torsdag 17 augusti 2017

Uppförande och ordning


Det har skrivits spaltmetrar om Anders Borg och hans beteende på en fest för ett tag sen. Om det varit en helt okänd person hade det klart inte uppmärksammats i samma utsträckning. Nu menar jag inte att det är fel att det tagits upp i media. Det är precis lika illa vem som än hade uppfört sig på det här viset. Som vuxen bör man vara ett gott föredöme för yngre personer och då gäller det att tänka efter före.

Det pratas vitt och brett om hur illa skolbarn beter sig och hur flickor får höra de mest vidriga kommentarer. Man kan ju undra var killarna lär sig allt det här. När vuxna män beter sig som om de inte är utrustade med en hjärna, så sätter det ett helt annat ljus på skolfenomenet. Ungdomar och barn tar efter vuxnas beteende för de vill så gärna räkna sig som vuxna. Det heter ju: Se och lär. Då gäller det verkligen att alla vuxna uppför sig så att det som barn och ungdomar får se och höra är något som de kan ta efter för att senare i livet bli bra föredömen för nästa generation ungdomar.

När närstående till de som "ballar ur" totalt försvarar dem så tycker jag nästan det är lika illa. Det finns väl för höge Farao inga förmildrande omständigheter i sådana här fall. Att skylla på stress och alkohol är bara patetiskt.

När jag gick i skolan fick vi betyg i uppförande och ordning. Jag har faktiskt alltid haft stort A under alla mina skolår, och det har inte varit så jobbigt att få det betyget. Det var bara till att uppföra sig som en helt vanlig människa. Jag tycker inte det ska behöva införas igen i skolorna. Det är nog mer behov av det högre upp i åldrarna.

19 kommentarer:

 1. Visst var hans beteende helt oacceptabelt men media högg verkligen tag i det. Hade han varit en privat person hade det passerat ganska så obemärkt. Men man beter sig helt enkelt inte så som han gjorde. Är förvånad för han har alltid framstått som korrekt tycker jag.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Uttrycket: När spriten går in går vettet ut, stämmer mycket bra.

  SvaraRadera
 3. Härligt att efter många sommarveckor, långt ifrån datortangenter, titta in till dig och få ta del av kloka tankar. Sorgligt fenomen att somliga beter sig långt utöver vad som är godtagbart. Ibland kan det vara bra, tror jag, att media "hänger ut" de skyldiga. Bäst vore det förstås om ingen gick med "huvudet under armen" utan istället använde det - såg det fina i att faktiskt vara en förebild för den yngre generationen.
  Hoppas du får en härlig augustitorsdag.
  Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något jag irriterar mig på är att det ofta klagas så mycket på barn och ungdomar så fort de gör nåt dumt. Därför skadar det inte att vuxnas korkade uppförande får valsa runt i pressen.

   Radera
 4. Ang. Anders Borgs ofredande kan jag bli irriterad över. Visst något har han ju gjort, för han har gått ut och bett om ursäkt. Men alla de som har anmält honom anonymt, det retar jag mig på. Ska man anmäla någon så ska man också kunna stå för sin anmälan. Ärendet är nerlagt pga de anonyma anmälningarna.
  Varför reta upp hela svenska folket, för att sen "bara" lägga locket på??
  Nej et gäller att göra rätt, och att visa ungdomarna vad som är rätt och fel.
  Ha en bra ag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl alltid människor som inte vågar stå för sina åsikter. Alla insändare med klagomål på allt och inget som undertecknas anonymt borde inte få tryckas.

   Radera
 5. Bäst är att föregå med gott exempel.Barn gör inte vad man säger ,utan vad man gör..
  Ha en bra fin dag vännen!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag undrar om det finns den kategorin i betyget om 'uppförande och ordning' nu ?
  Jag också alltid haft A i den kolumnen, men det var många grabbar som fick C.
  Det hjälpte inte att föräldrarna var direktörer och disponenter, på den tiden var lärarna riktigt rättvisa och vågade säga och gå till handling om saker och ting.
  När aga lagen försvann blev det inga bra tider för någon som ville läsa i lugn och ro. Givetvis är aga inget plus men när det går åt det andra hållet med psykisk mobbning mot lärarna så de blir sjukskrivna m.m. och de vuxna håller med barnen ja då blir man rädd på riktigt.
  Nyheter har jag inte lyssnat på denna sommar, man blir bara less på allt, så ibland säger Rolf något vad som hänt i riket och andra länder, okej säger jag och det får räcka. Jag blir så trött med att spilla energi på dumheter som händer,
  jag är inte heller förvånad att galna saker händer av 'fint folk', de gör bort sig för evigheter och kan inte skylla på ungdomens oförstånd längre.
  Sen tänker jag som så också att det finns barn som haft en bra fin varm uppväxt men ändå gått sin egen väg och blivit rötägg. Sen har det blivit tvärt om också.
  Livet är bra underligt.

  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt när du säger att livet är underligt. Det går inte att förstå hur vissa saker kan hända.

   Radera
 7. Jag håller med att vuxna bör ha ett gott föredöme! Men tyvärr har inte alla det :(
  Kram

  SvaraRadera
 8. Det var nog många som blev förvånade över den där nyheten om Borg. Han har ju verkat vara en man med stil och integritet och han var en skicklig och aktad finansminister. Men sprit får alla spärrar att släppa och då kan vad som helst hända. Blir man så där tossig när man dricker alkohol då ska man ALDRIG dricka. Punkt, slut. Marsch pannkaka in i skamvrån.
  Här i norr lyser solen idag. Trevligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan väl knappast vara första gången han drack sprit, så han måste väl ha lite hum om hur han påverkas av alkohol.

   Radera
 9. Jag måste tillstå att jag var förvånad, Anders Borg har alltid för mig verkat vara en ytterst proper, kunnig och behaglig man. Angående uppförande så hade vi också betyg i ordning och uppmärksamhet. Skalan var 4-10 Ordning hade jag alltid 10 på men uppmärksamhet, där kunde jag dala som en dalklocka ner till en åtta...hoppsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppmärksamhetsbetyg har jag aldrig hört talas om.

   Radera
 10. Absolut oacceptabelt uppförande vem som än hade uppfört sig som AB och jag ser inte några förmildrande omständigheter! Du har som vanligt kloka tankar och ord och jag håller med dig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker man kan begära mer av en vuxen person.

   Radera