onsdag 16 augusti 2017

Inget nytt under solenNär min farmor och farfar hade ätit middag brukade de gå och lägga sig en liten stund. De sa alltid att de skulle "hälla sig". Det såg så mysigt ut där de låg på var sin säng. Farfar på rygg och med sina runda glasögon på näsan. Det var först nu han läste tidningen. Farmor låg alltid på sidan med ansiktet in emot rummet så hon hade koll på vad som hände. Min farmor var ganska omfångsrik.....eller som vi barnbarn tyckte.....kramgo, och när hon då lade sig så bildade hennes mage nästan som en liten hylla. Katten tyckte det var en perfekt plats att rulla ihop sig på och ligga och spinna. Det dröjde inte länge förrän de sov gott alla tre.

De sov aldrig så länge, men vi barnbarn var väldigt noga med att gå ut och leka så vi inte störde dem, och de dagar det var fult väder och vi måste stanna inomhus höll vi oss väldigt lugna och tysta. Ingen sa åt oss att göra så, men vi ville att farmor och farfar skulle få ha sin middagsvila i lugn och ro. För oss var farmor och farfar det bästa som fanns.

Det är alltså inget nytt påfund det här med middagsvila, men nu heter det power nap och har forskats om. Det har upptäckts att minnet blir bättre om man tar en liten lur mitt på dagen. Jag tror säkert det kan stämma, för är man trött så glömmer man ganska lätt saker och ting. Forskningen hade visst bedrivits i USA och då förstår jag att de kallar det för power nap, men om resultaten av det hela ska redovisas i Sverige går det lika bra att kalla det för middagsvila.

Varken farmor eller farfar kunde engelska och om de hade levat idag så garanterar jag att de aldrig sagt power nap. De hade hållit sig till sitt gamla uttryck att hälla sig.

14 kommentarer:

 1. Hälla sig ... det har jag aldrig hört förr, men att ta en liten "lur på maten" är aldrig fel :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att det är ett skånskt uttryck.

   Radera
 2. En midagslur är aldrig fel. Stefan trillar alltid omkull på kökssoffan då vi ätit. Jag lägger mig i vardagsrummet på soffan. Alltid skönt att sova en stund.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten vilopaus då och då är inte fel.

   Radera
 3. Att "hälla" sig en stund är inte fel..
  ......Jag kommer att berätta hur det fungerar efter ett par nätter!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja, både middagsvila och hälla sig fungerar alldeles utmärkt. Och kramgo var ett fint uttryck :)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Åke la sig på köksgolvet en stund efter maten och han somnade ganska omgående. När barnen var små kunde de krypa upp på honom, men han blev inte störd utan fortsatte lugnt att snarka. Han låg inte så länge, men den där powernappen var viktig.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vilan ska göra nytta ska man visst inte sova för länge.

   Radera
 6. Vilken mysig vila att få sova en stund på maten. Tydligen räcker det med en ganska så kort stund för att få nya krafter.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Vilket roligt uttryck, att hälla sig, det har jag aldrig hört. I min barndom var det en farbror på landet som brukade vila på maten. Annars har det inte varit så i min familj. Själv har jag aldrig kunnat sova på dagen, jag blir alldeles mosig och mör, och blir inte människa igen förrän nästa dag. Inte vaknar jag lätt efter en stund heller u tan kan sova i timmar för att sedan ligga sömnlös på natten. Så det aktar jag mig för...Däremot "vilar " jag mig gärna med ett parti Mahjong på datorn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag lägger mig på dagen, så sätter jag alltid mobilen på alarm, annars kan jag sova hur länge som helst. Och då blir jag som du beskriver lite mosig i skallen och kan inte somna på kvällen.

   Radera