måndag 5 februari 2018

Besök i Danmark


I lördags förmiddag åkte Ulrika och jag till Köpenhamn för att gå på en handarbetsmässa. Jag läste att det var Danmarks största och det kan säkert stämma, för den var megastor. Mässhallen låg i Rödövre strax utanför Köpenhamn och Bo och Rasmus släppte av oss där, sen fortsatte de till Köpenhamn för att roa sig med andra saker. Man blev nästan alldeles vimmelkantig när man kom in i hallen och såg alla dessa utställare och besökare. Även om det var många som kommit dit var det inte särskilt svårt att ta sig fram och titta på det som vi tyckte var intressant.

Det fanns väldigt mycket garn och tyg där men också smyckematerial, symaskiner och färdiga kläder. Jag skulle kunnat köpa hur mycket material som helst på mässan, men jag sansade mig och tänkte att nån gång ska ju det köpta göras klart också. Ibland är jag lite av en tidsoptimist och tror att jag hinner hur mycket som helst. Det är rena himmelriket att gå runt och titta och känna på alla garner i olika färger och kvaliteter. Vi fick väldigt många tips på nya tekniker, så nu är det you tube-letande efter instruktionsvideor som gäller en tid framöver.Symaskiner är alltid med på handarbetsmässor och det är något som jag aldrig skulle kunnat vara utan. Om jag tvingas välja mellan symaskin och spis så är valet enkelt. Det finns gott om matställen här i närheten. Det är ofta män som står i de här båsen för att demonstrera symaskiner och det har alltid förundrat mig. Givetvis finns det många karlar som är skickliga att sy, men jag tror inte jag är helt ute och reser när jag hävdar att det är övervägande kvinnor som köper maskinerna.  Det är precis som om att bara för att ordet slutar på -maskin så måste det vara en karl som ska stå och prata om varan. Samma sak gäller för diskmaskin och tvättmaskin. Man behöver inte vara ett tekniskt geni för att kunna använda de grejerna.


Det fanns faktiskt kvinnlig personal också. När det gäller lite enklare varianter där man måste ha lite vana för att sy är det oftast kvinnor som sitter och visar. Däremot när det gäller de nyare datasymaskinerna är det nästan uteslutande män. Hur svårt kan det vara att demonstrera en maskin som syr själv bara man trycker på en knapp? Jag har en sån i min "maskinpark". Det enda jag behöver göra är att trä maskinen med den trådfärg jag vill sy med, ställa in vilket mönster den ska brodera på dataskärmen och trycka på en knapp. Sen kan jag gå och ta en kopp kaffe eller vad jag vill göra och återvända när det är dags att klippa av tråden.


Den står vid ena sidan på mitt sybord, där jag även har den maskinen jag använder mest när jag syr vanliga sömmar. Mitt emot står overlockmaskinen som används vid överkastning och sömnad i elastiska tyger.


Inne i hobbyrummet har jag en filtningsmaskin, som har 7 nålar. Den träs inte med nån tråd utan man syr fast dekorationer genom att de här nålarna går upp och ner ungefär som när man  nålfiltar. Den passar mer bland hobbygrejerna eftersom det inte är tal om någon riktig sömnad. Här inne förvaras också batterisymaskinen som Rasmus använde mycket när han var liten. Snart vill nog Zoé testa den. 


De här nya maskinerna är givetvis inte sådana skönheter som de gamla maskiner jag har stående i mitt vitrinskåp. 
 Det är trampsymaskiner som jag samlat på mig. Bl.a. har jag min mors, min svärmors och min farmors maskiner plus några som jag köpt på loppisar. Benställningen under maskinerna skruvades loss och de tjänstgör nu som ben till mitt hobbybord och lite annat. Jag har även några minisymaskiner som prydnad på väggen.

18 kommentarer:

 1. Åh, så mycket intressant! Där hade man kunnat gå många timmar. Gillar skarpt de två första bilderna du visar ... så snygga "tröjor". Du förfogar över fina maskiner till ditt syintresse. :)
  Må gott i Skåne! (Här har vi just nu -26° igen. Hugaligen!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sömnad har alltid varit min hobby och då är det kul att ha rejäla maskiner så jag kan sy i stort sett allt.

   Radera
 2. Det där ser ut att vara en mässa man kan besöka länge och bli litet vimmelkantig av.
  Min mamma hade en symaskin som man använde benet för att få igång maskinen. Den var eldriven men rätt gammal. Har inte använt symasking på väldigt länge så tror att jag håller mig borta och låter de som kan sy. :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån masken har jag med testat när jag gick i skolan.

   Radera
 3. Vilken härlig och inspirerande mässa men så stor! Förr sydde jag mycket men när maskinen lade av så blev det aldrig någon ny så jag får väl hålla mig till spisen. Lite lustigt att det är manliga säljare när majoriteten av kunderna förmodligen är kvinnliga. Ungefär som det finns en tydlig könsfördelning när det gäller lärarna inom slöjdämnena.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis. Finns nog inget ämne i skolan där det är så tydlig könsfördelning som inom slöjden.

   Radera
 4. Där var det ordning och reda på symaskiner och trådrullar!
  Jag hoppas att du har haft en fin början på veckan!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft strålande sol hela dagen, men väldigt kallt.

   Radera
 5. WOW inte har jag begripit vilket handarbetsmonster du är! Min bästa väninna som nu tyvärr flyttat tillbaka till storstan pysslade med alla typer av handarbete, men mest tovning, lapptäcken, virkning osv. Mycket gamla tekniker som hon ville fortsätta med.
  Jag har inte alls den lusten, jag är totalt nollställd när jag ser alla handarbetsgrejer. Tänk så olika man är,. jag går igång på bokmässan, inga tekniska prylar alls! Hoppas du fick med dig något lite i alla fall som minne av mässan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde inte låta bli att köpa något lite.

   Radera
 6. Vilken trevlig mässa. Förstår att du fick en hel del inspiration :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har så många idéer nu jag vill förverkliga.

   Radera
 7. Verkar ha varit en helt fantastisk mässa. Jag tycker alltid det är roligt att se på textila alster och textilt hantverk av alla slag, trots att jag bara syr det nödvändigaste. Jag förstår att du hade en väldigt trevlig dag. Första gången jag ser en datasymaskin, som du visar på din bild. Kul att du har en sådan hemma. Du får väl låta den brodera något så man får se hur den funkar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att göra mycket fint av textil.

   Radera
 8. Oj oj. Det där måste varit underbart för er två. Själv hade jag kollat med min namne och Rasmus och luskat reda på vad de skulle göra under tiden.
  Kram Bosse Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi stortrivdes på mässan. Bo och Rasmus besökte Guinessmuséet bl.a. och stegade upp i Runde Tårn.

   Radera
 9. Oj ... klart du älskar den mässan! Undrar om jag ens skulle klara att sy med en sådan där "självgående" maskin? Det finns säkert en hake - som att den måste träs - och då funkar det inte!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den trär nästan sig själv. Visserligen finns det några krokar som tråden ska gå genom, men den trär tråden i nålen på egen hand.

   Radera