onsdag 9 augusti 2017

Återanvändning och återvinning


När det gäller återanvändning av kläder är det ganska populärt idag bland alla samhällsklasser. Det har funnits i alla tider, tror jag. Förr var det nog mer den fattiga befolkningen som återanvände, eftersom de var så illa tvungna. Barn har väl i alla tider ärvt kläder efter sina syskon och andra. Jag som var storasyster har inget större minne av det, men jag vet att min lillasyster ofta fick överta mina urväxta kläder. Min mor var jätteduktig på att sy och hon sydde om både herr och damkläder till oss och ingen kunde se vad plagget hade haft för utseende tidigare. Jag minns att hon sydde om överrockar och damkappor till min syster och mig. Det blev de tjusigaste jackor. Hon sydde dem inte bara rakt upp och ner utan det var detaljer och skärningar på dem som gjorde att de såg väldigt moderna och "dyra" ut. Min far jobbade på kontor och då var det som en slags uniform för alla karlar att de skulle arbeta klädda i kostym och stärkskjorta. Fars kostymbyxor blev så småningom långbyxor till min syster och mig och jag vet inte hur många blusar som tillverkades av hans skjortor.


I hyreshuset där vi bodde fanns flera damer som var väldigt intresserade av sömnad och de brukade träffas växelvis hos varandra för att sy om kläder. Då blev det lite byte mellan dem också, eftersom allt skulle tas till vara. En gång minns jag alldeles speciellt....vi barn var naturligtvis med, men vi lekte mest. Damerna hade bestämt att de skulle hjälpas åt att sy en hatt eftersom en av dem skulle på en större fest. De hade en gammal "hattskrålla" som de utgick från. Sen klippte och pressade de den så den fick en annan form och till sist dekorerades den. Riktigt hur slutresultatet blev minns jag inte, men jag kommer ihåg deras skratt under tiden de sydde. Vilken sammanhållning de hade.


Det var lite som på Anderssonskans Kalles tid. "Tanterna" höll ordning på varandras barn och var lika måna om alla. När min syster och jag var mellan 2-4 år kom ett par damer en dag och plingade på vår dörr. De hade med sig två stickade klänningar i ljusgrönt. Modellen var med puffärm och kjolen var mönsterstickad. De hade hjälpts åt att sticka de här klänningarna och gav till oss bara för att de gärna ville göra det, och mycket för att min syster och jag var de enda flickorna i hyreshuset. De tyckte så klart det var roligt att göra flickkläder som omväxling.


Jag tror att den här tiden har påverkat mig väldigt mycket. Jag slänger aldrig ett plagg utan tar till vara så mycket som det nånsin går av det. Knappar och andra detaljer går alltid att använda till något.
Återanvändning har idag nästan blivit mode. Jag tänker på alla klänningar som Victoria bär och som hennes mamma haft före henne. När man ser på foton från fester känns många modeller igen och det tycker jag är bra. Även om många idag har det betydligt bättre ställt ekonomiskt än förr, så betyder inte det att man måste slösa. Jag läste faktiskt att det ska komma en lag om återvinning av tyg eftersom mycket kläder slängs i hushållssoporna. Det finns ju containrar för återanvändning, så det borde inte vara så svårt att ha nåt liknande för återvinning, där man kunde slänga lite söndriga kläder eller bara småbitar av tyg. Sådant blir det massvis av när man syr. Det går att separera tygfibrer och tillverka nytt tyg av dem och då ska vi inte strunta i den möjligheten.

27 kommentarer:

 1. Kul att läsa om hur din mamma och granntanterna sydde och sydde om - så var det då och jag minns hur duktig min farmor var. Återanvändning är bra, men när man som jag är född med tummen mitt i handen så är jag inte så bra på att göra om gammalt till modernt - så jag sliter ut mina kläder istället :) och köper gärna på second hand. Perfekt med återvinning av textil - har sett att det finns i min hemkommun :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att hitta mycket fint på second hand har jag märkt när jag besökt sådana butiker. Vad bra att det redan börjats på i din kommun.

   Radera
 2. I mitt tidigare liv hände det att jag vände skjortkragar och manschetter på min dåvarande mans skjortor. Min nuvarande mans skjortor tar jag över när de blir slitna eller när han växt ur dem. Passar mig precis.
  Själv sydde jag ibland barnkläder till mina äldsta barn när de var små - då fanns det knappast några att köpa. Numera blir det inte billigare att sy själv än att köpa sådana - det finns ju också så mycket söta och praktiska barnkläder. Och mycket finns att fynda på second hand.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färdigsydda kläder är betydligt enklare och billigare att få tag på nu är det var förr. Men vill man ha något speciellt är det ändå bättre att sy själv, och dessutom är det kul, tycker jag.

   Radera
 3. Vilka härliga minnen du har från din barndom! Jag kan riktigt höra hur glada skratt det kom från din mamma och hennes grannfruar :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gjorde vardagen lite festlig på sina träffar.

   Radera
 4. Jag inbillar mig att det var mer omtanke förr om grannarnas barn. Både på gott och ont. Vad duktig din mamma var. Jag minns inte ett enda ärvt plagg från min storebror. Den stora åldersskillnaden på nio år var antagligen orsaken. Bra med återanvändning av allt. Jag är duktig på att hjälpa till med den biten. Vill bry mig om jordens resurser och dra mitt strå till stacken.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kunde nog "omtanken" bli lite väl mycket. Att spara på de resurser som finns borde alla göra.

   Radera
 5. På återvinningsstationerna ska man ju lägga textil i en särskild container, men jag är osäker på vad som sedan händer med det. Däremot vet jag att de kläder och den textil vi får in på Kupan som inte går att sälja samlas i säckar och skickas till ett företag i Tyskland som återvinner det och gör t ex stolsitsar och allt möjligt annat fiffigt. Ingenting ska brännas upp i onödan.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att så mycket som möjligt tas till vara.

   Radera
 6. Förr sydde jag det mesta till pågarna .
  ....Ha en bra chokladdag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag syr inte heller lika mycket kläder idag som tidigare, men när det väl blir av tycker jag det är jättekul.

   Radera
 7. oh så härliga minnen! Min mor sydde med massa kläder åt oss, ifall när vi var små. Har med fått ärva mycket, tyckte det var pest ibland, man ville ju ha nytt haha... :) Vi köper mycket begagnat till Hugo, och skänker vidare när han växt ur det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som många föräldrar idag är inne på den linjen att inte slänga kläder som är lika fina. Det är bra med alla second handaffärer och bytesmarknader.

   Radera
 8. Hej, förutom slöseri med material så handlar det om slöseri av våra naturresurser. Jag har nu i några års tid jobbat på ortens loppis och kläder är en stor del av vårt utbud. När jag började var det mest bybor som kom in och handlade och lämnade kläder till loppisen. På somrarna kom många bärplockare, vi har säkert minst ett femtiotal plockare som bor i byn. För två år sedan kom flyktingarna, då blev det verkligen aktuellt. Inga av alla sexhundra hade kläder inför vintern.Vi gick ut och efterfrågade långkalsonger, varma sockor och skor. Responsen var enorm. Det gav hopp för mänskligheten, man vill hjälpa" Nu har flyktingarna flyttat och vi är åter bara en liten ort med sexhundra invånare. Men loppisen lever vidare och jag blir så glad då ungdomar kommer in o handlar kläder och tycker det är supercoolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen anledning att kassera kläder som är helt ok bara för att man inte själv har användning för dem. De kan bli till stor glädje för någon annan. Bra att det blivit ändring.

   Radera
 9. Aha! Nu förstår jag vad du menar med återanvändning. Du ska alltså köra med detta inlägg resten av året? :) Hi hi. Du brukar starta på Blogglandia tidigare än jag på morgonen. Ha en fin dag.
  Morgonkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja jag gillar återanvändning. Jag är nattmänniska och lägger ofta in nytt inlägg innan jag hoppar i säng.

   Radera
  2. Jag har alltså trott fel varje gång. :) Tänkt att där är en morgonhurtig kvinna som är uppe före både mig och tuppen. :)

   Radera
 10. Du har det i generna och i det sociala arvet du Gunnel! Vilken gemenskap och vettigt återbruk! Kan se för mig när ni två får de fina klänningarna av damerna :-)
  Omsydd och tillsydd var min barndom och ibland nysydda klänningar då farmor kom över tyg, hon var sömmerska och sydda åt många.
  Härliga minnen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att allt gammaldags spartänk inte bara glöms bort eller nonchaleras.

   Radera
 11. Tidigare har jag kastat trasiga eller väldigt slitna kläder i soporna. Men nu finns det container även för sådant vid vår återvinningsstation, så då hamnar de där. Det mesta blir dock inte utslitet utan går till klädinsamling.

  Bra inlägg. Jo, sy kläder till barnen var nog något som gjordes mest/mycket p.g.a ekonomin under vår uppväxt. Allt skulle tas till vara. Min mamma sydde nog en del, men vi anlitade även en sömmerska som sydde kläder till mig. Jag var enda flickan i familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om att sy, men gör det bara om det är något speciellt jag vill ha. Barnkläder är alltid roligt att sy.

   Radera
 12. Så bra att du fick veta varför du ser så ungdomlig ut.Så... du och jag fortsätter kuren med att äta choklad!
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Intressant läsning.
  Jag slänger inte heller kläder utan ger för det mesta bort till de som kan behöva. Det finns många som inte har det så bra ställt.
  Min mamma var duktig på att sy och min mormor var sömmerska, men jag har tyvärr inte ärvt dom anlagen.
  Men i mitt föräldrahem så syddes det om mycket med kläder, det var helt naturligt och mycket bra, även ekonomiskt.
  Bra att det har blivit så kallad mode att återvinna och hoppas att alla gör det.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta tänker nog efter lite mer noga idag innan kläder bara slängs.

   Radera