gifta länge och planerar sitt silverbröllop eller guldbröllop eller kanske t.o.m. diamantbröllop. Där hade säkerligen varit material att plocka fram från deras långa liv tillsammans. Det hade t.o.m. gått att få in lite allmän historia i det hela. En sådan programserie hade varit minst lika intressant som alla serier om att träffa den rätte eller före detta rätte.


I sommar firar Göran och jag guldbröllop, men det kommer inte att visas något om det på TV.

30 kommentarer:

 1. "På spåret" är ett av de bästa programmen som sänds. (Och ännu bättre vore det om Kristian Luuk slutade skrika.) Angående frågorna så kan de vara väldigt kluriga. Man blir riktigt glad när man lyckas svara på någon av dem.
  Annars precis vad jag också tycker om TV-programmen (och skrev om på min blogg). Mycken underhållning numera ligger just på enfaldighetens gräns. Annat var det förr. :) Undrar om inte flams-tramsig underhållning är lika skadlig för intellektet och hjärnan som näringsfattig snabbmat är för resten av kroppen.
  Må gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både du och jag har samma uppfattning om "skrikiga" programledare. Det finns så många intressanta ämnen att ta upp, så det är konstigt att inget sånt tas upp av programmakarna. Naturligtvis är det inte lätt att göra alla nöjda,

   Radera
 2. På Spåret är fortfarande ett riktigt trivsamt program.
  Några få gånger har jag vetat vart de är på väg. För det mesta kan jag väldigt litet.
  Lördagarna är även hos mig dåliga med tanke på TV-utbudet. Jag tittar i stort sett aldrig på TV numera.
  Ert bröllopskort är verkligen fint. Kanske lugnast att det inte blir ett TV-program utan ni kan fira i lugn och ro. :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också det blir bättre med ett lite mindre firande.

   Radera
 3. Kan bara hålla med! På spåret är ett av mina favoritprogram också - och precis som du kom jag ihåg Vita rosen!
  Annars är det som sagt glest med program på lördagskvällarna - ja, om man inte tittar på Melodifestivalen då - och det gör vi inte! Tur att man kan hitta så många trevliga program i arkivet på SVT Play.
  Du får skriva en rad till tv- kanalerna och lägga fram din idé!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar inte heller på Melodifestivalen. Ibland har jag läst i tidningarna om personer som skrivit in och lämnat förslag, men jag tror inte det blivit mycket mer än så.

   Radera
 4. Jag gillar också "På spåret" även om jag inte tittar varje gång. I vår ungdom var allt så nytt, TV var nytt, vi hade inte blivit lika blassé på TV-program. Det finns några få TV-program jag vill se, Rapport, GW Persson, Husdrömmar. Finns många fler som är sevärda men jag tittar för litet på Tv för att känna till.

  Instämmer dock i att allt för mycket skrik och löjliga manér från en del programledare, kvinnan som leder "Så ska det låta" är en katastrof för det programmet, tycker jag. Avstängningsknappen använder jag ofta, finns annat än TV som lockar mig mer. Bl.a böcker, korsord, datorn, där jag väljer vad jag vill läsa eller titta på! Kanske är det den bästa manicken på TV:n :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En väldans tur med avstängningsknappen, så man slipper eländet. Smaken är så olika och det finns säkert publik som gillar de program som finns, men det borde vara större bredd på dem. Bra med SVTPlay där man kan välja när man vill se ett bra program.

   Radera
 5. Jag tycker också mycket om "På spåret" och ibland gissar jag rätt. Lund knep jag på tio poäng och ibland kan jag några frågor. Dock är vissa väldigt svåra så jag hade inte varit självskriven i finalen ;-)

  Hoppas era år tillsammans firas även om ni inte hamnar i TV.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag kopplar ofta upp datorn till TV`n och kollar på något som jag missat. Söndagskvällen visas det ofta någon bra film med början kl 21,00.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De bästa programmen....enligt min smak...är alltid väldigt sent på kvällen.

   Radera
 7. Yvonne Ulla Bengtsson13 februari 2018 kl. 11:36

  Ett sådant program hade varit intressant .Tyvärr så är det inte många som är gifta så många år!
  Vi hade varit gifta 52 år när Kjell dog.
  S.... Snön vattnar! :-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nog inte så vanligt att leva tillsammans så många år, men därför hade det varit kul att uppmärksamma de som har haft den förmånen.

   Radera
 8. Som tur är finns tv play. Där kan man ofta hitta något som är intressant!
  Vilken fin bild på er!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Bra att man nu kan välja vilken tid man vill se ett program.

   Radera
 9. Det enda programmet där jag gissat ort direkt på tian var Växjö eftersom jag kände igen domkyrkan med de två tornen som svischade förbi. Men några av musikfrågorna har jag gissat rätt på. Nu senast flagiolett. Men när det gäller musikfrågorna för övrigt brukar jag inte kunna någonting och vet sällan vilka artisterna eller grupperna är heller. Det här programmet är det väl mest pensionärer som tittar på (inget av mina barn ser någonsin på det i alla fall) och då hade det varit roligt att få höra något från den äldre populärmusiken som evergreens med tillhörande artister.
  Kram från Ingrid som för det mesta tittar på TVplay på datorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att musiken borde vara mer varierad.

   Radera
 10. Börjar med att gratulera till guldbröllopet i förskott! Det är inte alla som lyckas hålla ihop så länge.
  På Spåret tittar jag gärna på. Jätterolgt med frågeprogram, även om det är svårt att svara på frågorna. Tycker faktiskt att det var lite lättare i början.
  Ibland tittar jag på programmet med ungdomarna. Det är extra roligt, för då hjälps vi åt och har olika kunskapsområden.
  Detsamma gäller förresten Melodikrysset på lördagarna. När vi har tid till att lyssna på programmet, då sms:ar vi varandra det rätta svaret. Jag har märkt att jag har väldigt dålig koll på de nya artisterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner inte heller igen de nya stjärnorna. Då är det bra när man kan tävla ihop flera generationer.

   Radera
 11. Jag kollar så mycket jag kan av Os,,vilken skön seger det blev för Stina,,vilken tjej,dom övriga i loppet blev ju statister..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att tidsskillnaden är så stor, så det inte blir bara sport på TV:n.

   Radera
 12. jag tycker det visas mycket bra program i svt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror klart på vad man är intresserad av. Smaken är så olika.

   Radera
 13. Jag gillar också "På Spåret" och vill inte missa det. Någon enstaka gång har jag prickat in destinationen, men det är så kluriga ledtrådar för det mesta, så jag går bet.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Destinationen är oftast svårknäckt, tycker jag, men delfrågorna har man ändå lite chans att lösa.

   Radera
 14. Jag älskar också frågesporter, bara jag slipper musikfrågesporter, Så ska det låta och dylikt...Jag lyckas sällan klura ut svaren men lär mig nytt varje gång. På datorn spelar jag Backpacker, ett geografispel som också är jättespännande. Såg nu att det kommer en ny säsong av tävlingen Kontrapunkt som jag njöt jättemycket av förra året. Jag kan nästan ingenting med det var så proffsigt och bra gjort och intressant. Man kan behöva förkovra sig även i sånt som man inte är insatt i. Från sin egen tevesoffa behöver man ju inte skämmas över sin okunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid kul att få lära sig nåt nytt, och det brukar alltid vara något som fastnar i hjärnan.

   Radera
 15. Vad söta och stiliga ni är på fotot. Jo. Jag gillar din programidé till 100 % och jag tycker att du och Göran borde vara det första paret i den nya serien som ska ha bästa tid på lördagskvällarna. Sedan kunde vi avsluta med en engelsk deckare.
  Kram från Bosse som också gillar frågeprogram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den engelska deckaren är jag med på, men jag är nog lite för blyg för att vara med i TV.

   Radera