tisdag 29 augusti 2017

Två R har satt käppar i hjulet


Två R-ord har verkligen gjort livet eller sommaren sur för mig, nämligen Ryggen och Regnet. Nu är min rygg bättre och regnet sämre...eller mindre...vilket är bra. Trädgården har fått vila sig från min klåfingrighet. Rabatten som jag brukar vara så noga med är totalt överväxt. Här råder rena anarkin. Små och mellanstora perenner kämpar förtvivlat mot de större och några är helt gömda. Här ska grävas upp en hel del, som får flytta till andra platser i trädgården. Jag gillar när växterna står tätt, men det måste finnas lite andrum dem emellan.


 Till humlen har jag haft en smidesställning och det har fungerat bra de år jag gått ut varje dag och snurrat in grenarna efter ett visst mönster.


Nu har den tagit sig sådana friheter och slingrar sig runt allt och alla. Humlen finns nästan i halva rabatten. Jag ska gräva upp och flytta den till en annan plats där den ska få växa och bilda en vägg. Det finns nämligen ett ställe i trädgården som blivit precis som en liten berså. Det växer höga buskar på den platsen och nu kan humlen hjälpa till att få det mer kompakt. Till nästa sommar ska jag sätta dit ett litet möblemang så vi kan sitta och fika.


Det är så mysigt med fikaplatser lite här och var i trädgården.


Framför altanen växer två buskar med grönvita blad och rosa blommor. Varje år har jag tuktat dem och de har blommat så fint nästkommande sommar. I fjor klippte jag antagligen fel, för de har sett så risiga ut inuti och nästan inga blommor har visat sig i år. I förra veckan tog jag fram sekatör och grensax och gick loss på dem. Nu är de jämnade längs med fotknölarna. Skulle det visa sig att de inte klarade av denna omilda behandling, så får jag väl plantera något annat där.

25 kommentarer:

 1. Du har så vackert och så oerhört "städat" i din trädgård i jämförelse med min, som är rena vilda djungeln i jämförelse. Jag håller också på med liknande arbeten som du just nu. Här har arbetet och borreliaömma-leder satt sina spår i all vildhet senaste sommar. Nu finns det att reda upp. Här ska vi gå loss på syren"häckarna". De har tagit över så det heter duga. Men på sätt och vis så är det ett trevligt arbete. Det syns ju att något blir gjort. Skönt att din rygg är med dig igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Städat vet jag inte precis om jag har, och just nu är det inte särskilt städat här. Kameran kan ljuga. Jag gillar att klippa buskar och ge dem ett hyfsat utseende för som du säger så syns det verkligen att man gjort något.Varje år försöker jag flytta på en del växter och ge trädgården ett annat utseende så man hela tiden kan bli överraskad.

   Radera
 2. Ser fantastiskt grönt och fint ut hos dig. :)
  Inte brunbränt som här.
  Jobbigt med rygg och regn som sätter käppar i hjulen.
  Trots dessa ser trädgården väldigt fin ut.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har regnat otroligt mycket hos oss så allt i trädgården har växt och frodats.

   Radera
 3. Trist med båda dina R. Betydligt trevligare med Rabarber med Raniljsås :)
  Jag tycker det ser mysigt och fint ut i din trädgård på bilderna. Jag gillar också att ha olika fikaställen och brukar följa solens väg. Nu tar den redan lägre vägar på himlen och skuggorna börjar hälsa på mer och mer i trädgården. Du måste lova farbror Bosse att inte hugga tag i allt och för långa pass. Det är så himla lätt när det känns bättre och då glöms alla skavanker bort. Jag tror att september blir magisk.
  Solkramar från Ystad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker verkligen att tänka på och inte göra en del rörelser, eller lyfta för tungt. Ryggen måste hålla minst tills jag är klar med trädgården. Det blir varannandagsjobb har jag bestämt. Om vi träffas nån gång måste du bjuda på Raniljsås.

   Radera
 4. Även om ryggen och regnet ställt till det så tycker jag det ser väldigt fint ut hos er. Vår trädgård skulle verkligen behöva en ordentlig översyn...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog fotograferat från en väldigt lyckad vinkel.

   Radera
 5. Själv fick jag kristallsjuka som ställde till det. Varade i 6-7 veckor och gjorde visserligen inte ont, men pyssla i trädgården kunde jag inte! Hade gärna lånat ut redskapen till mannen min, men det är inte riktigt hans grek! Nu har jag lyckligtvis en "nästan" naturtomt vid skogskanten, så det gör inte så mycket. Vi får hoppas på bättre tur nästa sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristallsjuka drabbade mig också för många år sedan. Det var riktigt obehagligt.

   Radera
 6. Det ser så väldigt fint ut i trädgården. Jag älskar alla dina vackra bilder med blommor och grönt. Prydligt verkligen.
  Humle gillar jag för de växer rätt så fort och täcker bra.
  Roligt med oaser där det går att sitta och njuta av lugnet och kaffet.
  Hoppas att ryggen läker och blir bättre och att du är rädd om dig och inte överanstränger din rygg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humlen växer rejält snabbt och ska få bli en ogenomtränglig vägg vid nya fikastället. jag tar det väldigt lugnt i trädgården.

   Radera
 7. Tråkigt med dina två R.Man får ta skydd när du kommer med grensax och sekatör ..
  Svar.Man kan göra tokiga saker hela livet .tex halka i grädde:-)
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växterna kommer ingen vart så det är fritt fram för mig att frisera. Att halka i grädde är inget jag rekommenderar.

   Radera
 8. Du har verkligen en vacker trädgård och den där rabatten ser ju hur fin ut som helst. Tukta och klippa är grundbulten för att få en trädgård välvårdad.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite fusk med rabattbilden, för den togs i fjor. Jag brukar klippa träd och buskar vartannat år, så de inte tar över hela trädgården.

   Radera
 9. Fantastisk trädgård du har - förstår att du lägger ner mycket arbete på den. Hoppas din rygg blir bättre!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är den ganska lättskött, men det fodras en genomgång åtminstone varannan vecka. I år blev det ett längre uppehåll och det märktes.

   Radera
 10. Ni har så fint i er trädgård. Välorganiserat och insynsskyddat. Hoppas att ryggen och regnet ge med sig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med insynsskyddat. Idag har vi soligt och riktigt varmt hos oss.

   Radera
 11. Förstår att det har kliat i dina gröna fingrar nu när både ryggen och regnet har satt stopp för dig. Men jag tycker ändå att din trädgård ser hur fin ut som helst :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kameran ljuger ibland. Den visar inte allt det trista.

   Radera
 12. Här kan man knappast klaga på regnet - annat än att det regnat för lite! Trist med din rygg - skönt att det ändå går åt rätt håll.
  Din trädgård är så prunkande grön och med en så pedantisk ordning att jag skäms över mitt oorganiserade kaos :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pedantisk ordning stämmer inte alltid. Men jag gillar när det är precis efter mina idéer.

   Radera