onsdag 14 februari 2018

Importerade helger


Denna veckan är det Vänliga veckan och väldigt passande så är det idag Alla hjärtans dag. I stället för en veckas vänlighet borde det gälla alltid. Speciellt den här tiden på året behövs lite värme och omtanke. Alla hjärtans dag har vi importerat från USA precis som de flesta "nya" helger. Egentligen härstammar den från England och Frankrike och därifrån togs den vidare över Atlanten. Samma gäller för Halloween. Det firandet började på Irland och i Skottland och immigranterna tog med sig seden till USA. Konstigt att vi inte norpade helgen tidigare när den fanns på så nära håll.

Sverige har egna mindre "mathelger" som vi inte får glömma bort. Vi har Fettisdagen med fastlagsbullar. Våffeldagen är ju tyvärr en feltolkning av Vårfrudagen, men det överser man så gärna med efter första tuggan. Kanelbullens dag har många anhängare naturligtvis liksom kräftpremiären. Vad jag inte förstår är varför surströmmingspremiären är så styvmoderligt behandlad. Det är ju helt ok att äta sushi. Det är också rå fisk precis som surströmming. Midsommaren är nog den svenskaste av alla helger.

Sverige och svenskarna tar till sig allt som kommer från USA; mat, språk, kläder..... ja, i stort sett allt. Då är det väl konstigt att vi inte firar vår nationaldag lika storslaget som amerikanarna. Det blir bara lite tamt flaggviftande och någon gubbe som håller tal. Nej, fram för rejält firande med musik och parader på gatorna. Till dess får man kanske trösta sig med att 6 juni åtminstone är en röd dag.


27 kommentarer:

 1. Vi får i alla fall vara glada så länge Sverige inte importerar USAs märkliga valsystem speciellt med tanke på resultatet vid senaste valet. ;)
  Snöig norr-hälsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej det hade varit värre än ännu en importerad helg.

   Radera
 2. Ja, det finns många speciella dagar - och en del känns väldigt onödiga, som Halloween.
  "Alla hjärtans dag" är en fin dag, men har blivit ännu en av "köpmännens" dagar för att få oss att handla något till nära och kära - kanske för att döva vårt dåliga samvete ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Affärerna är aldrig sena att hoppa på allt slags firande.

   Radera
 3. Vilken underbar bild! Dagarna blir vad man gör dem till men jag tycker det är synd att vårt nationaldagsfirande är så tamt. Se bara på norrmännen... Där har vi också en del att lära.

  Glad alla hjärtans dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi behöver inte gå så långt för att se hur en nationaldag kan firas.

   Radera
 4. Vänliga veckan borde gälla året runt tycker jag. Många människor skulle må gott av att ta till sig detta. :)
  Jag har läst om att man funderar på att införa Thanksgiving i Sverige. Vet inte om det bara var tankar eller om det fanns mer substans. Sker det har något “gått snett" på allvar! ;)
  Det märkliga med svenskar är att de älskar och hatar USA på samma gång. De vill ta till sig allt amerikanskt med samtidigt fördömer de landet på olika sätt. Märkligt.
  Att våga “ta ut svängarna" litet mer, som folk här i USA är bra på, skulle svenskarna må bra av men jag tror att Jantelagen sitter i vägen tyvärr.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jante är säkert boven i dramat många gånger. Hur tänker de som vill införa Thanksgiving? De tänker förstås inte alls.

   Radera
 5. inte mycket som är svenskt, mycket från Tyskland, Irland... det ska vi vara glada för! ❤️

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte alla helger är lika viktiga, och vi behöver nog knappast importera fler.

  SvaraRadera
 7. Underbart charmerande bild!
  Suströmmingspremiären borde ju framhållas mera. Det tycker jag absolut, surströmmingsälskare som jag är. Jag tycker dock att den har fått mer uppmärksamhet under de senare åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir väl kanske fler och fler som förstår vilken delikatess det är. Jag älskar surströmming.

   Radera
 8. (svenskar är internationella; Österrike och Tyskland heter Fettisdagen "Faschingsdienstag" och firas med karneval och festande, i England och i många andra engelsktalande länder kallas dagen för "Shrove Tuesday" eller "Pancake Day", en dag då man äter pannkakor till middag, påfranska kallas dagen för Mardi gras som också betyder 'fet tisdag' och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn)

  SvaraRadera
 9. Kanelbullens dag, är inte det ett ganska nytt påfund också?

  Vaserna på bilden, urläckra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte när Kanelbullens dag började firas, men det kan inte vara så rysligt länge sen. Det finns ju många "hitta-på-firardagar" som blivit populära. Tack! Jag gillar vaserna, för de är lika vackra även om jag inte har blommor i dem.

   Radera
 10. Den sista bilden njöt jag extra av. Vilken sötnos.
  Håller med dig. Det borde heta "Vänliga året" istället. Jag gillar att fira saker och håller redan på väldigt många personliga saker som firas varje år. Men utåt sett tycker jag det gått inflation i olika dagars firande på senare år. Är det som jag börjat bli gammal och sur tro? Nej. Så illa är det nog inte.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller fullständigt med dig om att det gått inflation i firardagar, men personliga firardagar kan det aldrig bli för mycket av. I morgon är det dags för ännu en stor firardag.

   Radera
 11. Visst är det många dagar man ska fira....svårt att hålla reda på dem alla :)
  Men vilken underbar sista bild!
  Kram och glad alla hjärtans dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är att man inte glömmer några födelsedagar.

   Radera
 12. En stor säck med kramar får du! ♥♥Kram!

  SvaraRadera
 13. Söt liten nationaldagsfirare, barfota för att kunna springa riktigt fort.
  Det finns många dagar som ska firas, om man vill, bra att det är frivilligt. Var och en kan göra som den vill och kan.
  Här i Sundbyberg har de ett stort firande den 6 juni. Det är så mycket med folk, artister och uppträdande, på Golfängarna. Brukar besökas av cirka 30.000 personer och är ett av Sveriges största nationaldagsfiranden.
  Hoppas att du har en fin Alla Hjärtans Dag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett riktigt nationaldagsfirande. Synd att det inte är så överallt.

   Radera
 14. Visst tar vi till oss mycket från USA och en del helt i onödan, som Halloween t ex.
  Nog tycker man att Nationaldagen kunde firas lite mera, men vi är ju så rädda för att vara nationalistiska med tanke på hur det kan upplevas av andra nationaliteter. Det där att examensdagen inte ska få firas i kyrkan är något som jag tycker är rent barockt. Ska inte vi i Sverige kunna få behålla våra gamla traditioner. Varför är vi så flata!!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. I Sverige ska vi behålla våra svenska seder. I andra länder håller var och en på sitt. Det är en del av charmen att komma till ett annat land.

   Radera
 15. i Finland heter det Vänskapens Dag.

  SvaraRadera