tisdag 1 augusti 2017

Loppisfynd


I det som jag kallar för "lila rummet" har jag ett stort skåp som vi ärvt från Görans morföräldrar. Där förvarar jag matproslin, uppläggningsfat och liknande. Det rymmer en hel del. Det är också på detta skåpet som många av mina änglar hyr in sig under juletid. Till vardags har jag lite andra prydnadssaker på det. Skåpet består av två delar. Först den undre delen med två dörrar och sen en lös ovandel som fästs med träpluggar.....inget IKEA-tjafs här inte. Vid sidan finns två mindre glasdörrar och där bakom står min glassevis. Mellan de här två skåpen är en slags hylla med en liten ramp i framkanten...nästan som en balkong.


När jag fyllde 30 fick jag pengar i present och då köpte jag två porslinsfigurer från DAO, en spansk porslinsfabrik. De var väldigt i ropet på den tiden liksom Lladro, en anan spansk porslinsfabrik. Jag hade länge gått och tittat på barnfigurer som jag tyckte var så söta, och nu slog jag till och köpte en flicka i nattlinne som bär på en liten docka och en flicka, också i nattlinne, som har en liten hund vid sina fötter. Det fanns även en pojke i nattskjorta som bar på sin kudde och nalle. Tyvärr räckte pengarna bara till de två flickorna, eftersom de var relativt dyra. Jag tänkte att pojken kan jag köpa en annan gång. Det där "en annan gång" dröjde flera år, och då hade priset stigit 300%, så det blev inget köp.


Jag har i alla år ångrat att jag inte skaffade alla tre barnfigurerna samtidigt, men sådana dumsnåla saker gör man lite då och då. I fjor råkade jag stöta till flickan med hunden när jag dammade och hon ramlade så illa att huvudet gick av. Jag har verkligen försökt på alla vis att laga figuren, men det gick inte, så det har varit lite ensamt på balkongen för den återstående flickan.


I söndags var jag på loppis och i ett vitrinskåp fick jag syn på samma porslinsflicka som låg skadad hemma hos mig (jag nändes alltså inte kasta bort den, men det ska jag göra nu). Snabb som en vessla öppnade jag glasdörren och tog figuren från hyllan. På prislappen stod att den kostade 100 kr. Jag tittade en extra gång, för jag trodde jag läst fel, men det stämde. Den var nu 40 år senare avsevärt mycket billigare än när jag köpte den första gången. Jag tittade vidare i det här vitrinskåpet och på en annan hylla stod en porslinspojke i nattskjorta hållande en handduk och ett par morgontofflor. Det var inte den pojken jag letat efter tidigare, men han hörde i varje fall till samma "nattserie", så han fick också följa med hem. Även den figuren såldes för 100 kr.


Att jag vill ha just två flickor och en pojke är för att det påminner om mina barn. Äntligen är de nu på plats alla tre där uppe på balkongen. Jag ska var extra försiktig och inte damma i onödan. Hellre lite damm än sönderslagna figurer.

14 kommentarer:

 1. Grattis! Vilken lycka att du tittade både flickan och pojken.
  Man ska nog aldrig tveka om att köpa något, för man ångrar sig alltid efteråt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev jätteglad när jag hittade dem. Att vänta med och köpa saker som jag verkligen vill ha försöker jag undvika idag. Jag vet att jag bara ångrar mig.

   Radera
 2. Vad roligt det är när man kan göra sådana fynd som du gjorde.
  Och att hitta saker och ting till ett överkomligt pris.
  Verkligen söta de är och det är nog bäst att låta dammet vara. :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fortsättningen kommer jag bara att blåsa lite försiktigt på dem.

   Radera
 3. Grattis till det lyckade köpet. Hoppas att du får njuta av dem länge, länge!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kommer att vara mer försiktig vid städning i varje fall.

   Radera
 4. Grattis till fyndet! På loppis hittar man dem för en struntsumma numera men jag minns när mina svärföräldrar köpte dem så dyrt... Så fint att det blev komplett <3

  SvaraRadera
 5. Men så roligt att du hittade de söta figurerna! Stor grattis till fynden :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Grattis till de fina fynden!
  .......Man kan göra mycket av olika saker!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Vilken fantastisk tur du hade som fick tag i de här underbara porslinsfigurerna för en billig penning. Visst blir man glad när man gör sådana fynd! Nu har också alla barnen sällskap av varandra.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog många år innan de blev samlade.

   Radera