onsdag 23 augusti 2017

Snart är jag på toppDet är ett försäkringsbolag som har kommit fram till detta. Det gäller alltså bilkörning. Debatten har dykt upp lite då och då om hur farligt det är med äldre bilförare. Speciellt sedan det inträffat ett par allvarliga olyckor med förare i 80-årsåldern. Men kollar man noga i statistiken så orsakar yngre bilförare fler olyckor än äldre. De är givetvis mindre rutinerade och tar kanske också större risker i trafiken. Sen avtar riskbeteendet med åren fram till 80-årsstrecket. Minst olycksbenägna är 75-åriga förare, så jag ligger i riskzonen några år till.

Jag tror förståss inte att man ska stirra sig blind på åldern. Det finns många förslag om obligatorisk läkarundersökning efter en viss ålder, men det visar ju egentligen bara om personen ser, hör och har en reaktionsförmåga som behövs för bilkörning. Huruvida personen i fråga är omdömeslös i största allmänhet kan knappast visa sig där. Omdömeslösa förare hittar man i alla ålderskategorier och det gäller lika för både män och kvinnor.

En patentlösning för att komma till rätta med problemet är svår att hitta. Något som jag tror egentligen är farligare än "äldre förare" är alla de som kör alkoholpåverkade. Deras reaktions och omdömesförmåga är rent bedrövlig. Alla nya bilar borde utrustas med alkolås. Det borde vara lika självklart som krockkuddar. Det hjälper klart inte när det är så många gamla bilar i omlopp, men man måste börja någonstans.

Jag lovar att jag ska köra extra försiktigt i 3 år till. Sen är jag en toppenförare i ett helt år innan jag börjar bli en trafikfara igen.

10 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig! Alla nytillverkade bilar borde utrustas med alkolås för om det är något som ställer till det och som inte har med bilkörning att göra så är det alkohol! Borde vara en självklarhet men tyvärr så man vet aldrig vem man möter på vägarna...

  God onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man utsätter sig för livsfara varje gång man åker iväg i bil.

   Radera
 2. Jag tror faktiskt att i framtiden så finns det alkolås i alla bilar. Det är inte försvarbart att köra påverkad.
  Jag har inte kört bil på ca 4 ½ år, och jag saknar verkligen friheten av att bara kunna ta bilen och köra. Värken/hälsan och medicinerna gör att jag är olämplig bilförare, och därför bör jag inte köra.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas jag håller mig frisk så jag kan ratta min bil många år ännu.

   Radera
 3. Omdömeslösa förare finns i alla åldrar och alkohol- och drogpåverkade bilförare också, men visst kan alkolås vara ett sätt att få bort en massa alkoholpåverkade bilförare, för är det några som är farliga i trafiken. så är det de.
  Sen kan jag nog tycka att det kan vara befogat att man ska genomgå en läkarkontroll när ett körkort ska förnyas när man t ex är över 80 år. När mitt ska förnyas nästa gång är jag 84 år. Inte skulle jag ta illa upp om det krävdes ett intyg på att jag ser och hör tillräckligt bra.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte det är fel med en obligatorisk undersökning vid 80. Men det finns många som är olämpliga förare långt innan de når den åldern. Det är skrämmande.

   Radera
 4. Jag är toppen+..
  ...Om man ska köpa täcket kostar det 6,000:-
  Jag ska kolla på blocket!
  Ha en bra dag
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag läste också det häromdagen....Så nu har du något att se fram emot;) Haha!
  Kram

  SvaraRadera